
Un telefon bun trebuie sa aiba un procesor puternic, eficient, care stie sa gestioneze resursele si ofera cat mai multa autonomie. Un procesor de pe un smartphone va determina viteza acestuia, cat de bine se va misca in jocuri si cand ai de facut sarcini complete cat esti in miscare, cum vor reactiona aplicatiile heavy in multitasking. Nu e usor sa alegi cele mai bune procesoare mobile pentru ca sunt atat de multe pe piata deja, insa cu putina atentie si documentare alegerile vor fi mult mai simple.
In prezent, daca nu ai un procesor bun pe telefon nu prea poti face mare lucru cu el. Degeaba arata bine, are GPU extraordinar, daca procesorul nu ajuta si iti mai si consuma din baterie chiar si la cele mai banale deschideri de aplicatii si utilizari timp de cateva minute. Un procesor mobil nu se alege doar dupa anul productiei sau dupa arhitectura din spatele sau. E important sa fii atent si la testele sintetice, la scoruri sau la modul in care se poate descurca in scenarii reale din viata de zi cu zi. Ca sa nu mai pierzi timpul am ales deja cele mai bune procesoare ale momentului pe care ar trebui sa le cauti in toate telefoanele smart de care esti interesat cand vrei sa iti cumperi alt telefon.
Apple A16 Bionic. Este cel mai bun procesor pe 5nm de pana acum, este si cel mai rapid de pe piata. Cu sase nuclee CPU si 5 nuclee GPU, performantele Apple A16 Bionic sunt excelente indiferent ca te joci, editezi fotografii de oriunde te afli sau videoclipuri sau doar folosesti aplicatii uzuale. In testele sintetice procesorul celor de la Apple ajunge la 17.000 puncte, cu mult peste orice fel de procesor de pe telefoane Android. In utilizarea de zi cu zi telefoanele care au acest procesor sunt rapide, eficiente, gestioneaza resursele foarte bine. Viata bateriei e foarte buna, orice fel de sarcini unde e nevoie de machine learning sunt indeplinite pe loc, fara prea mari probleme.
Snapdragon 8 Gen 2. Este procesorul cu performante similare cu cel de pe dispozitivele Apple, doar ca il gasim doar pe telefoane Android. Este procesorul de top de la Qualcomm, il vedem deja pe multe telefoane lansate in 2023. E un procesor pe 4nm, are un CPU Kryo cu opt nuclee si un Gpu Adreno cu performante peste asteptari. Scorurile optinute in testele sintetice spun totul, el obtinand peste 15.000 de puncte, ceea ce inseamna ca e mai rapid si mai performant decat Snapdragon 8 Gen 1. Gaming, fotografii si prelucrarea lor, folosirea Inteligentei Artificiale, toate vor merge excelent fara sa ai nevoie de prea multe setari. Procesorul celor de la Qualcomm suporta 5G, WiFi, Bluetooth, GPS si se descurca de minune cu gestionarea resurselor, bateria tinand foarte bine orice ai face cu telefonul.
MediaTek Dimensity 9200. E un procesor care e pus pe telefoanele mid-range, are CPU cu opt nuclee, e pe 4nm, are si GPU capabil Mali-G715. Scorurile obtinute in teste sintetice ajung pana la 13.000 puncte, deci peste multe procesoare de pe telefoane scumpe. APU 3.0 permite performante incredibile in zona AI, iar in gaming nu vei vedea vreo diferenta fata de procesoarele mai scumpe. Ai conectivitate 5G, pret bun spre deosebire de procesoarele mai scumpe si optimizari foarte bine gandite pentru a te tine bateria cat mai mult.
Samsung Exynos 2300. Daca iti doresti un telefon cu pret bun pentru gaming in special mergi pe acest procesor de la Samsung. Grafica RDNA 2 a celor de la AMD e adusa pe telefoane mobile pentru prima data. De aici si performantele mult mai bune in orice fel de joc modern, efecte vizuale avansate. Samsung Exynos 2300 se lauda cu un CPU cu opt nuclee, e pe 4nm, deci e si rapid, scorurile sale in teste sintetice fiind bune, 12.000 de puncte si asta datorita GPU-ului AMD mRDNA. Frecventele de 120Hz+ nu vor fi problematice in jocuri, rata de refresh fiind excelenta mereu. Modemul 5G si CPU-ul care nu are niciun fel de probleme la capitolul performante fac din acest procesor un produs foarte bun pentru telefoanele de gaming din prezent.
Apple A15 Bionic. Nu avem cum sa nu includem in lista de procesoare bune si vechiul Apple A15 Bionic. Depaseste bine cele mai noi procesoare din 2023, cel putin pe cele de pe telefoanele Android, are scoruri bune de 11.000 puncte in testele sintetice, e pe 5nm, deci e rapid si fiabil. Procesorul celor de la Apple vine cu un CPU cu sase nuclee, GPU cu patru nuclee, e foarte bun pentru editare foto, inregistrari video la rezolutii mari, aplicare de filtre cu viteze uimitoare. Integrarile AI sunt simplificate cu acest procesor, grafica e excelenta si ea, e un procesor rapid care nu iti va pune probleme indiferent ce vei face pe telefon.
Snapdragon 8+ Gen 1. E o varianta imbunatatita a procesorului precedent, din aceeasi serie, cu viteze mai mari, CPU cu opt nuclee si eficiente mai mare pe partea de gestionare resurse si baterie. Scorurile din testele sintetice vorbesc de la sine, 11.500 puncte, ceea ce e foarte bine. Aplicatiile se deschid rapid, procesarea pe camere e rapida si ea, sesiunile de gaming sunt perfecte. Se controleaza mai bine caldura degajata la utilizare intensa. Procesorul e pentru telefoane Android premium si asta se vede in performantele notabil mai bune decat alte procesoare din aceeasi gama.
MediaTek Dimensity 9000+. S-au adus imbunatatiri fata de modelul anterior, e mai rapid, are performante mai bune, arhitectura e mult mai bine optimizata, eficienta bateriei telefoanelor pe care e pus e superioara in raport cu procesorul anterior. Este pe 4nm, are CPU cu opt nuclee, are GPU Mali-G710, scorurile sintetice dovedesc ca e foarte bun, ajunge la 11.000 puncte. Daca e sa compari performantele poti sa te descurci la fel de bine cu el precum un Snapdragon 8 Gen 1, doar ca in cazul lui ai baterie care te tine mai bine, pe MediaTek Dimensity 9000+. Nu se supraincalzeste telefonul cu el, in gaming se comporta bine, ai integrarea AI si conectivitate excelente, e echilibrul perfect intre viteza, eficienta si performante de top.
Snapdragon 888. E mai vechi, dar e la fel de bun si de cautat astazi. E pe 5nm, are CPU cu opt nuclee, GPU Adreno 660, in testele sintetice inca obtine scoruri bune, 10.000 puncte. Nu ai probleme in jocuri, aplicatii, in utilizarea AI-ului pe telefon, primesti si suport WiFi 6E, Bluetooth 5.2. In sesiunile lungi de gaming sau cand folosesti la greu 5G vei vedea un „atac” la nivelul bateriei, nu se compara cu procesoarele din 2023, dar iti faci treaba cu el si inca foarte bine. Performanta e foarte bine calibrata si telefoanele care au astfel de procesoare merita cumparate, inca, preturile fiind foarte bune.