
Astazi, 24 august a.c., se implinesc sase luni de la inceperea conflictului din Ucraina si de la invazia ruseasca in Ucraina. Sase luni in care au murit zeci de oameni, soldati, civili. Sase luni de pierderi uriase de ambele parti. Sase luni de neintelegeri si de amenintari. Sase luni de cand Europa si toata lumea se teme de ce e mai rau si de un razboi atomic sau de un accident atomic.
Razboiul dintre Rusia si Ucraina nu se opreste aici. El va continua luni, poate ani, nimeni nu stie. In istorie sunt deja o multime de exemple de conflicte pornite din senin, care au ajuns sa ramana active luni si ani, zeci de ani. Sa speram ca nu e cazul si in acest razboi „absurd” dus de Rusia impotriva Ucrainei…
Cele mai lungi razboaie din lume au durat de la 20+ ani la cateva sute de ani, cel mai lung razboi continuu a durat peste 780 de ani. In cele mai multe cazuri s-a pornit de la conflicte care mocneau de multa vreme, ca si in cazul razboiului dintre Rusia si Ucraina. Insa au fost si alte cauze ceva mai „lumesti” in anumite cazuri. Iata doar cateva conflicte foarte lungi care totusi s-au incheiat pana la urma cu un deznodamant multumitor cel putin pentru o parte…
Razboiul Peloponesiac-27 de ani, 431-404 i.Hr. Au fost ucisi peste 100.000 de oameni, lupte grele s-au dat in Grecia, vestul Turciei, sudul Italiei. In esenta, razboiul peloponesiac a fost un conflict de lunga durata intre state grecesti, pe de o parte era Atena, pe de alta parte era Sparta. Cele doua, Atena si Sparta, se aflau de multa vreme in conflict, a existat o pace, dar tensiuni inca mai pluteau in aer intre ele. Conflictul dintre ele a reizbucnit cand nimeni nu a vrut sa cedeze si eforturile diplomatice au esuat lamentabil. Dupa zece ani de lupte, cele doua parti au mai semnat un armistitiu, care a tinut armele tacute doar sase ani. In 405 i.Hr. fortele navale spartane au invins Atena dupa ce au primit ajutor financiar din partea Persiei. Sparta a organizat o blocada, a infometat fortele ateniene si le-a determinat sa se predea pana la urma.
Razboiul de 30 de ani-30 de ani, 1618-1648. A fost un razboi atipic intre state protestante si state catolice germane, casele regale de Bourbon si de Habsburg. In acest conflict au murit peste opt milioane de oameni si luptele s-au dus in Europa. S-a desfasurat in secolul al XVII-lea intr-o Europa destul de agitata. Imparatul Ferninand II al Imperiului Roman si-a obligat discipolii sa devina catolici, asta desi un tratat de pace anterior le permitea romanilor sa isi aleaga credinta pe care o vor urma in viata. Dupa 30 de ani de lupte grele ambele parti au semnat tratatul de pace de la Westphalia, care a trasat granite clare intre fortele combatante, unele oficiale, si a conturat geopolitica asa cum o cunoastem si astazi.
Razboiul trandafirilor-32 de ani, 1455-1487. Luptele s-au purtat intre doua case regale importante ale vremurilor, Casa de Lancaster si Casa de York. Au murit peste 100.000 de oameni si conflictul a fost pe teritoriu britanic. De ce s-a ajuns la conflict? Pentru ca se dorea controlul tronului britanic in urma problemelor mintale ale lui Henry VI al Casei de Lancaster, ceea ce il facea incapabil sa mai ramana pe tron. Problema era ca ambele familii erau descendenta din aceeasi linie regala, fiecare crezand care are dreptul la tron. Dupa decade de batalii, Richard III a fost ucis, Henry VII a fost numit atunci rege. Dar regele s-a casatorit cu un York, unind astfel cele doua case. Si razboiul s-a incheiat. Conflictul destul de ciudat a fost la baza seriei HBO „Urzeala Tronurilor”, un serial interesant si premiat mereu la cele mai prestigioase festivaluri si evenimente dedicate serialelor de televiziune. In romanele dupa care s-a creat scenariul serialului au fost pastrate in parte si numele familiilor, Lancaster si York, acestea devenind Lannister si Stark.
Conflictul Kashmir-75 de ani, 1947-prezent. S-au dus lupte sangeroase intre India si Pakistan, au murit peste 800.000 de oameni, toate luptele au fost in provincia Kashmir. Razboiul a izucnit dupa terminarea celui de-al Doilea Razboi Mondial, nu s-a incheiat inca, si inca mai divizeaza unele dintre cele mai mari tari din lume, India si Pakistan. Recent tensiunile dintre parti au reaparut dupa ce avioane de lupta pakistaneze au ucis zeci de trupe in regiunea disputata din Kashmir. India nu a stat degeaba si a raspuns cu lovituri aeriene pe pamant pakistanez
Razboiul olandez pentru independenta-80 de ani, 1568-1648. Au fost date lupte extrem de dure intre 17 provincii din Tarile de Jos, s-a luptat impotriva regelui spaniol. Au murit peste 100.000 de oameni, toate luptele au fost date pe teritoriul Tarilor de Jos. Razboiul de 80 de ani, asa cum mai e cunoscuta aceasta confruntare cu o miza uriasa, independenta, a marcat aparitia si raspandirea protestantismului in Europa si incetarea suprematiei spaniole in regiune. Poporul Tarilor de Jos a inceput sa se razvrateasca impotriva conducatorilor catolici si William of Orange a inceput o revolta. Desi Spania avea armata mai puternica si mai numeroasa, la acea vreme armata era ocupa cu luptele cu Anglia si cu Franta, asa ca olandezii au avut victorii importante surprinzatoare. In anii 1960, Tarile de Jos se aliaza cu Franta si incepe sa lupte de la egal la egal cu Spania. In 1648, conducatorii spanioli, tematori de forta celor doua state, au semnat un armistitiu si razboiul s-a incheiat in sfarsit.
Razboiul de 100 de ani-116 ani, 1337-1453. S-a dus intre Casa de Plantagenet, de Anjou din Anglia si Casa de Valois din Franta. Au murit peste 3.5 milioane de oameni, toate luptele au fost pe teritoriu francez. La baza conflictului a fost dorinta de control, de stabilire a controlului asupra Frantei actuale. Descendentii celor doua case importante voiau neaparat controlul asupra tronului Frantei dupa moartea lui Charles IV. Dupa ce au mai fost relatii si casatorii intre familii, intre descendenti, dorinta de a avea tronul a devenit si mai puternica si lucrurile s-au complicat si mai tare. Razboiul a fost unul intermitent, nu a fost continuu si a fost dus intre diferiti conducatori. Conflictul intre familii era dublat de conflictul din familii, ceea ce complica si mai tare situatia. Charles VII si Casa Valois s-au folosit de o oportunitate venita in timpul Razboiul Trandafirilor din Anglia si au castigat intr-un final si razboiul dus peste 100 de ani.