16 mai 2024

Economisirea “la saltea” este o practica veche care inca mai rezista si astazi. Decat sa ai banii la banca mai bine ii tii acasa si si ii vezi mereu, ii controlezi cum doresti, nu? Banii la saltea nu prea te ajuta cu nimic, poti pierde din valoarea lor in timp si ai o multime de riscuri si provocari pe care trebuie sa le depasesti cand iei o astfel de decizie.

De ce ajung oamenii sa isi tina banii economisiti sub forma de cash, la saltea? Poate pentru ca se doreste siguranta, vrei sa ii vezi, sa pui mana pe ei, sa nu fie „ai bancii”, pentru ca ai nevoie de ei in multe locuri unde se accepta doar plati cash, de exemplu la piata.

Alta problema ar fi cea legata de limitarile actuale legate de retrageri, de folosirea de bani cash de la banci sau prin banci, asa te asiguri ca poti sa cheltuiesti ce vrei, cat vrei, unde vrei, fara sa stea banca sa iti dicteze ce sa faci cu banii tai.

Si odata ce ai bani mai multi in casa te supui si unor riscuri destul de mari:

Furtul. Se poate intampla ca un hot sa patrunda in locuinta si sa gaseasca locul in care tii depozitate toate economiile cash. In doar cateva secunde ramai si fara bani si cu toate planurile in aer. Oricat de sofisticat ai fi in privinta ascunzatorilor pentru banii economisiti vei avea cu siguranta doar de pierdut daca iti tii banii la saltea si mai ales daca ai si sume mai mari. In caz ca vrei sa eviti furtul banilor e bine sa ai un loc in care sa ii tii care nu e la vedere si nu e unul comun, sa mai ai si un seif si o multime de modalitati de protectie impotriva efractiei, alarme, senzori etc.

Dezastre naturale. Chiar daca nu traiesti in zona cu tsunami sau cu inundatii devastatoare tot poti sa pierzi banii tinuti la saltea daca ai un incediu, un cutremur puternic sau chiar inundatii din cauza unor viituri, baraje rupte, fisurate. Furtunile si chiar tornadele sunt mult mai dese si la noi in tara, mai puternice, deci te poti astepta la orice. Evita sa tii prea multi bani in casa si stabileste clar ce ai de facut in caz ca te afli intr-o situatie limita. Doar asa poti sa eviti sa ai toata agoniseala de o viata distrusa intr-o secunda sau inaccesibila.

Deprecierea si inflatia. Chiar daca pare ca ai mereu bani la indemana si ai suficienti, ba mai se si inmultesc, daca vei continua sa tii banii la saltea nu vei face decat sa risti devalorizarea si deprecierea lor. Inflatia „musca” din banii cash pe care ii ai prin casa, nu vei reusi sa te feresti de ea, si pe masura ce este mai mare vei avea si mai multi bani pierduti pentru ca nu vei mai putea cumpara cu ei la fel de mult ca inainte.

De exemplu, daca ai 10.000 lei cash in casa, la saltea si vine o inflatie si o criza economica puternica intinsa pe mai multi ani, recesiune, anual vei pierde din valoarea banilor pana la 15% cel putin, daca nu mai mult, si cu ei vei mai putea lua doar un sfert din ce luai la inceput, cand ai inceput sa ii strangi ban peste ban. Invata sa ii investesti in ceva si fereste-te de perioadele cu inflatie mare si cu ajutorul bancilor si instrumentelor de economisire puse la dispozitie.

Pierderi si distrugeri accidentale. Se mai poate intampla sa pierzi banii, sa ii distrugi fara sa vrei, sa ai accidente domestice si sa nu ai cum sa salvezi mai nimic. Riscurile sunt unele reale chiar daca nu pare ca ti se va intampla tocmai tie. Nu ai cum sa asiguri banii, asta e clar, asa ca incearca macar sa ii pui in locuri sigure din casa, unde sa nu li se intample nimic. Daca ai obiceiul sa umbli la ei sau cu ei mereu ar fi de preferat sa ai grija suplimentara la manevrarea lor.

