23 octombrie 2024

Cashless. E un concept de care multi se feresc, altii au ajuns sa il caute peste tot si sa il sustina. Sunt multe controverse in jurul sau mai ales cand vine vorba de implementarea sa la nivel de economie nationala. Putine sunt tarile care spera la o societate cashless si tot mai putine sunt cele care vor sa faca pasi spre implementarea sa. Da sunt si tari curajoase care s-au angajat sa devina tari cashless in viitorul apropiat…

Idealul unei societati cashless este unul la care viseaza aproape toate tarile dezvoltate. Dar ce este aceasta societate cashless? O societate cashless e in termeni foarte simpli societatea in care cumperi bunuri si servicii doar cu un card bancar sau cu fonduri electronice.

Schimbarea e majora, nu se mai folosesc banii cash deloc la niciun fel de tranzactie si asta este partea cea mai neplacuta, mai ales pentru cei obisnuiti sa plateasca cu banii cash peste tot si nefamiliarizati cu platile electronice.

Ce avantaje ai avea intr-o societate cashless? Platesti mai usor, mai rapid, platile sunt mai comode si pot fi facute de oriunde, e mai bine si pentru comercianti, rata criminalitatii scade si ea, spalarea de bani scade, castigi timp pentru tine si familia ta. Plus ca ai beneficii pentru sanatate-banii sunt murdari si te poti imbolnavi foarte usor, se transmit rapid microbi, virusuri de la o persoana la alta pentru ca banii circula si tot circula si pe ei e plin de tot felul de bacterii, ciuperci, virusuri.

In prezent nu sunt tari unde conceptul de cashless sa se fi implementat total si complet. Dar sunt multe tari care vor sa devina cashless in anii ce vor urma…

Suedia. Din 2023, Suedia si-a propus sa devina o tara cashless, si e poate cea mai avansata tara in aceasta privinta. Prin toata Suedia vei vedea multe semne care te atentioneaza ca nu se accepta cash. S-au rarit si retragerile de bani cash in Suedia intre timp. Unii clienti nu sunt multumiti pentru ca e mai greu sa umbli cu mijloace de plata electronice si sa faci tranzactii electronice.

Platile de pe mobil sunt tot mai populare in Suedia, alt motiv pentru care conceptul de cashless chiar prinde aripi pe teritoriul tarii. Daca Suedia ajunge la o economie „cashless” atunci toata lumea care calatoreste acolo trebuie sa se asigure din timp ca are portofelele electronice pline.

Finlanda. Cu o populatie de putin peste 5.5 milioane de oameni, tara nordica incepe sa implementeze pas cu pas conceptul de cashless. Banii cash in Finlanda sunt irelevanti in zone rurale si in zone urbane. Masurile de implementare a noului concept nu sunt atat de drastice ca in Suedia, nu se doreste economie complet digitalizata. Si Finlanda e o tara ca la momentul actual poate fi complet cashless. Dupa Irlanda, Finlanda e a doua tara unde se foloseste frecvent plata cu un card, e pe locul 5 la e-commerce si pe locul doi din perspectiva penetrarii telefoanelor smart la nivel de societate.

China. China e cu un pas in urma Finlandei sau Suediei, insa cresterea platilor cu cardul, electronice e reala. Platile de pe mobil au fost folosite tot mai des in ultima perioada, lumea s-a obisnuit cu scanarea de coduri QR pentru plati rapide. China e pe primele locuri la eCommerce, are cea mai mare piata de eCommerce din lume la ora actuala. In China sunt vanzari anuale de 672 miliarde de dolari cu o crestere anuala de 27.3%.

Coreea de Sud. Depaseste China daca ne gandim la conceptul cashless si la implementarea lui. Coreeni de acolo se bazeaza din ce in ce mai mult pe cardurile de credit la cumparaturi, se fac plati digitale mai mereu in ultima perioada. Plus ca in Coreea de Sud avem si infrastructura necesara gata pentru implementarea conceptului cashless. Deci Coreea de Sud e pe calea cea buna spre o societate cashless si nu da semne ca s-ar opri din aceasta evolutie interesanta.

Marea Britanie. Marea Britanie sta bine la tot ce tine de digitalizare si de plati electronice. Multi comercianti britanici accepta platile cu un card, electronice, on-line, tranzactiile on-line au crescut, platile de pe mobil sunt acceptate si ele. In 2020, Marea Britanie era a treia tara dupa SUA si China in PIB-ul in functie de eCommerce, dupa Japonia.

Australia. Australia se afla mult in urma altor tari importante din aceasta lista, dar face pasi mari in directia digitalizarii economiei nationale. Cam toata lumea din Australia are telefon mobil si se accepta plati cu telefonul smart. Gradul de pentrare al internet banking-ului este de peste 75% la nivelul populatiei totale din tara. Doar in ultimii cinci ani numarul celor care foloseau cardurile de debit la tranzactii a crescut cu peste 90% si tranzactiile din on-line banking au crescut cu 43%.

Tarile de Jos. La capitolul tranzactii electronice Tarile de Jos stau cel mai bine. 99% din toata populatia tarii are un card de debit. Doar in 2020 jumatate din toate tranzactiile efectuate au fost contacless si via carduri de debit. E un pas urias spre implementarea rapida a conceptului de cashless. Dar plata cu bani cash inca e importanta in comertul din Tarile de Jos si se accepta peste tot.

Canada. Nu este atat de aproape de implementarea conceptului de cashless, dar statisticile din aceasta tara legata de tranzactiile electronice sunt semnale clare ca se merge in directia corecta. 83% din toata populatia are deja telefoane smart, ele sunt luate oriunde, deci se mai fac si plati cu ele. Cam 70% din totalul cumparaturilor personale se fac cu un card bancar. Dar sa ai o societate cashless in Canada e deja un vis prea frumos si mult prea indepartat…

Alte tari care viseaza la implementarea conceptului cashless sunt Norvegia, Danemarca, Belgia si Franta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.