18 martie 2025

Ne aducem cu totii aminte, cei mai in varsta, de ce a insemnat Razboiul Rece, o perioada de tensiuni uriase si confruntari politice, ideologice, de la final de al Doilea Razboi Mondial care s-a intins pana la revolutiile din 1989. Razboiul „Rece” a fost dus pe fronturi multiple, de la domenii precum politica sau economie pana la propaganda masiva. Il vom trai sau il traim insa si in prezent?

Un razboi rece nu incepe niciodata de la o arma, de la un pistol folosit undeva intr-un colt nestiut al lumii. E nevoie de ani pana sa se ajunga la escaladarea conflictelor si totul se intampla gradual pana la un apogeu. In prezent, posibil sa asistam deja la un al doilea Razboi Rece pe fondul conflictelor din Ucraina si neintelegerilor tot mai mari intre Occident si China.

Diferendele dintre China si Vest au inceput cu victoria comunistilor in 1949, in China. S-a adancit odata cu razboiul din Coreea, a durat pana in 1972 cand America a facut pace cu atotputernica China ca sa tina piept Rusiei, dar si ca sa scape cumva din Razboiul din Vietnam. Razboiul Rece de atunci a fost piperat cu puncte fierbinti, capul de afis fiind tinut de razboaiele salbatice din Vietnam si din Coreea.

Razboiul Rece a fost dominat de schisma economica dintre SUA si Japonia, pe de o parte, si de cea dintre sovietici pe de alta parte. China devenea a doua cea mai mare economie a lumii, razboaiele de proximitate s-au oprit pe moment.

Razboiul Rece dintre anii 1940 si 1980 e diferit de cel de astazi, insa observam si multe similaritati. Nu avem inca o schisma economica intre Est si Vest. De cand China face parte din Organizatia Mondiala a Comertului, relatiile comerciale SUA-China s-au cam umflat, asta desi au existat problemele din timpul administratiei Trump legate de comert. Unele voci din America sustin desprinderea totala de China, altele spun ca e bine sa ai si China cu tine pe partea comerciala si economica.

Exporturile catre China, pornite din SUA, sunt in scadere. Instrumentul care aduce Razboiul Rece si in prezent este acum separatia economica intr-o economie de dupa razboiul din Ucraina, in special separatia pe partea de energie. Rusia si China par ca sunt aliati mai nou, statele central-asiatice nu prea stiu ce sa faca, daca sa fie de partea Rusiei sau de partea Chinei. India isi mentine pozitia impotriv Chinei, insa nu abandoneaza Rusia, de care e legata istoric si militar. Tarile din Lumea a Treia aduc obiectii mereu sanctiunilor impuse de Vest ca represalii la adresa Rusiei si actiunilor din Ucraina.

Schimbari sunt la tot pasul si ne aduc si mai aproape de un scenariu real in care avem Razboi Rece iarasi. Franta, Germania se aliaza cu America si Marea Britanie, Suedia si Finlanda vor in NATO cat mai repede, Japonia isi dubleaza cheltuielile pe aparare. Coreea de Sud si Japonia si-au mai rezolvat din problemele de comunicare si de viziune, Japonia si India sunt tot mai apropiate.

Razboaiele mari si periculoase si un Razboi Rece adevarat nu incepe decat daca avem antipatie teribila in privinta dusmanilor declarati. O vedem clar in cazul razboiului Rusia-Ucraina, o vedem, vedem ce inseamna antipatia intre Japonia si China, una mutuala, India nu se impaca deloc cu o China tot mai vehementa, nordul Indiei in special. SUA, Canada, Australia chiar nu vad cu ochi buni deloc China, China are si ea antipatiile ei fata de oponentii directi.

Ideea e simpla. Dupa unii analisti rivalitatea dintre China si Rusia si implicarea SUA in aceasta poveste ar putea aduce oricand Razboiul Rece, daca nu cumva suntem deja in el. Diferentele fata de Razboiul Rece din trecut, dintre SUA si U.R.S.S si aliatii care veneau la pachet, exista si sunt vizibile.

China e mai puternica decat era U.R.S.S-ul. Economia sovietica era una planificata, ineficienta, legaturile comerciale erau cu Estul Europei si cu tari de „nisa” precum Cuba, Angola. Economia Chinei are deja interventia puternica din partea statului, se controleaza toate sectoarele strategice, sectorul privat e important si el. Plus ca avem foarte multi miliardari si companii uriase cu reprezentante la nivel global. Dimensiunea ideologica nu e asa de importanta ca in Razboiul Rece din trecut. China nu vrea doar sa se extinda si sa „imprastie” peste tot comunismul.

Ideea Chinei e sa sustina si sa ajute regimurile comuniste din lume. China e deja partener comercial important pentru 120+ tari. Curios ca partenerul cel mai mare si mai important e fix rivalul de ani buni, SUA, schimburile comerciale sunt insa pe o linie ascedenta daca ne uitam la statisticile din 2022. Toti aliatii SUA, cei majori, au ca partener comercial… China.

Si sa ne amintim ca NATO a aparut dupa ce am avut agresiunea sovietica puternica in timpul Razboiului Rece din trecut si dupa ce am avut regimuri „copiate” dupa cel sovietic in Europa Centrala si de Est.

Inca un aspect important legat de China: militar, China e mult mai puternica decat a fost vreodata Uniunea Sovietica. Are cea mai mare flota maritima din lume, are cea mai mare paza de coasta si cea mai dotata, e cel mai mare constructor de nave de pe Glob.

Din cate se pare noul Zid Al Berlinului va aparea cu siguranta in Ucraina. Ceea ce va duce la schimbarea completa a arhitecturii de securitate din Europa. Rusia va fi mai slabita, dar si mai periculoasa si Europa va trebui sa invete sa traiasca alaturi de ea. Pericolul mare e in continuare reprezentat de arsenalul nuclear urias, cel mai mare din lume… Razboiul din Ucraina, care se indreapta spre al doilea sau an complet, va modifica aproape tot la nivel geopolitic si geoconomic in viitorul apropiat, de la Vest la Est. China e pericolul pe termen lung insa, deci Rusia trebuie sa fie cat mai stabila ca SUA sa se concentreze mai mult pe ce se intampla in China.

Evitarea unui conflict deschis SUA-China a dus cel mai probabil la alt Razboi Rece pe care il traim fara sa o stim. Avem rivalitate acum intre doi giganti ai lumii si nu intre doua „blocuri” ca in trecut. Taiwan ar putea deveni usor urmatoarea Ucraina. Pana acum China nu si-a pierdut rabdarea. Inca…

Influenta Vestului se va reduce indiferent ce se intampla in razboiul din Ucraina si dupa ce se termina, restul tarilor vor continua sa isi consolideze pozitiile. In ultimii 17 ani democratiile occidentale au fost intr-un declin permanent si stabil. China e principala beneficiara a globalizarii, si ca sa ai globalizare ai nevoie de ordine regionala. Moscova vine si spune ca e o victima a organizarii, ordinii internationale la care fac referire toate statele.

Ramane de vazut ce se va intampla, daca avem o China care va depasi SUA si va deveni cea mai mare economie a lumii pana in 2030. Impactul va fi psihologic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.