2 decembrie 2023

La o simpla cautare pe Google vom gasi referinte legate de mai multe tipuri de economii. Pe unele le cunoastem deja, pe altele le vedem in jurul nostru si ne-am invatat cu ele, am invatat despre ele. Dar sunt si unele care, desi mai putin cunoscute in randul oamenilor de rand, sunt foarte populare astazi si sunt implementate si dezvoltate intr-o multime de locuri de pe glob si in interiorul unor mari economii. O astfel de economie este si economia peer-to-peer.

Economia Peer-to-Peer (P2P) este acel tip de economie in care vanzatorii si cumparatorii interactioneaza direct fara a fi nevoie de un intermediar sau de alte afaceri. Este pana la urma un model descentralizat de afaceri in care doi indivizi cumpara si vand produse si servicii in mod direct, iar la nivel de companie vanzatorul poate sa creeze produsele si sa ofere servicii. Producatorii sunt indivizi particulari sau contractori independenti care detin instrumentele folosite in productie si produsele finite.

Economiile Peer-to-Peer sunt alternative la capitalismul traditional, in care afaceri organizate detin mijloace de productie si produsele finite. Firmele actioneaza ca intermediari centralizati, vanzand produse si servicii unor clienti sau angajand mana de lucu pentru a putea finaliza productia si a continua cu ea. Intr-o economie capitalista putem avea si economie P2P, de exemplu un soft open-source coexista cu un soft comercial sau de retail.

Uber opereaza pe baza unui asemenea model, este un hibrid intre firmele traditional capitaliste si adevaratul P2P oferind servicii intermediare, retele pentru conectarea vanzatorilor si cumparatorilor si procese de plata securizate. Se folosesc totusi contractori privati pentru a livra serviciile direct clientilor. Alte exemple de economii P2P si modele P2P ar fi crowdfunding, inchirieri tip „peer”, criptomonede.

Pentru ca nu ai o parte terta implicata in afaceri exista riscul real ca partea care ofera bunuri si servicii sa esueze, produsele sa nu fie de calitate sau un cumparator sau mai multi sa nu plateasca. Preturile mai mici si costurile scazute cu productia ar putea sa previna riscurile de acest tip.

Daca e sa comparam economia P2P cu altele din trecut vom vedea ca aceasta seamana mult cu productia economica din perioada preindustriala, cand toata lumea isi produce bunurile si oferea serviciile proprii. Internetul si revolutia din IT au transforma economiile Peer-to-Peer intr-unele mai viabile pentru vremurile moderne, investitiile facute in servicii si in productie ajutand la vizibilitatea mai buna a tranzactiilor P2P si la securizarea lor, plus la eficienta pe termen lung.

Ce diferente exixta intre economia capitalista si economia P2P? Pe de o parte, in capitalism, muncitorii nu detin mijloacele de productie, nu au drepturi asupra lor, asupra produselor finite. Sunt platiti cu salarii doar in functie de contributia la castigurile firmei, care vinde mai apoi produsele respective catre clienti.

Ai productivitate mai buna in economiile capitaliste, eficienta in procesele de productie, scalabilitate garantata, management mai bun al costurilor cu tranzactiile, munca specializata si divizata cu respectarea abilitatilor manageriale si judecatii antreprenoriale, riscurile sunt asumate de cel care produse, firma care vinde mai departe produsele.

O economie P2P va fi mai putin eficienta, costurile tranzactionale sunt marite, se limiteaza diviziunea muncii intre manageri, antrepenori, muncitori, clienti, riscul nu mai este distribuit in mod eficient. Un lucru deosebit in economia P2P este prezenta platformelor digitale, site-uri, aplicatii mobile, care faciliteaza conexiunile existente.

Increderea in produse afaceri vine mai degraba din directia review-urilor, transparentei tranzactionale, parerilor sincere de pe forumuri diverse. Dincolo de aceste aspecte economiile P2P vor implica impartirea de servicii, capital, abilitati sau active. Consumul e colaborativ, resursele se folosesc mai eficient prin impartire, distribuire si utilizare, in unele cazuri modelele P2P in economie pot reprezenta obstacole pentru industriile traditionale si pentru modele de business moderne.

Avantajele economiilor P2P sunt numeroase:

  • Accesibilitatea si accesul rapid la resurse-ai acces la resurse pe care nu ti le permiteai si la care nu ai fi avut acces fix cand aveai nevoie de ele din cauza bugetelor prea mici;
  • Eficienta resurselor-distribuirea si impartirea de active si de servicii reduc pierderea si promoveaza sustenabilitatea;
  • Imputernicirea-indivizii pot deveni micro-antreprenori si investitori si se descurca foarte bine in piata;
  • Flexibilitatea-ai flexibilitate mai mare in termeni de servicii, munca, consum;
  • Stimularea inovatiei si competitiei-industriile traditionale sunt provocate si determinate sa vina cu lucruri si idei noi si sa ofere celor care au mare nevoie tot ce trebuie pentru a reusi.

Alte avantaje importante: incluziune, promovarea incluziunii economice prin stabiliarea participarii din diverse medii, remodelarea industriilor si inovatie permanenta, platformele digitale si tehnologia blockchain coordoneaza si stimuleaza inovatia in finantele P2P, lanturi de aprovizionare si servicii. Se incurajeaza turismul, schimburile culturale, sustenabilitatea si protejarea mediului devin foarte importante in economiile P2P

Pe langa avantaje exista si numeroase si riscuri si provocari. Apar riscuri asumate de fraude si de incredere inselata, e nevoie de legislatie care sa reglementeze bine aceasta economie moderna, apar si inegalitati, inechitate ce exacerbeaza diferentele intre cei care traiesc intr-o astfel de economie sau se raporteaza la ea. Schimbul de date si detalii importante poate duce la probleme de securitate, raspunderea pntru tranzactiile P2P este complexa, competitia cu modelele traditionale din economie va fi acerba.

Care ar fi tendintele actuale in economia P2P? Finante descentralizate, DeFi, nu mai e nevoie de banci atat de mult, identitate digitala, ideala pentru tranzactiile P2P, distribuirea si impartirea de bunuri digitale, carti electronice, muzica, softuri, sustenabilitate si economie circulara integrate in modele economice P2P.

Expansiunea globala este cea mai importanta, reusind sa asigure conectare utilizatorilor din toata lumea, la care se adauga si flexibilitatea fortei de munca, a fi freelancer si a putea lucra remote sunt doua aspecte esentiale de la baza economiilor P2P.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *