17 martie 2025

Ca in orice domeniu, si in sport avem foarte multe mituri si adevaruri pe care tindem sa le credem, asta desi nu au nicio treaba cu realitatea. Miturile in sport sunt la ordinea zilei pentru ca omul de rand nu prea intelege cum stau lucrurile in sport si cu sportivii. Si de aici tot felul de preconceptii care se transforma in mituri greu de combatut daca nu esti in domeniul sportiv…

Cand te uiti la sportivi si la diferite sporturi te gandesti ca toate lucrurile sunt roz si ca sportivii au o viata perfecta. Nu e asa. E multa munca in spate, e performanta la care ajungi cu greu, e pregatire, antrenamente, sunt si sacrificii pe toate planurile. Si mai e ceva: sunt si foarte multe mituri care pot denatura imaginea sportivului sau a unui anumit sport. Pe cele mai comune ti le prezentam in randurile ce urmeaza.

Unii oameni se nasc cu o mentalitate perfecta pentru sport. Fals, orice sportiv poate sa isi „construiasca” o mentalitate de invingator si sa o dezvolte pe masura ce evolueaza in cariera sa. Nu e foarte complicat sa ai o astfel de mentalitate, nu trebuie sa te grabesti si, cel mai important, trebuie sa lucrezi la ea zi de zi, adica sa exersezi in plus, sa cauti mereu sa te gandesti la toate obiectivele tale si sa le atingi rand pe rand. Totul tine de psihicul uman si de modul in care reusesti sa te controlezi si sa iti impui o anumita mentalitate tipica sportivilor.

Nu trebuie sa iti placa un sport ca sa ai si succes in cariera ta de sportiv. Fals. Poti sa devii cel mai bun sportiv muncind foarte mult si fiind practic atras de ceea ce presupune sportul, de faima, de castiguri. Sunt foarte multe exemple de sportivi mari care nu au avut o placere si o pasiune la inceput pentru sport, dar care au ajuns la performante unice facandu-si un scop din a deveni cei mai buni in sportul respectiv. Da, e nevoie si de pasiune si de dedicare fara sa fii obligat sa practici un sport, dar totul se va reduce la antrenamente, munca, la mentalul tau, la modul in care reusesti sa iti interiorizezi acel sport si sa il faci parte din viata ta. Pasiunea si placerea vor deveni obligatorii daca vrei sa ai o cariera pe termen lung, daca vrei sa fii profesionist, deci fara ele nu prea ai cum sa reusesti sa faci ceva in sport.

Mai multe antrenamente vor duce mereu la performante psihice si fizice excelente. Fals. Antrenemantele excesive nu vor face decat sa iti slabeasca musculatura si scheletul, risti sa te ranesti, performantele fizice si psihice vor fi mult mai slabe. Recuperarea si odihna sunt esentiale daca vrei sa ai randament la antrenamente si in sport. Corpul tau are nevoie si de momente de pauza daca nu vrei sa ajungi rapid la epuizare. Incearca sa iti regandesti antrenamentele cand vezi ca nu faci fata deloc si mergi in continuare pe ceea ce iti transmite organismul nu ce vrei tu de la tine sau ce vrea antrenorul de la tine.

Un sportiv trebuie sa se specializeze intr-un sport anume cat mai devreme daca vrea sa aiba succes si sa faca fata fizic si psihologic sportului. Nu e vorba despre varsta la care incepi sa practici un sport. E vorba mai degraba de antrenamente, de antrenori, de pasiune, de placere, de talent pentru a putea deveni un sportiv profesionist de succes. Chiar daca incepi cu sportul favorit inca de la varste fragede nu iti garanteaza nimeni ca vei avea o cariera de succes in viitor. Daca ai determinare si etica unui campion vei deveni un campion orice s-ar intampla.

E foarte usor sa ai o mentalitate de sportiv de succes daca stapanesti psihologia. Fals. E foarte dificil sa inveti si sa implementezi tot ce tine de antrenamentul psihic in sport ca sa devii mai bun. Si iti va lua foarte mult timp, trebuie sa fii motivat, sa gasesti strategiile si tehnicile cele mai bune ca sa poti avea si cele mai interesante rezultate. Daca ai cum discuta cu un psiholog specializat in sport, care intelege sportivii si stie cum sa te aduca in acea stare psihica in care nimic sa nu mai ti se para imposibil.

Sportivii castiga foarte bine mereu. Fals. Daca esti un sportiv cunoscut si esti vedeta unui club sportiv atunci da, poti castiga foarte bine. Dar sportivii obisnuiti nu castiga chiar atat de mult. Ai salarii si bonusuri mai mari ca in alte domenii de activitate, insa nu atat de mari ca sa poti spune ca esti bogat. Cand apar performantele si te stie o lume-ntreaga atunci poti spune ca vei putea castiga foarte bine si vei avea o viata de lux.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.