13 ianuarie 2025

Homo sapiens sau singura specie umana existenta, omul modern anatomic daca ii putem spune asa, nu era un individ prea calm. Oamenii de stiinta au descoperit de multa vreme ca Homo sapiens era de sase ori mai violent decat mamiferele cunoscute, insa la fel de violent daca il comparam cu primatele, cu maimutele. Timpul si organizarea sociala, interactiunea umana ne-a mai calmat si avem o violenta letala moderata, mult mai mica decat in trecut. Recent insa cercetatorii si-au dat seama ca hominizii ajungeau pana la „macalerire” intre ei…

De ce erau violenti hominizii? Nu se stie exact, dar cauzele probabile ar fi: competitia pentru resurse de baza, competitia pentru imperechere si perpetuarea speciei, barbatii se luptau pentru femei, ca sa aiba acces la femeia care si-o doreau si la relatii sexuale cu ea, apararea teritoriilor. Se mai punea problema si de violenta ritualizata, dupa unii antropologi era vorba si despre vanatoarea de capete si canibalism, pentru dominare.

Factorii biologici au contribuit la violenta hominizilor, creierul lor era mare, puteau gandi complex si planifica lucruri, actiuni, asa ca actele de violenta erau unele la ordinea zilei. Deci pana la urma se discuta despre o combinatie de factori de mediu, sociali, biologici.

Cercetatorii au dat peste niste fosile de oase de la picior, de la oameni relativi moderni, stramosi de-ai nostri, care aveau urme clare de lovituri serioase cu unelte din piatra si ar putea sa fie probe clare de canibalism pana la urma, daca le interpretam din perspectiva violentei amintite.

Oamenii de stiinta de la Muzeul National de Istorie Naturala Smithsonian au fost cei care au facut aceasta descoperire ciudata. Sunt noua tipuri de taieturi in os, osul tibiei, vechi de 1.45 milioane de ani, de la o ruda a Homo Sapiens din nordul Kenyei. La analiza modelului 3D al fosilei s-a vazut urma de instrumente din piatra din acele vremuri, cutite din piatra probabil. Ce ne spune aceasta informatie importanta? Ca hominizii, cel mai probabil, se mancau intre ei, asa cum fac si animalele astazi. Numai ca la hominizi era problema de supravietuire.

Osul cu pricina facea parte din colectiile muzeului si a fost descoperit din intamplare in timp ce se cautau dovezi despre pradatori preistorici si vanat. Ce s-a gasit pe os s-a comparat pe baza mostrei 3D cu 898 de dinti individuali, macelarirea si calcarea in picioare au rezultat ca fiind probabile dupa felul cum aratau lucrurile la nivelul osului.

Noua din 11 urme au fost identificate ca fiind realizate de unelte din piatra. Cele doua urme erau de la o felina mare, un leu care se afla si el prin apropiere. Urmele erau fix unde se atasa muschiul gambei, un loc perfect ca sa iei o bucata buna de carne in gura si sa o mananci. Toate urmele sunt orientate in aceeasi directie, nu s-a modificat unghiul de folosire al uneltei din piatra. S-a concluzionat, asadar, ca toata carnea de pe picior a fost mancata in scopuri nutritionale, s-a hranit cineva cu ea, nu a fost vorba de vreun ritual. De canibalism nu prea se pune problema in aparenta, pentru ca ambii oameni trebuiau sa faca parte din aceeasi specie.

Australopithecus boisei a fost specia identificata la inceput, dupa care, in 1990, s-a descoperit ca era vorba despre Homo erectus, insa datele de astazi nu permit o concluzie exacta despre specia umana. Sigur e ca un gen Homo a folosit unelte din piatra.

E posibil si un alt scenariu in care o felina mare ar fi ucis individul si alti indivizi ar fi alungat animalul si ar fi profitat de pe urma „crimei”.

Si nu e singurul caz de macelarire intre hominizi. Un craniu gasit in Africa de Sud in 1976 a fost primul caz de macelarire la hominizi. Avea peste 2.6 milioane de ani cel mult, insa nu se stie exact daca e vorba de macelarire intre oameni sau e vorba de accidente. Si craniul din Africa de Sud, si osul descoperit in prezent cu urme de unelte din piatra au cam acelasi tip de urme…

Pana sa stabilim clar daca e vorba despre canibalism sau urme de “macelarire” intre oameni ne ramane o singura concluzie: violenta si agresiunea nu sunt de data recenta la oameni, violenta extrema a fost “cultivata” de-a lungul evolutiei si inca din cele mai indepartate timpuri am avut tendinta sa exageram cu actele de violenta. Muscaturile, folosirea de unelte din piatra, lupta pentru dominare si suprematie in fata altor specii, toate ar fi putut fi oricand catalizatori pentru aceste comportamente tipice oamenilor, din pacate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.