23 octombrie 2024

Functionarea corecta a rinichilor este foarte importanta pentru starea noastra de sanatate. Atunci cand avem prea multe proteine in urina apare sindromul nefrotic ce va afecta puternic functiile principale ale rinichilor.

El apare de regula ca urmare a unor probleme de la vasele de sange micute de la nivelul rinichilor, care au rolul de a filtra apa in exces si reziduurile din sange. Inflamatiile picioarelor, articulatiilor si riscul crescut de complicatii si alte boli se numara printre semnalele de alarma care anunta prezenta bolii. Tratamente exista, dar se trateaza cauza sindromului nefrotic si simptomatologiei…

Sindromul nefrotic poate afecta pe oricine, indiferent de varsta sau de dieta avuta. Dar va fi diagnosticat mai des la pacientii cu boli de rinichi, la cei cu alergii, la cei cu un istoric medical familial de boli de rinichi sau unde exista sindrom nefrotic. Afectiunea e una rara, apare intr-un caz din 50.000 de copii care sunt diagnosticati anual. Baietii si barbatii sunt mai predispusi la a avea sindrom nefrotic. 3 din fiecare 100.000 de adulti au fost diagnosticati anual cu aceasta boala.

Simptomatologia sindromului nefrotic este una tipica pentru aceasta afectiune. Avem inflamatie severa (edem) in jurul ochilor, la picioare si incheieturi, urina devine tulbure, sunt prea multe proteine in ea, pacientul se ingrasa din cauza retentiei de lichide, apare oboseala, lipsa poftei de mancare.

A nu se confunda cu sindromul nefritic, care va afecta si el tot rinichii. La sindromul nefritic avem inflamatia care primeaza, de la infectii, boli vasculare, degenerare. Sindromul nefrotic este legat de proteinele din urina. Se mai poate confunda si cu glomerulonefrita, cu simptome apropiate de cele ale sindromului nefrotic. La sindromul nefrotic ai peste 3.5 g proteine in urina, la glomerulonefrita ai sub 3.5 g proteine in urina.

Sindromul nefrotic congenital poate fi intalnit si apare inca de la nastere. Intre doi si opt ani rinichii vor ceda daca a existat o diagnosticare cu acest tip de sindrom. Mostenirea genetica de la parinti si problemele genetice sunt cele mai importante cauze ale manifestarilor observate.

Cauzele sindromului nefrotic sunt cunoscute. Apar probleme la nivelul vaselor de sange micute din rinichi, cele care filtreaza sangele care trece prin rinichi, eliminand substantele reziduale. Proteinele nu ajung in urina in exces, dar daca nu mai functioneaza corect te vei trezi cu foarte multe proteine in urina, de unde si sindromul nefrotic. Diabetul, functionarea anormala a rinichilor la copii, glomeruloscleroza segmentara focala, nefropatia membranoasa, lupusul eritematos sistemic, amiloidoza, toate ar putea fi la baza aparitiei sindromului nefrotic.

Factorii de risc pentru sindromul nefrotic sunt bolile de rinichi, medicamentele, antiinflamatoare nesterodiene, medicamente pentru infectii severe, infectiile tip HIV, hepatitele B, C, malaria.

Netratat si nediagnosticat la timp sindromul nefrotic poate avea o multime de complicatii. De exemplu, se formeaza cheaguri de sange in vene, apare colesterolul peste valori normale, trigliceridele crescute in sange, malnutritia din cauza proteinelor care tot ajung in urina, apare hipertensiunea, rinichii pot ceda mai rapid, apar bolile cronice de rinichi, de unde si nevoia de dializa si de transplant de rinichi, infectiile puternice apar si ele.

Diagnosticarea sindromului nefrotic se va face doar in cabinetul medicului specialist. Se vor recomanda analize de urina si de sange, se va urmari nivelul albuminei, creatinina, urea, la nevoie se va face si o biopsie a rinichilor.

In urma rezultatelor analizelor se va stabili si tratamentul adecvat care isi va propune sa amelioreze simptomatologia asociata cu afectiunile care au generat sidromul nefrotic. Se vor lua medicamente pentru tensiune arteriala, inhibitori care vor reduce cantitatea de proteine din urina, diuretice, statine pentru colesterolul crescut, anticoagulante, medicamente imunosupresoare, corticosteroizi, de exemplu.

Pe langa medicamente se va recomanda si o schimbare dramatica la nivel de dieta. Vei merge la un nutritionist, dietetician pentru a vedea ce poti manca si ce nu ai voie. Te vei baza pe carne slaba de pasare fara piele, pe proteine din plante, vei reduce grasimile si tot ce are legatura cu un colesterol marit din meniul zilnic. Se va renunta la sare foarte multa pentru controlul inflamatiei din corp, se vor reduce lichidele in exces din dieta.

Deci sindromul nefrotic nu se poate vindeca. Vestea buna este ca la copii sindromul dispare treptat in cazuri rare in adolescenta sau cand au ajuns la varsta de 20+ ani. Nu se poate preveni aparitia sindromului, poti doar trata cauzele, bolile si poti face oricand schimbari in dieta ca sa incurajezi o ameliorare vizibila a simptomatologiei.

Mergi la medic ori de cate ori ai suspiciunea ca ai putea suferi de boli de rinichi, trateaza bolile de rinichi, fa analize de urina de cateva ori pe an preventiv, fii atent la urina si la cum arata cand folosesti toaleta zilnic. Doar asa poti sa prinzi de veste rapid cand apare sindromul nefrotic si sa iei masuri ca sa nu inainteze boala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.