28 aprilie 2025

Proctita este o afectiune destul de comuna, care presupune aparitia unei inflamatii la nivelul mucoasei rectale. Inflamatia rectala apare ori de cate ori bacterii sau substante chimice irita mucoasa rectala sau cand apar boli inflamatorii diverse. Diagnosticarea corecta inca de la primele semne poate ajuta la stabilirea unor tratamente corecte pentru proctita si la ameliorarea simptomatologiei.

Durere, sangerari rectale, schimbari in privinta scaunelor si mersului la baie, toate pot fi semnale clare ale instalarii proctitei. Proctita poate fi cronica sau acuta, in functie de cauzele ce au dus la aparitia sa. De exemplu, infectiile cu transmitere sexuala vor duce la proctita de natura infectioasa, terapia cu radiatii poate cauza proctita de la radiatii, in vreme ce colitele ulceroase duc adeseori la proctite ulceroase.  

Simptomatologia comuna a proctitelor va include dureri anorectale, dureri abdominale radiante in partea dreapta, sange si mucus in fecale, inflamatie si senzatie de plin la nivelul rectului, senzatie continua de nevoie imperioasa de defecare, eliminare dureroasa a materiilor fecale, episoade frecvente de constipatie si de diaree.

Primele semne ale proctitei apar cand mergi la baie pentru defecare. Ai crampe, senzatie de arsursa anala, rectala, sensibilitate crescuta. Nu elimini toate materiile fecale oricat de mult ai incerca, rectul ramane plin, diareea si sangerarile sunt abundente mereu.

Cauzele comune ale proctitelor sunt bolile inflamatorii intestinale, bola Crohn, colitile ulceroase ce determina inflamatii cronice in diferite parti ale colonului, rectului. Deci cauza principala a proctitei este inflamatia rectala. Bolile cu transmitere sexuala, infectiile si bacteriile transmise pe cale sexuala se adauga pe lista de cauze probabile. Aici se discuta despre gonoree, chlamydia, herpes simplex, sifilis, HPV. O infectie gastrointestinala netratata la timp ar putea sa fie la baza proctitei mai ales daca e implicata si salmonella, shigella ori campilobacter.

Alergiile la mancarea de bebelusi determina aparitia proctitei foarte des, inflamatii in intestine si in rect, dar si terapia cu radiatii pentru cancer si proctita de deviere, efect secundar aparut la pacientii cu colostomie si ileostomie. Sindroamele ischemice intestinale sunt foarte periculoase si proctita este o urmare fireasca de cele mai multe ori, nu mai ai circulatia cum trebuie la nivel rectal. Orice fel de traume ale rectului, afectiuni grave de vor aduce anonalii la nivelul celular, la nivelul tesuturilor vor fi un pericol pentru pacientii ce au deja proctita.

In general nu trebuie sa te temi de proctita, nu e o afectiune care iti pune viata in pericol. Complicatiile sale sunt cele care iti vor da de gandit si trebuie sa mergi la medic imediat daca aceasta este severa, dureaza prea mult, daca nu ai tratat-o de multa vreme, daca nu exista raspuns la tratament. Uneori dupa o proctita netratata urmeaza si neuropatia, adica nervii sunt afectati.

Complicatiile inflamatiei prelungite si netratate de la nivelul rectului vor duce la: hemoragii si anemii greu de tratat, fistule anale, rectale, stenoze, „ingustarea” rectului. La nivel nervos apar complicatii grave, de la disfunctii ale vezicii de natura neurogenica la senzatii de arsura, de paralizie la membrele inferioare, disfunctii erectile.

Diagnosticarea proctitei incepe cu o examinare a anusului si a rectului, se vor recomanda analize de sange complete, analize ale materiilor fecale, pentru a se vedea daca exista infectii si sangerari, exces de celule albe in sange. La nevoie se vor preleva culturi rectale ca sa se indentifice mai eficient bacterii si virusuri ce au patruns si ramas in rect.

Proctoscopia ajuta enorm la diangosticarea proctitelor, la fel si sigmoidoscopia flexibila pentru a se vedea clar pe camera ce se afla in rect si colon, ce probleme sunt.

Tratamentele pentru proctita incep cu antibiotice si antivirale, in functie de cauzele lor, cu medicamente steroidiene pentru inflamatii. Tratamentele topice si cremele au efecte bune si ele.

In functie de cauzele proctitei simptomatologia poate dura mai mult sau mai putin. De obicei dispar simptomele clare dupa tratamente, in sase saptamani te simti mai bine si dispare si inflamatia. Medicamentele de sinteza pentru dureri si diaree se vor lua continuu pana apare si vindecarea tesuturilor afectate de inflamatii.

Tratamentele imunosupresoare pentru proctitele ce au cauze autoimune sunt foarte bune, corticosteroizii aplicati local sub forma de creme vor ajuta mult cand ai dureri si inflamatii rectale acute. Clismele pentru ulceratiile rectale ar mai fi o varianta de tratament, dar doar la recomandarea medicului. In cazurile grave se va apela la proceduri endoscopice pentru a opri hemoragiile rectale.

Nu ai cum sa previi proctita, poti doar sa ai grija cand intretii relatii sexuale anale, sa folosesti prezervativul, sa impui folosirea prezervativelor si igiena perfecta a organelor sexuale inainte de penetrari. Proctitele acute se vindeca in opt saptamani daca te tii de tratamente, proctitele cronice au inflamatii care apar si dispar, deci va dura mai mult si vei avea perioade cand te vei simti bine si perioade in care te vei simti foarte rau. Cazurile cronice vor aduce si complicatii probabil, foarte dificil de tratat si de gestionat.

Unele tipuri de proctite vor presupune incercari si esecuri in privinta managementului si tratamentelor, trebuie sa te astepti sa fie si situatii grave cand proctita nu raspunde deloc la tratamente si atunci va fi nevoie neaparat de operatie.

Lasă un răspuns

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.