19 mai 2024

Marea vulnerabilitate a lui Lucian Viziteu pare să fie omul pe care l-a și susținut în 2021 ca prefect al Bacăului, Leonard Bulai. Avocat de profesie, Bulai a primit, pe bandă rulantă, contracte de sute de mii de euro de la Primăria condusă de Viziteu. Asta deși instituția are departament juridic plătit pentru a o reprezenta în procese.

Leonard Bulai, potrivit surselor Realitatea PLUS, este omul cheie în combinații de preluare ostilă a unor firme locale cu probleme financiare. Rețeaua, din care făceau parte și afaceriștii Aurel și Sergiu Chirapleș, era întinsă inclusiv în bănci sau la Casa Județeană de Sănătate.

Un caz elocvent, adus în atenția redacției noastre de oameni care cunosc ingineria făcută, este preluarea hotelului Perla Moldovei din stațiunea turistică Slănic Moldova. Bulai împreună cu frații Chirapleș și Marius Savin, fost șef de bancă și fost șef al Casei Județene de Sănătate, sunt acuzați că au păcălit proprietara hotelului, pe care au convins-o să încheie un contract de cesiune, înțelegerea fiind ca plata să se facă într-un interval de 10 ani. 

În document, nu erau stabilite tranșele. Cu acest contract, indivizii s-au dus la Registrul Comerțului din Bacău și, fără să se facă verificarea plății, au reușit să îl înregistreze și să preia, ostil, firma. Este neclar dacă din neglijența angajaților sau vreo influență a celor implicați asupra conducerii instituției respective.

Șmecheriile au mers și mai departe, odată cu renovarea hotelului, printr-un credit bancar de jumătate de milion de lei, fără să prezinte acte justificative. Creditul, culmea, a fost luat în contul fostei proprietare, care s-a trezit datoare la banca condusă pe atunci de Marius Savin, și cu sechestru pe bunuri. Ingineriile fiscale puse la cale de Bulai și Chirapleș au scos din conturile hotelului banii împrumutați pentru modernizare, cu facturi umflate și dublate. Nu întâmplător, companiile de construcții care au luat banii aparțin chiar fraților Chirapleș. Adică nu numai că nu au plătit ei nimic, ci au și tras bani. Schema a fost devoalată de doi experți, unul contabil și unul în construcții, într-un raport ajuns la redacția Realitatea PLUS.

Într-o manieră mai complexă, dar cu aceeași finalitate, Bulai a fost și creierul preluării firmei care deține cel mai mare centru comercial din municipiul Bacău – ADAL, au mai explicat sursele Realitatea PLUS.

Lucian Viziteu a ajuns la conducerea primăriei Bacău, după ce a fost ales primar în 2020. Edilul a fost parlamentar între 2016 și 2020, unde a făcut parte din comisii cheie privind apărarea statului român. Viziteu a făcut parte din Comisia de control a SRI, unde trebuia să verifice activitatea generalilor Florian Coldea și Dumitru Dumbravă. 

Mandatul lui Viziteu la Bacău, de trei ani și jumătate, a fost zguduit de mai multe scandaluri penale: angajări fictive, apartament pus la dispoziția secretarei, despre care presa locală spune că ar fi amanta sa, dar și acuzații de deturnare de fonduri europene.

Anchetatorii au demonstrat că la cabinetul lui Viziteu s-au făcut angajări neconforme, pe baza unor diplome de studii falsificate. Patru oameni au încasat salarii bănoase, după ce Viziteu a semnat, ca primar, angajarea lor. Printre ei, Andreea Cochior, secretara edilului. Ea a și recunoscut faptele și a fost condamnată la o pedeapsă cu suspendare. Primarul Viziteu, în schimb, a scăpat de răspunderea penală deoarece ar fi acționat „fără vinovăție”.

Andreea Cochior este cea care i-a mai adus edilului un dosar penal. Lucian Viziteu are calitatea de suspect pentru că i-a permis acesteia să locuiască într-un apartament al Primăriei, de peste 100 de metri pătrați, situat chiar în centrul orașului. Asta deși ea are domiciliul în Bacău. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.