Pe masura ce tarile incep sa se gandeasca din ce in ce mai mult la resurse de energie sustenabile, energia nucleara si producerea ei raman la fel de importante pentru agenda autoritatilor din tarile care au capacitate de productie si au si reactoare. Combaterea crizei climatice, reducerea emisiilor care ajung in aer la fiecare producere de energie electrica, toate pot sa fie realizabile prin intermediul energiei nucleare. Si sunt unele tari care au luat foarte in serios acest aspect…
Energia nucleara e mereu o solutie de tranzitie catre reducere emisiilor de carbon. 441 de reactoare nucleare pot genera 10% din energia globala de care are nevoie omenirea. Desi nu putem vorbi despre energie regenerabila, energia nucleara este totusi una „reciclabila” cu zero productie de gaze cu efect de sera, fiind a doua alternativa viabila dupa hidroenergie. Care sunt tarile care conduc in materie de producere de energie nucleara si ce capacitate de productie au?
Spania. Spania are cam 22% energie nucleara din totalul energiei produse pe teritoriul tarii, generarea nucleara este de 7.1GW, capacitatea instalata e reflectata de acest numar, sunt sapte reactoare care asigura producerea de energie nucleara. Guvernul a extins durata de functionare a acestora si ciclul de viata, in 2020 si 2021 sase din sapte reactoare au avut licentele reinnoite. Insa pana in 2035 toate licentele expira, an din care Spania isi propune sa mai renunte la energie nucleara.
Marea Britanie. Are capacitate de generare a energiei nucleara de 8.9GW bazata pe 13 reactoare nucleare operabile. Pana acum s-au generat peste 51TWh enetgie nucleara doar in 2019, cam 15.6% din energia produsa in toata Anglia. Se mai construiesc inca doua reactoare nucleare ce vor incepe sa functioneze din iunie 2027. Cele doua reactoare vor oferi electricitate fara emisii de carbon implicate in producere pentru sase milioane de locuinte. Pana in 2035 se va renunta la jumatate din reactoarele nucleare.
Ucraina. Are capacitate instalata neta de 13.1GW, se poate lauda cu 15 reactoare nucleare operabile, doua reactoare fiind in curs de constructie, reactoarele cu apa grea oferind 2GW capacitate nucleara electrica neta. Doar in 2019, Ucraina a produs un total de 78.1 TWh, cam 53.9% din toata energia electrica produsa in tara. Din cauza razboiului, Ucraina a ajuns sa cumpere proactiv combustibil de la baza SUA Westinghouse.
Canada. Are 19 reactoare nucleare operationale, are capacitate neta energie nucleara 13.6GW. Doar in 2019 s-au generat peste 95TWh energie nucleara, 14.9% din toata energia electrica produsa in tara. Toate centralele nucleare din Canada folosesc reactoare CANDU, deuteriu-uraniu, au apa grea si folosesc uraniu pe post de combustibil, apa e pe post de agent de racire si de moderare.
Coreea de Sud. Cu 24 de generatoare nucleare active si putere generata combinata de 24.5GW, Coreea de Sud este si ea in topul tarilor care pot produce energie nucleara independent. Regiunea de sud-est a tarii este un hub pentru o cerere mare de energie electrica din cauza unor fabrici uriase. Doar in 2019, Coreea de Sud a generat 139TWh energie nucleara, 26% din totalul de energie electrica produsa intr-un an.
Rusia. Are 38 de reactoare nucleare operabile, capacitate neta energie nucleara 29.6GW. Rusia produce 195.5TWh energie nucleara doar in 2019, 19.7% din toata energia nucleara produsa pe teritoriul tarii. Doua noi reactoare cu o capacitate neta energie nucleara 2.3GW sunt in curs de construire.
Japonia. Are 33 reactoare nucleare operationale, cu 31.7GW capacitate neta instalata energie nucleara. Doua reactoare, Ohma 1 si Shimane 3 sunt in curs de constructie, iar cand vor fi finalizate vor oferi inca 2.6GW capacitate neta energie nucleara. Inainte incidentul de la Fukushima din 2011, 30% din toata nevoia de energie a Japoniei era asigurata de energia nucleara. Acum tara importa 90% din necesarul de energie de pe tot teritoriul tarii.
China. Are capacitate neta instalata energie nucleara de 50.8GW, are si 51 reactoare nucleara, este cea mai mare a treia tara producatoare de energie nucleara din lume. 18 reactoare nucleare vor fi date in folosinta in curand, ceea ce va genera 17.2GW capacitate neta energie nucleara pentru sistemele de energie chineze. Plus ca se vor mai construi alte 39 de reactoare nucleare cu o capacitate totala energie nucleara de peste 43GW.
Franta. Franta produce doau treimi din electricitatea de care are nevoie doar cu reactoare si centrale nucleare, are 56 reactoare operationale, cu o capacitate neta energie nucleara de 338.7TWh in 2020. Costurile de productie scazute, expertiza vasta in domeniu au permis Frantei sa genereze aproximativ 17% din energia necesara pe tot teritoriul tarii din combustibil nuclear reciclat. In anii ce vor veni, Franta se lauda ca va mai construi si alte reactoare, dorind sa decarbonizeze generare de energie pana la 2050.
SUA. SUA sunt numarul 1 la energie nucleara produsa, cu o capacitate nucleara de 91.5GW. Pe teritoriul Statelor Unite ale Americii se afla 93 de reactoare nucleare aflate in 30 din cele 50 de state. Capacitatea de productie permite SUA sa aiba 20% din totalul energie electrice necesare pentru consum doar din energie nucleara. In Georgia se vor construi doua noi reactoare, parte a proiectului Vogtle.