
Corzile vocale ne ajuta sa vorbim, sa ne exprimam. Sunt practic tesuturi musculare aflate la intrarea in trahee. Cand vorbim benzile musculare se apropie si vibreaza si asa vorbim. Cand nu vorbim corzile vocale sunt relaxate si ne permit sa respiram corect.
Doar ca in anumite situatii corzile noastre vocale paralizeaza din senin, nu mai putem controla miscarea muschilor care ne ajuta sa vorbim. Impulsurile nervoase de la nivelul laringelui dispar subit, musculatura corzilor vocale paralizeaza ca urmare a acestui fenomen. Tratamente pentru paralizia corzilor vocale sunt, sansele mari de recuperare aparand doar atunci cand diagnosticarea este realizata la timp, cat mai devreme.
Odata instalata paralizia corzilor vocale nu mai putem vorbi, nu mai putem respira corect, riscam sa ne inecam cu mancare, cu saliva, care ajung in trahee mult mai usor. Simptomatologia paraliziei corzilor vocale apare la inceput doar la o singura coarda vocala. Mai rar avem paralizie la nivelul ambelor corzi vocale. Inghitirea si respiratia corecta nu mai sunt posibile daca se ajunge la aceasta situatie. Corzile vocale vor putea sa isi faca treaba si sa isi indeplineasca scopul atat timp cat structura lor si toate organele care le ajuta vor functiona fara nicio problema.
Simptomele paraliziei corzilor vocale includ: raguseli, suieraturi la vorbire, respiratie zgomotoasa, respiratie cu probleme, voce stinsa, tuse, inecare cu saliva, mancare aparute frecvent, imposibilitatea de a vorbi tare, pierderea reflexelor de la nivelul inghitirii, tuse ineficienta, senzatie de corp strain in gat. Daca timp de 2-4 saptamani simptomele persista si nu dispar dupa tratamente normale trebuie sa mergi neaparat la medic.
Cauzele paraliziei corzilor vocale sunt foarte simple. Dispare impulsul nervos de la nivelul laringelui si muschii paralizeaza. Adesea s-au identificat cauze ce tin de probleme aparute la nivelul corzilor vocale dupa operatii riscante aproape de gat, de piept, la tiroida, de traume la nivelul gatului, al pieptului, de aparitia unui accident vascular cerebral sau de aparitia unor tumori, unor infectii mai grave cu inflamatii locale ce distrug nervii. Si afectiunile neurologice, scleroza multipla, boala Parkinson, ar putea duce rapid la instalarea paraliziei corzilor vocale.
Factorii de risc pentru paralizia corzilor vocale sunt: operatiile la nivelul gatului, la nivelul pieptului, afectiuni neurologice netratate la timp, care slabesc musculatura corzilor vocale.
Diagnosticarea paraliziei corzilor vocale se va face doar in cabinetele medicilor specialisti. Se va asculta vocea, se vor analiza corzile vocale in urma unei laringoscopii, unei videostrobolaringoscopii complexe. La nevoie se apeleaza si la electromiografie laringiana, care masoara cu precizie curentii electrici de la nivelul musculaturii corzilor vocale. Analize de sange, radiografii, computer tomograf, RMN, iata alte „instrumente” folosite la diagnosticarea corecta si precisa a paraliziei corzilor vocale.
Tratamentul paraliziei corzilor vocale depinde de severitatea simptomatologiei, de cauzele aparitiei paraliziei. De la injectii la operatii sau terapii pe voce, toate vor ajuta la ameliorarea simptomatologiei identificate. Medicul specialist va lua decizia in functie de diagnosticare, de evolutia bolii, de modul in care se prezinta corzile vocale la fiecare investigatie amanuntita realizata cu proceduri moderne. Odata ce s-a stabilit tratamentul sau s-au gasit tratamentele care ar putea salva corzile vocale se va incepe si testarea fiecarui tratament pentru a vedea cum va functiona.
In primele trei luni de la pierderea vocii se vor recomanda injectii cu diverse medicamente si operatie. Terapia vocala va fi excelenta pentru corzile vocale, pentru respiratia corecta, pentru detensionarea musculaturii din acea zona.
Daca nu se amelioreaza simptomatologie se trece la interventii chirurgicale, la injectii in corzile vocale, in musculatura, cu substante speciale pentru intarirea lor. Implanturile structurale vor fi eficiente cand sunt facute la nivelul laringelui pentru repozitionarea corzilor vocale. Repozitionarea corzilor vocale presupune pozitionarea lor spre mijlocul laringelui pe cale chirurgicala pentru a putea vibra mai bine.
Inlocuirea nervilor distrusi in urma unei operatii va fi o solutie cand alte proceduri au esuat. Se ia un nerv sanatos din alta zona a gatului si se amplaseaza la nivelul corzilor vocale. Dupa 6-9 luni se vor vedea si primele rezultate si eventual va reveni vorbirea normala.
Traheotomia va fi ultimul tip de interventie chirurgicala daca ambele corzi vocale sunt paralizate si pozitionate incorect, ducand la o respiratie incorecta.
Tratamentele de urgenta implica, in functie de gravitatea afectiunii, legarea corzilor vocale la alta sursa de stimulare electrica, un dispozitiv special, alti nervi din alte parti ale corpului pentru a restabili inchiderea si deschiderea corzilor vocale care nu se mai pot misca din cauza paraliziei de moment. E nevoie de rabdare, de tratamente combinate ca sa iti revii din momentul in care ai deja instalata paralizia corzilor vocale. Va fi nevoie de control permanent, de cat mai multe investigatii, de medici buni, tratamente alese cu grija, dar si de cele mai moderne proceduri si interventii pentru a avea mereu rezultate excelente si sanse mai mari de recuperare rapida.