22 iunie 2024

Razboiul din Fasia Gaza, inceput brutal pe 7 octombrie 2023 a luat pe toata lumea prin surprindere. Insa un stat s-a bucurat de escaladarea tensiunilor din zona. Rusia este cea care profita de pe urma conflictului si va mai profita atat timp cat apele nu se vor limpezi acolo. Interesele directe din Orientul Mijlociu si razboiul din Ucraina care trebuie sa aiba rezultate doar in favoarea Rusiei au pus razboiul din Fasia Gaza pe lista de observare a Rusiei. Ce castiga insa Rusia din instabilitatea din Orientul Mijlociu?

Cu mii de civili ucisi si zeci de zone distruse de bombardamente si rachete, Fasia Gaza devine incet, incet un imens cimitir. Oamenii, palestinienii, au cel mai mult de suferit, ajung sa fie victime ale unui conflict puternic intre doua forte care nu cedeaza deloc.

Rusia profita cat poate si de aceasta tragedie, este aproape de Israel, se implica diplomatic in tot ce inseamna relatii cu Hamas, nu a desemnat-o organizatie terorista, raspunsul la criza de acolo este unul precaut de fiecare data. Ideea Moscovei e simpla: mentinerea echilibrului la nivelul relatiilor cu toate partile implicate in razboi. Pana acum Vladimir Putin a avut iesiri publice in care a condamnat violentele din partea Hamas sau Israel, insa vina o poarta, fireste, SUA.

Din 7 octombrie 2023, rusii sunt ocupati sa discute cu egiptenii, irakienii, libanezii, turcii despre dimensiunile diferite ale crizei din Fasia Gaza, despre incetarea focului si despre situatia complicata a refugiatilor palestieni. Relatiile Moscovei cu Orientul Mijlociu s-au diversificat si sunt mult mai profunde dupa inceperea razboiului de acolo. Cu Irakul au ajuns sa fie purtate discutii pentru conformarea cu OPEC Plus, partea economica e mai importanta pentru Rusia. S-a ajuns si la dorinta exprimata de mediere intre cele doua parti implicate in conflict, dorinta venita din partea unui stat care a inceput el insusi un conflict armat in Ucraina…

Rusia castiga oricum din razboiul din Fasia Gaza. Lumea si SUA, Europa de Vest sunt acum orientate spre Fasia Gaza, razboiul din Ucraina nu mai e in centrul atentiei. Cu cat mai putina atentie pentru Rusia, cu atat mai bine pentru Putin… Banii si armele sunt redirectionate acum spre Israel, armata rusa are avantaj major in Ucraina daca armata ucraineana nu va mai primi suficient ajutor. Dar Israelul va avea nevoie de mai putine arme si de mai putin timp ca sa distruga Hamas, care nu se compara cu o tara intreaga, cum e cazul razboiului din Ucraina.

Rusia beneficiaza si de pe urma antisemitismului anti-american din lumea arabo-islamica, SUA va fi izolata pe scena internationala din aceasta perspectiva. Putin demonstreaza cu fiecare zi care trece in conflictul din Fasia Gaza ca influenta si diplomatia ciudata din Orientul Mijlociu sunt semne clare ca Rusia e departe de a fi data jos de pe scena internationala politica si economica.

Dar Moscova e si ingrijorata de criza din Fasia Gaza. Pericolul e ca razboiul din Fasia Gaza sa ajunga si in state precum Liban, Siria. Daca se ajunge la confruntari armate Hezbollah-Israel, fortele Hezbollah vor parasi Siria si se vor intoarce in Liban. Regimul de la Damas trebuie sa fie cat mai stabil pentru ca Rusia sa profite in continuare de relatiile pe care le are.

Rusia nu vrea nici o situatie in care sa aiba de ales intre relatiile cu Israel si cele cu Iranul. O implicare mai mare si mai directa a Iranului in conflict ar insemna pentru Moscova pierderea suportului in razboiul din Ucraina. Se stie ca Teheranul a oferit drone si ajutor Rusiei pentru a face fata luptelor din Ucraina, dar daca Teheranul e distras si preocupat de alte lupte Moscova nu va mai face fata asa de usor razboiului dificil din Ucraina. Conflicte si mai intense intre Israel si Iran ar pune in pericol GCC-ul, Consiliul de Cooperare al Golfului, in special membri precum Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite. Stabilitatea din Golf este deosebit de importanta pentru economia Rusiei.

Sunt probleme de politica internationala complicate si totul e complicat cand vine vorba despre Gaza si mai ales despre Rusia. Ramane de vazut ce va castiga cu adevarat Rusia din acest razboi care pare sa fie si mai complex decat cel din Ucraina. Atat timp cat va fi haos in lume si Occidentul, SUA vor avea probleme Moscova va castiga…

Cat va castiga si ce va castiga din fiecare conflict aparut si din neintelegeri nu se va putea anticipa acum. Doar cursul evenimentelor teribile din ambele razboaie va putea sa ofere cateva semnale despre castigurile reale ale Rusiei din toata aceasta nenorocire internationala, cu efecte directe asupra societatilor, natiunilor si economiilor. Important este ca Rusia sa aiba cat mai putin de castigat din orice alte conflicte mai apar si SUA si Europa sa isi faca treaba si sa sustina in continuare Ucraina cel putin pentru a nu escalada situatia grav si in Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.