2 decembrie 2023

Stim deja ca genetica are un rol esential in stabilirea inaltimii umane. Dupa genetica un alt factor care poate influenta inaltimea si cat de inalti suntem este sportul. Totul se reduce la postura si la inaltimea ceva mai mare atunci cand ajungem sa stam corect in pozitie verticala si sa avem si coloana vertebrala in pozitia corecta. Si pe langa inaltime esti si mai sanatos si ai musculatura suficient de bine antrenata si dezvoltata ca sa poti face miscare si exercitii fizice fara probleme.

Nu toate sporturile te ajuta sa ai o inaltime ceva mai mare. Unele chiar te pot face mai scund. Dar nu la ele ne referim in articolul de fata. Sporturile care mai adauga cativa milimetri, centimetri la inaltimea ta sunt unele usor de practicat, nu te costa foarte mult sa le joci si sunt si foarte distractive si relaxante.

Baschetul. Poate fi jucat atat de barbati, cat si de catre femei, este un sport care te ajuta sa te dezvolti bine, sa ai cativa mm sau cm in plus daca il practici cu regularitate. Toate miscarile implicate in baschet, sarituri, aruncari vor stimula cresterea oaselor si deci o inaltime ceva mai mare. Oasele vor primi nutrientii si oxigenul de care au nevoie, membrele se vor dezvolta mult mai bine din acest motiv. De 3-5 ori pe saptamana daca ajungi la baschet si joci in mod regulat nu ai cum sa nu vezi si rezultatele dorite. Baschetul este sportul pe care il vei indragi mai ales atunci cand vei descoperi cat de bine iti va face organismului pentru ca te vei misca mult mai mult decat o faci in cazul altor sporturi. Scapi si de caloriile in exces, de depozitele de grasime, faci si exercitii cardiovasculare in acelasi timp si la final te simti mult mai bine.

Inotul. Si inotul, practicat in bazin de placere sau la modul profesionist, poate ajuta la cresterea in inaltime. Miscarile implicate in timpul inotului vor stimula cresterea oaselor, dezvoltarea armonioasa a corpului indiferent de varsta, inaltimea individului va creste. Practicarea inotului de trei ori pe saptamana va aduce beneficii atat la nivelul inaltimii, cat si la nivelul psihicului, la nivelul musculaturii. Cele cateva ore de inot te vor ajuta sa te relaxezi, vei fi mai sanatos si vei avea sanse mai mari sa ajungi la inaltimea dorita mult mai repede.

Plus ca la inot corpul este supus unei forte gravitationale reduse, coloana vertebrala poate sa se „extinda” si asa cresterea in inaltime va fi mult mai vizibila.

Fotbalul. In timpul antrenamentelor sau partidelor de fotbal iti pui in miscare picioarele. Ca si la baschet, si la fotbal e nevoie de sarituri, de alergare, ceea ce va ajuta la cresterea in inaltime. Este incurajata cresterea de tesut nou osos, oasele de la picioare ajung sa fie ceva mai lungi si sa se dezvolte mult mai bine. Acelasi sport te ajuta la varste mai inaintate sa scapi si de osteoporoza, sa ai oase mai puternice si mult mai rezistente la socuri. Cu doua sau trei sedinte de antrenament pe saptamana vei putea beneficia de toate avantajele fotbalului pentru organismul tau si pentru sanatatea ta.

Golful. Golful e un sport frumos, se practica in aer liber, in soare, deci vei beneficia si de efectele vitaminei D naturale. Cat timp joci golf coloana vertebrala trebuie sa stea intr-o pozitie cat mai dreapta pentru a putea avea cele mai bune lovituri. Vrei, nu vrei, iti vei corecta si postura, coloana vertebrala iti va multumi odata ce nu va mai sta in pozitii incorecte si dureroase. Si miscarea tipica din momentul loviturilor de pe terenul de golf va contribui la cresterea in inaltime si la „intinderea” coloanei vertebrale, „saculetii” dintre oasele coloanei se vor extinde si asa vei creste in inaltime fara efort. Muschii abdominali sunt pusi la treaba si ei, sistemul cardiovascular este ajutat de asemenea, iar postura pe care o vei obtine daca practici golful in mod regulat va fi una excelenta.

Ciclismul. Mersul pe bicicleta e sanatos, relaxant, dar te poate ajuta sa fii si mai inalt. Nu ai presiune pusa pe articulatii, pe incheieturi ca in alte sporturi, pedalezi de placere, nu depui efort mare. Nu ai nevoie nici de antrenamente speciale, daca inveti sa mergi pe bicicleta vei putea sa practici ciclismul oricand in timpul vietii. Coloana vertebrala se va extinde cat timp esti pe bicicleta si pedalezi. Singura conditie este sa pedalezi cu regularitate si pentru cat mai multe ore. Scapi si de stres, anxietate, depresie, nu mai ai probleme psihice si reusesti sa te relaxezi si sa te concentrezi mult mai usor. Iti va multumi si inima, dar si sistemul circulator, plamanii pentru ca toate aceste organe vor functiona mai bine daca te deplasezi cu bicicleta ori de cate ori ai ocazia sa o faci.

Tenisul. E un sport pe care il poti practica la orice varsta, creste densitatea osoasa, riscul de osteoporoza scade semnificativ. Densitatea osoasa va fi optimizata datorita miscarilor pe care le ai de facut pe terenul de tenis, coloana vertebrala va sta mereu in pozitii corecte, inaltimea celor care practica tenisul va fi ceva mai mare decat a celor care nu practica niciun sport. In timpul miscarilor tipice jucatorilor de tenis de camp se vor antrena si muschii abdominali, inima va functiona mai bine, circulatia va fi mai buna. Daca ajungi sa practici tenisul la nivel profesionist si sa ai antrenamente permanente sau sa il practici de placere de cateva ori pe saptamana, pe luna, vei avea doar de castigat inclusiv la capitolul inaltime.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *