13 iulie 2024

Se intampla sa mai traim si vremuri grele din punct de vedere economic, crize economice precum cea generata de pandemia de COVID-19, de razboiul din Ucraina care pare ca se va intinde pe ani si ani. Si cand economia e la pamant si ramane acolo multa vreme cautam semnale, indicatori care sa ne spuna daca apare la orizont si redresarea economica.

Redresarea economica face parte din ciclul normal din economie, urmeaza dupa recesiune si este caracterizata de o perioada de imbunatatire a activitatii economice. PIB-ul cunoaste o crestere constanta, cresc veniturile, rata somajului scade, iar economia isi revine. Intervine adaptarea si ajustarea la noile conditii din piata, factori ce au dus la recesiune, politici, actiuni ale guvernelor.

Tot ce inseamna activitate economica, munca isi va reveni incet, incet, sunt reangajati oameni poate pe aceleasi posturi, pe altele, se pun bazele unei noi expansiuni economice. Pot fi implicate tehnologii, restructurari de afaceri si organizatii pentru a exista o redresare economica reala. Un ajutor mare va fi dat si prin programele de stimulare, vor fi ajutoare de la banci, stat, guverne prin politici monetare coerente si politici fiscale-se ajusteaza dobanzile, taxele, cheltuielile guvernamentale.

Care sunt factorii, indicatorii care iti spun ca ai o redresare economica in curs?

Angajari. Este aproape imposibil sa discuti despre redresare economica daca oamenii nu se intorc la munca. E nevoie de activitate in companii, de oameni care au ce munci, de stimularea angajarilor. Stii ca economia merge bine cand oamenii revin la munca si castiga macar salariile de dinainte de problemele economice. Rata somajulului iti va spune multe despre ce se va intampla in viitor apropiat cu angajarile si daca redresarea economica este sau nu o varianta de luat in calcul, o realitate.

Date legate de somaj nu vor fi relevante in fazele timpurii ale redresarii economice. De multe ori avem si oameni care au abandonat cautarile si care ar putea sa isi reia cautarile cand redresarea economica chiar se intampla. Si deodata ai rata somajului iarasi mare pentru ca se ingroasa randurile somerilor pe masura ce trec zilele.

Si platile si nivelul veniturilor angajatilor vor spune multe despre redresarea economica si economistii pot sa se ia dupa acest tip de indicatori. Per total, angajarile si cat de bine se descurca angajatii cand revin la lucru vor fi poate cei mai buni indicatori pentru a vedea daca exista sau nu redresare economica reala.

Cheltuielile consumatorilor. Stii ca ai redresare economica atunci cand cheltuielile consumatorilor sunt pe linia de plutire sau sunt mai mari. E adevarat ca, dupa o perioada economica mai dificila, consumatorii realizeaza ca trebuie sa puna deoparte mai mult si sa cheltuiasca mai putin, dar lucrurile nu se intampla peste noapte. Daca majoritatea consumatorilor a inceput sa nu mai tina atat de mult la orice fel de cheltuieli si sa mai „deschida” portfolelul e semn bun, economia isi revine si e pe drumul cel bun. Nu ai cum sa ai redresare economica reala fara sa ai si cheltuieli din partea consumatorilor.

Sentimentul consumatorilor. Aici e vorba despre incredere, despre cat de optimisti sau pesimisti sunt oamenii. Daca exista mereu sentimente de nesiguranta si de teama, anxietate, vor scadea si cheltuielile. Si cand ai cheltuieli putine ai si probleme economice locale si nationale, oamenii nu mai „pompeaza” bani in economie. Ai oameni optimisti, ai si redresare economica rapida, oamenii cheltuie bani, afacerile mici merg din ce in ce mai bine, cresterea economica e reala. E foarte important sa cultivi optimismul si increderea in economie daca vrei sa asisti si la o redresare economica vizibila.

Indicatorii legati de afaceri. Optimismul consumatorilor trebuie sa se reflecte si la nivel de afaceri, sa avem optimism si acolo si afaceri care se dezvolta, comunitati de business cat mai mari. Redresarea economica se intampla si in realitate cand ai productie mai buna, cand ai ordine si cerere mai mare, cand creste inventarul si angajarile. Nu te bazezi mereu pe inventar cand e vorba despre redresare economica, e o variabila care de multe ori nu prea e expusa si nu e atat de fiabila pentru a putea testa ce face economia la un moment dat.

Imprumuturile bancare. Cam toate afacerile mici sunt dependente de imprumuturile bancare. Nu ai imprumuturi si bani de la banci, nu ai cum sa te dezvolti ca afacere mica, si fara o crestere sustenabila pe termen mediu macar nu ai cum sa ajuti angajarile si redresarea economica stabila si de durata. Investitorii urmaresc mereu sa vada ce se intampla cu afacerile mai mici si cu imprumuturile si daca se cauta imprumutul sau nu pentru dezvoltarea afacerilor in directia dorita.

Transporturile. Ai miscare de bunuri dintr-un loc in altul si transporturi care sunt din ce in ce mai multe, stii ca oamenii cumpara produse si redresarea economica a devenit realitate. E unul dintre indicatorii care sunt foarte usor de observat daca esti atent la acest domeniu. Cu cat mai multe transporturi si firme de transport cu activitate din ce in ce mai mare pe termen mediu si lung, cu atat mai bine pentru economie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.