15 mai 2024

Conflictele si razboaiele sunt o constanta a istoriei. Atunci cand natiunile nu s-au mai inteles sau au avut ceva de impartit, de lamurit, si pe cale pasnica nu s-a outut obtine nimic am avut razboaie si lupte. Cu victorii sau infrangeri, razboaiele au avut un deznodamant nu atat de placut de multe ori. Unele au durat foarte putin, altele insa au durat sute de ani, ani in care au au fost sute de raniti si de morti si cursul istoriei a fost modificat in totalitate in cateva situatii.

Nu stii niciodata cand se termina un razboi. Stii doar cand incepe. Razboaiele din istorie au fost de multe ori mult prea lungi si prea “paguboase” pentru statele care le-au pornit si pentru aliati. Si cu cat e inversunarea mai mare si scopurile de atins mai ambitioase, cu atat conflictul risca sa degenereze si sa nu aiba un final prea rapid. Insa, cum vom descoperi in randurile ce urmeaza, unele razboaie pot fi si in Cartea Recordurilor pentru lungimea lor care a depasit orice fel de asteptari.

Reconquista/Recucerirea, 781 ani. A fost cel mai lung si mai violent razboi din istorie. Cele doua tabere care s-au luptat au fost spaniolii si portughezi de o parte, si conducatorii musulmani ai Peninsulei Iberice. Conflictul incepea in 711 d.Hr. cand o armata islamica si berbera a trecut Stramtoarea Gibraltar. Invadatorii intrau in Spania si Portugalia, pana in 718 d.Hr. maurii controlau deja mare parte din Iberia. Regatele crestine au fost sub califatul Cordoban pana la dezintegrarea sa in secolul 11. Din acel punct regatele crestine au inceput sa domine peninsula. Dupa secole de lupte, cu victorii si pierderi de ambele tabere, in 1492, Granada a cedat in fata lui Ferdinand II si Isabella I. Infrangerea a dus la deschiderea unei noi ere crestin catolie in Iberia si intrarea in Renastere.

Razboaiele romano-germanice, 708 ani. S-au desfasurat intre 113 i.Hr. si 596 d.Hr. Razboiele au dus la deplasarea Imperiului Roman si regiunilor ancestrale germanice din secolul 2 i.Hr. pana in secolul 10 d.Hr. Au fost aliante, batalii multe, insa un eveniment important a fost infrangerea din 476 suferita de Romulus Augustus in fata lui Odoacer, eveniment ce marca incetarea existentei Imperiului Roman de Apus. In urmatorii 120 de ani, Imperiul Roman a fost disecat de diversi conducatori, inclusiv de cei vizigoti, generalii bizantini din partea estica a Imperiului contribuind si ei la tot ce se intampla atunci. Razboaiele bizantino-lombarde s-au suprapus cu cele romano-germanice, Roma vestica a incetat sa mai existe, si odata cu ea s-a terminat si conflictul de 708 ani.

Razboaiele anglo-franceze, 706 ani. Au inceput prin 1109 si au durat pana la a doua infragere a lui Napoleon, in 1815. Imperiul lui Napoleon avea probleme in fata fortei combinate europene. Miza razboaielor a fost controlula supra insulelor franceze, cele mai importante lupte ducandu-se la Agincourt, Crecy si, desigur, la celebrul Waterloo. In urma acestor razboaie s-au format si colonii diverse dincolo de Europa, Franta a oferit resurse importante SUA in Revolutia Americana din 1775. Conflictele dintre francezi si englezi nu au fost continue, au mai fost si perioade de pace destul de lungi intre batalii.

Razboaiele Romano-Persane, 681 ani. Doua dintre cele mai puternice imperii din acele vremuri ajunsesera sa fie in conflict. Razboaiele au inceput de la jumatatea secolului 1 i.Hr. si s-au terminat tocmai in 628 d.Hr. Scanteia a fost o incercare esuata de intelegere intre Mithridates II si Lucius Cornelius Sulla, dupa care a urmat invazia in Mesopotamia sub comanda generalului roman Marcus Crassus in 53 i.Hr. Au fost destule victorii de ambele parti si intr-un final Imparatul Roman Heraclius si fratele sau, Theodore au reusit sa termine cu Imperiul Persan, dupa care a urmat pacea fireasca.

Razboaiele bizantino-bulgare, 675 ani. S-au purtat intre Imperiul Bizantin si Bulgaria. Au inceput cand Khan Asparuh a incercat sa isi directioneze oamenii, bulgarii, de-a lungul Dunarii in teritorii bizantine in 680 si a stabilit si un regat. Pericolul era real pentru Imperiul Bizantin si suveranitatea sa, asa ca luptele au durat destul de mult, au mai fost tratate si pace pe alocuri, dar conflictul a ramas deschis. Tarul Simeon si Tarul Ivan Alexandru doreau sa extinda imperiul dincolo de teritoriul bizantin. Ultimul razboi purtat s-a terminat cu o victorie de partea bulgarilor in 1355, ajungandu-se la cucerirea otomana care a pus punct ambelor imperii.

Cruciadele, 604 ani. Aici discutam despre razboaie religioase desfasurate intre 1095 si 1699. Armate din regatele crestine europene au vrut sa cucereasca teritoriile controlate de catre musulmani in regiunea Levant din orientul Mijlociu. Europa crestina si-a dorit sa apere Regatul Ierusalim de conducerea islamica. Biserica isi propusese sa convinga soldatii sa lupte in Cruciade. Tensiunile aparute atunci sunt inca prezente si astazi, in vremurile moderne.

Razboaiele arabo-bizantine, 421 ani. S-a pornit de la motive religioase, geopolitice, economice, au fost mai multe lupte aprige care s-au terminat intr-un final in 1050. In 629, Muhammed s-a opus Imperiului Bizantin si pana in 638 fortele arabe deja cucerisera zona Egipt, Persia, vechiul Levant Roman. Au fost multe pierderi de vieti omenesti pana cand Imperiul Bizantin a avut si o perioada mai buna in secolul 10. Pana in 1100, Imperiul Bizantin domina iarasi zonele vizate ajutat si de Europa in Cruciade. Turcii Seljuk au inlocuit amenintarile arabe pana in 1050, moment in care razboaiele arabo-bizantine s-au terminat. Consecintele razboaielor au reconfigurat Europa si Orientul Mijlociu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.