Riscul legal. In unele tari, zone a avea sume mari de bani acasa ar putea aduce probleme cu legea. Daca exista suspiciunea ca exista si activitati ilegale implicate atunci ei se vor confisca si vei ramane si fara bani economisiti si cu foarte multe procese si probleme legale, chiar inchisoare.

Suma economisita va ramane aproximativ aceeasi, nu vei avea nimic in plus in afara de ce reusesti sa adaugi tu peste ea. Foarte multa lume nu are posibilitati financiare ca sa „inmulteasca” banii, nu ai dobanda, nu ai profit cat de mic. Practic strangi bani si tot strangi, economisesti cate putin, valoarea lor e mereu in schimbare si cel care pierde esti doar tu. Spre deosebire de banci, unde ai depozite si dobanzi bune la un an, trei luni, poate la perioade mai mari, acasa banii tai cash nu vor reusi sa iti aduca niciun fel de venit in plus pe termen mediu si lung.

Nu spune nimeni sa nu ai bani deloc acasa, bani cash. Sume mai mici pot fi tinute in caz de urgenta, daca nu merge bancomatul, daca ai nevoie de reparatii urgente, de inlocuiri de electrocasnice esentiale, asta sa nu mai stai dupa banci si birocratie, sa stai la cozi. Dar sumele mult prea mari neinvestite in nimic si tinute de dragul de a vedea banii si a avea controlul lor, a lua cand vrei din ei, nu te vor ajuta la absolut nimic si economia pe care ti-o inchipui e in realitate o pierdere constanta sub presiunea inflatiei si valorii care tot scade.

Si ce ar fi de facut pentru a avea totusi economiile in siguranta si poate si un profit?

  • Depozite bancare-in loc sa tii banii la saltea poti sa deschizi depozite bancare si sa ai si dobanda buna, siguranta, banii asigurati si flexibilitate, poti umbla la ei cand vrei si ai si castiguri in plus, te feresti de inflatie;
  • Imobiliare-cu sume mai mari de bani poti cumpara apartamente, garsoniere si le poti inchiria, le poti vinde. Traiesti bine din chirie, din vanzare pe masura ce valoarea apartamentelor, garsonierelor creste, ai venituri in plus si profit bun mai ales din inchirieri;
  • Metale pretioase-aur, platina, argint, poti investi in ce vrei tu, isi vor mentine valoarea indiferent de inflatie si vor tot creste la nivel de pret, volatilitatea pietei nu va afecta deloc orice fel de metal pretios;
  • Dividende-castigi bine daca investesti si in dividende, ai profit garantat si siguranta pe banii investiti;
  • Asigurari de viata-da, poti sa economisesti intr-un fel si cu asigurarile de viata fara probleme, daca stii ce fel de conturi sa iti faci si ce planuri sa alegi;
  • Fonduri mutuale-multe au potential bun de crestere, au grade de risc diferite, deci vei avea venituri foarte bune de pe urma lor;
  • Obligatiuni-investesti in titluri de valoare emise de guverne, companii, veniturile tale vor fi constante si vei castiga bani pe langa sumele pe care le ai deja;
  • ETF-uri-se urmareste performanta unui indice sau unui grup de active, se tranzactioneaza pe bursa si ai lichiditate in schimb. Ai nevoie de cineva cu experienta care sa te indrume ca sa nu pierzi bani asumandu-ti riscuri prea mari;
  • Actiuni-cumperi practic o parte dintr-o companie, ai potential mare de crestere, nivelul de risc e mare, deci ai nevoie neaparat de brokeri cu experienta;
  • Criptomonede-da, sunt o modalitate buna de a avea castiguri, pot sa aiba cresteri uriase si sa te ajute sa castigi de pe urma banilor pe care i-ai tot tinut la saltea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.