21 iulie 2024

Diversitatea etnica este un concept destul de usor de inteles. Cand discutam despre ea ne referim la existenta mai multor indivizi apartinand unor grupuri etnice diferite si cu un background cultural, identitati diferite. Odata cu deplasarea mai usoara a oamenilor intre state si cu emigratia sau imigratia am inceput sa avem state in care diversitatea etnica este o constanta si un lucru obisnuit, care nu mai surprinde pe nimeni. Doar ca unele tari au o diversitate etnica impresionanta, care ar uimi orice sociolog.

Ca sa intelegi mai bine ce e cu aceasta diversitate etnica trebuie sa intelegi ce e etnicitatea raportata la o persoana. Etnicitatea include credinte, nationalitatea, limba, originea ce ofera persoanei un sens distinct de apartinere la un anumit grup. De cealalta parte, diversitatea presupune includerea sau recunoasterea oamenilor din foarte multe tipuri de background ce include rasa, etnicitatea, genul. Deci diversitatea etnica ar fi o combinare a unor indivizi din etnii diferite intr-un singur spatiu foarte bine delimitat si definit.

Mai e un concept pe care ar fi bine sa il intelegem inainte de a vedea tarile cu cea mai mare diversitate etnica. Grupul etnic se refera la oamenii care se indentifica unul cu altul pe baza originii si genealogiei. Etnicitatea in acest context ar putea sa se refere si la oamenii care sunt uniti prin limba, cultura, istoria, natiunea impartasite. Intr-o tara diversitatea etnica e incurajata de marimea tarii, de populatiile izolate, de migrare din alte tari.

Acum ca am inteles ce e cu diversitatea etnica sa vedem si tarile unde diversitatea aceasta este una foarte mare.

Madagascar. Grupul etnic malgas este majoritar in Madagascar, reprezentand cam 90% din populatie. Insa pe langa el mai exista inca 18 grupuri subetnice in tara. Deci discutam despre o diversitate etnica foarte mare, cu multe traditii, obiceiuri, o cultura complexa si o genetica mai degraba asiatica daca ne uitam la cum arata oamenii de acolo. In Madagascar, daca te plimba pe stradutele de acolo, vei vedea o multime de oameni apartinand unor grupuri etnice despre care nici nu ai auzit, cu niste culturi foarte bine ancorate local si o multime de variatii ale obiceiurilor obisnuite sau atipice.

Republica Democratica Congo. In Republica Democratica Congo se vorbesc nu mai putin de 60 de limbi diferite, deci avem si culturi diferite, diversitatea etnica este una foarte mare-sunt 200 de grupuri etnice cu peste 242 de limbi si variatiuni ale limbii vorbite activ. Numai ca aici grupurile etnice atat de numeroase nu stau linistite si ajung mereu la conflicte si la competitii dure pentru recunoastere si identitate, pastrarea identitatii. Aceasta animatie si revoluta de multe ori din partea unor grupuri etnice este justificata prin cautarea permanenta de a avea o cultura si un grup etnic are apartine si recunoscut ca apartinand tarii respective sau unei zone din tara.

Africa de Sud. Diversitatea etnica si culturala in Africa de Sud e impresionanta. Dar de aici, la fel ca in Congo, apar si numeroase probleme si conflicte. Intre timp s-au mai rezolvat din probleme si grupurile etnice ajung sa traiasca in sfarsit in armonie. Rasismul etnic national e in crestere pentru ca vin prea multe grupuri etnice si reprezentanti in tara, insa in continuare cei din alte grupuri sunt primiti bine si in timp se acomodeaza destul de bine cu restul oamenilor din zona.

Togo. Sunt peste 40 de grupuri etnice in Togo si religii diferite foarte multe. Este una dintre cele mai importante tari daca discutam despre diversitatea etnica. Se vorbesc si multe limbi, cultura e una extrem de interesanta, cu multe valente si culturi incluse in cultura tipica Tongo. Accentul dominant e cel francez, limba vorbita depinde de cultura si de grupul etnic din care vine omul care o vorbeste. Dar macar e armonie fata de alte tari si ai tot timpul ce invata de la cel de langa tine.

Camerun. Camerun bate toate tarile enumerate pana acum la capitolul diversitate etnica. Sunt peste 260 de grupuri etnice diferite, procesul imigratiei este flexibil si e foarte usor sa te stabilesti acolo daca vrei. Sunt si foarte multi refugiati acolo, tara primeste cu bratele deschise pe oricine are nevoie de ajutor si incearca sa ofere si un spatiu cultural cat mai apropiat de ceea ce are nevoia cultura si civilizatia celor care ajung pe teritoriul camerunez.

Liberia. Peste 95% din populatia liberiana este formata din indigeni, insa avem si comunitati mari de imigranti si triburi locale grupate fac parte din diversitatea etnica a tarii. Avem si religii diferite, diferente lingvistice notabile, tipice fiecarui grup etnic, regiuni din tara unde intalnim unul sau mai multe grupuri etnice sau o combinatie ciudata formata din mai multe, foarte greu de diferentiat intre ele. Sunt acolo 28 grupuri etnice, cu propria limba. Din punct de vedere lingvistic avem trei mari grupuri etnice, Mande, triburile Kru, si Mel.

Uganda. Nu te-ai fi gandit ca tocmai in Uganda ai diversitate etnica. E o tara mare totusi si are o populatie numeroasa, asa ca ar fi bine sa treci peste orice fel de stereotipuri si sa o privesti ca pe o tara unde grupuri mici etnice au invatat sa locuiasca alaturi de altele si formeaza populatia majoritara din respectivul stat. Se inteleg bine intre ele, nu sunt probleme majore legate de culturi si de respectarea grupurilor etnice, deci viata e roz acolo. Cele mai mari grupuri etnice sunt Baganda, Banyankole, Basoga.

SUA. SUA sunt tara unde diversitatea etnica si culturala e uriasa. Societatea e multietnica, avem grupuri etnice de africani, asiatici, francezi, spanioli, japonezi si o multime de alti oameni care au ales sa locuiasca in America. Sociologii au considerat America ca fiind un creuzet unde diversitatea culturala vasta se combina si este asimilata in ceea de denumim astazi populatie americana. Mai sunt mici animozitati intre grupurile etnice din America, dar in general toata lumea traieste in armonie cu diverse culturi si nationalitati.

Tanzania. 99% din populatia din Tanzania este una cu un background african. Diversitatea etnica inca exista, exista o diviziune clara in functie de religie, de limba, de culturi la nivel de regiuni din tara, grupurile etnice sunt clar delimitate, la fel si culturile lor.

Papua Noua Guinee. Si am ajuns si la cea mai eterogena dintre natiunile din lume, cu un numar urias de grupuri tenice. Sunt vreo 820 de limbi vorbite acolo, 50 de religii diferite si tot atatea culturi, imigranti cati vrei ajungi acolo din diferite motive. Multe limbi din tara nu au nicio treaba una cu alta, asta desi se afla in proximitate geografica.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.