15 mai 2024

Sindromul pulmonar cu hantavirus sau HPS este o afectiune infectioasa rara care poate fi fatala daca nu e tratata la timp. Simptomatologia te poate pacali usor, seamana cu o gripa, insa se inrautateste rapid si trebuie neaparat diagnosticata corect. HPS-ul se transmite usor de la o persoana la alta prin respiratie, aer infectat de urina, picaturi, saliva, de la soareci, alte rozatoare ce au deja hantavirusul, un virus periculos gasit doar la rozatoare salbatice.

Interesant este ca rozatoarele nu sunt bolnave, nu sunt afectate deloc de virus. Dar la om virusul face ravagii in organism, distruge plamanii, inima, rinichii. Tratamente nu sunt pentru aceasta boala, doar diagnosticarea timpurie iti garanteaza o recuperare ceva mai usoara…

Sindromul pulmonar cu hantavirus este una dintre cele mai ciudate boli pe care le poti intalni la un pacient, e foarte rara, distruge multe organe, inclusiv inima si plamanii, este o infectie virala la baza. Si e foarte usor sa iei HPS-ul prin inhalare, prin mancare, bauturi, prin contactarea directa a unor soareci infectati sau a fecalelor lor, urinii, salivei lor. Desi poti sa supravietuiesti infectiei cu hantavirus si HPS, mai mult de 40% din totalul cazurilor sunt mortale…

Ca sa nu te infectezi trebuie sa te feresti de soarecii salbatici si de orice fel de rozatoare, sa cureti bine casa si sa deratizezi frecvent, sa dezinfectezi locurile prin care au circulat pana sa le prinzi.

In SUA au fost diagnosticati cu HPS doar 833 de pacienti pana in decembrie 2020, asta de cand se fac monitorizari legate de cazurile aparute si cercetari, din 1993 incoace. Odata ce hantavirusul ajunge totusi in corp el se inmulteste rapid, incepe sa isi faca de cap si sa atace celule si tesuturi.

La plamani, vasele de sange devin tot mai slabe, apar scurgeri, hemoragii minore, sacii aerieni se umplu de sange, respiratia devine foarte dificila. La inima, muschiul cardiac e slabic, vasele de sange slabesc, apar si aici scurgeri, hemoragii. Oxigenul si nutrientii nu mai ajung de la inima in tot corpul, nu mai ai sange suficient la organe si la tesuturi si organismul intra in soc. Organele vor ceda rand pe rand si se va constata si decesul intr-un final.

Pe masura ce infectia cu hantavirus progreseaza avem trei faze ale HPS-ului. Prima este incubatia, faza dezvoltarii infectioase, dureaza opt saptamani, perioada in care nu ai simptome.

A doua faza este cea in care apar si primele simptome dintr-odata, te coplesesc. Febra peste 38.3 grade Celsius, dureri de muschi, de spate, de coapse, de solduri, dureri de stomac, eczeme, tuse seaca, uscata, dificultati de respiratie, stare de rau, de ameteala continua, toate sunt simptome tipice bolii. A doua faza va dura intre doua si opt zile.

Dupa zece zile deja de la primele simptome apare si a treia faza, una severa. Hemoragii interne, lichid la plamani, tuse puternica, dificultati de respiratie, ritm cardiac alert, senzatie de greutate in piept, iata doar cateva dintre simptomele principale ale ultimei faze a HPS-ului.

Cauzele sindromului pulmonar cu hantavirus sunt cele deja amintite, contactul cu materii fecale, urina, saliva de la rozatoare, dar si inhalare de aer cu particule de la acestea, plus muscaturile, atingerea suprafetelor contaminate deja, mancatul de alimente contaminate. Din fericire nu discutam despre o boala contagioasa, dar afectiunea pare sa se transmita de la om la om doar in cazuri izolate din Argentina si Chile.

Diagnosticarea sindromului pulmonar cu hantavirus incepe printr-o examinare clinica completa, cu niste intrebari legate de comportamentul pacientului, de zonele unde locuieste, daca are sau nu rozatoare in apropiere, in casa, in jurul casei. Se continua cu analize de sange complete, probe de urina, pentru a se depista si anticorpii, celulele albe prea mari, nivelul scazut de trombocite din sange. Se va testa si nivelul de oxigen din sange.

Tratamentele pentru sindromul pulmonar cu hantavirus vor incepe cat mai repede. E de preferat sa existe o diagnosticare timpurie, chiar daca simptomatologia e ca la gripa si daca stii ca ai rozatoare pe langa tine, prin casa si prin jurul ei. In cazuri severe se va folosi si ECMO-ul, oxigenarea cu membrana extracorporala.

Daca treci de primele zile si de primle simptome de HPS poti sa te simti tot mai bine daca ai si tratament dat in urma diagnosticarii corecte. Cand nu sunt simptome severe se va bea mult lichid si se recomanda odihna cat mai multa. Dupa ce incepi tratamentul va dura cateva saptamani sa iti revii complet.

Nu exista vaccin pentru HPS, dar previi boala stand departe de rozatoare si de zonele unde stii ca exista, purtand mereu manusi, masca, folosind dezinfectanti puternici si apeland la deratizari frecvente daca ai multe rozatoare prin preajma.

Poti pune si capcane, sigila toate locurile pe unde ar intra rozatoarele in casa, nu lasa hrana care atrage peste tot, aeriseste bine zonele daca ai deja soareci.

Daca respecti tratamentele si nu ai simptomatologie severa iti revii foarte bine, nu vei avea probleme majore, sechele majore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.