22 iunie 2024

La momentul de fata pe Terra locuiesc 7.8 miliard de oameni si fiecare dintre ei este unic. Diversitatea este peste tot, avem limbi diferite, obiceiuri diferite, etnicitate diferita, religii diferite. Dar sunt o multime de tari pe glob care au atat de multe grupuri etnice incat diversitatea e dusa deja la alt nivel. 

Diversitatea are un impact pozitiv si negativ asupra unei tari, unei societati. Cu toate astea trebuie sa respectam fiecare cultura si valorile sale, normele grupurilor etnice ca sa avem o armonie deplina in lume. Tot timpul acolo unde sunt foarte multi oameni diferiti si culturi diferite, etnii diferite va fi si o diversitate impresionanta care e foarte interesanta si trebuie cultivata fix asa cum e ea.

Ca sa ne dam seama de imaginea de ansamblu a problemei diversitatii ne putem raporta la tarile cu cea mai mare diversitate etnica, religioasa, lingvistica sau chiar biologica, daca ne referim la ecosisteme si ecologie.

Tarile cu cea mai mare diversitate etnica:

Papua Noua Guinee. Este tara care are cea mai mare diversitate etnica din lume. Exista numeroase grupuri etnice pe teritoriul statului, fiecare are propriile obiceiuri, valorile sale, traditiile sale, limba e diferita. In Papua Noua Guinee sunt peste 800 de limbi vorbite, niciuna nu are ceva in comun cu alta, asta desi proximitatea geografica este foarte mare.

Uganda. Si aici intalnim multe grupuri etnice. Tara africana are printre cele mai mari grupuri etnice, incluzand Buganda cu 16.9% din totalul populatiei, Banyankole si Nasoga cu 9.5% respectiv 8.4% din populatia tarii. Nu e o diversitate atat de mare ca in Papua Noua Guinee, insa si Uganda isi adjudeca fara probleme locul in topul celor mai diverse tari din punct de vedere etnic.

Republica Democrata Congo. Are populatie de peste 8 milioane de oameni, dar si peste 200 de grupuri etnice. Se vorbesc peste 242 de limbi, franceza e limba oficiala. Diversitatea etnica se datoreaza in mare parte fragmentarilor care au tot avut loc la nivel etnic, social de-a lungul decadelor. Dar toata lumea traieste intr-o armonie relativa si lucrurile merg in directia corecta.

Tanzania. In Tanzania sunt mai mult de 100 de grupuri etnice. Fiecare grup are limba sa si daca nu era de ajuns sunt si rezidenti din Africa, Asia, Europa in aceeasi Tanzanie. Diversitatea etnica este un plus pentru aceasta tara care atrage turisti anual si are o societate complet diferita de restul tarilor din jurul sau.

Liberia. Desi se afla pe locul 1 in topul celor mai diverse tari, ajunge de abia pe locul 5 la diversitate etnica. Cu o populatie ce depaseste 4 milioane de locuitori, Liberia are foarte multe triburi africane indigene, sunt 30 de grupuri etnice sau mai mult, fiecare ale limba sa, obiceiuri, traditii, valori. Triburile din Liberia sunt divizate lingvistic in trei grupuri, Mande, Kru si Mel. Cultura tribala din tara, ca de altfel din toate tarile ce au legaturi cu Africa si zona respectiva ofera aceasta varietate etnica deosebita pentru fiecare tara din aceasta sectiune.

Tarile cu cea mai mare diversitate religioasa:

Singapore. In Singapore intalnim multi buddhisti din China, hindusi din India, musulmani din Malaezia, crestini din Europa si alte religii din sud-estul Asiei. Diversitatea religioasa face parte din fibra societala a tarii. Nu e de mirare ca avem Singapore in topul celor mai diverse tari din punct de vedere religios. Toti cei care au religii diferite se respecta, religia e abordata diferit de fiecare cultura in parte si asta e un lucru excelent.

Taiwan. Este a doua cea mai diversa tara din lume raportat la religie. E depasita doar de Singapore, religiile si cei care cred in divinitati diferite si in lucruri diferite se pot vedea in fiecare regiune din Taiwan.

Vietnam. Cam toata populatia din Vietnam e religioasa. Peste 16% din populatia tarii e reprezentata de buddhisti, 8% sunt crestini, 30% nu sunt afiliati niciunei religii. Interesant este ca in Vietnam avem destul de multi crestini, desi nu te-ai fi asteptat sa ii gasesti si acolo. Convietuirea cu alte religii este una fara probleme, fiecare stie sa se comporte civilizat cu oameni care venereaza sau cred in cu totul alte divinitati.

China. De multe ori consideram China ca fiind o tara de atei. Ceea ce nu e adevarat deloc. Doar partidul comunist incearca sa transforme tara si sa o duca in aceasta directie, dar nu prea ii iese. China are multi buddhisti si oameni religiosi. Crestinismul este in crestere in China, paradoxal, peste 5% din totalul populatiei e formata din crestini. 1.8% sunt musulmani, deci cam 23 de milioane de oameni, ceea ce e foarte mult.

Tarile cu cea mai mare diversitate biologica:

Brazilia. Are cea mai mare diversitate biologica de pe planeta. Padure tropicala amazoniana, mlastini si ecosisteme acvatice deosebite, flora si fauna pe care nu le mai vezi in alte parti ale lumii, pe toate le are Brazilia. E pe locul 2 in lume la mamifere si amfibieni si pe locul 3 la pasari, reptile si pesti.

Indonezia. Are o multime de ecosisteme marine, teren cat cuprinde, are paduri tropicale uriase, si celebrul Triunghi de Corali. Indonezia se poate lauda cu foarte multe specii diferite de mamifere. Rinoceri, urangutani, elefanti, ursi, tigri, toate prezente in aceeasi padure.

Columbia. Are si ea specii numeroase de amfibieni, plante si pasari, peste 1800 de specii de pasari, mai multe decat oricare alta tara din lume. Diversitatea biologica din Columbia se datoreaza in special unui numar mare de ecosisteme ce includ paduri tropicale in Amazon si habitate montane, Anzii, Sierra Nevada.

Tarile cu cea mai mare diversitate lingvistica:

Papua Noua Guinee. E firesc si normal sa o vedem si in acest top de vreme ce are o diversitate etnica atat de mare. Cele 840 de limbi de pe teritoriul tarii sunt suficiente cat sa rivalizeze oricand cu limbile de pe teritoriul intregii Europe.

Izolarea fata de lumea moderna transforma aceasta tara intr-una cu diversitate lingvistica atat de mare. 80% dintre cei ce traiesc in Papua Noua Guinee sunt in zone rurale si e foarte greu sa ai contact cu alte triburi si cu orice fel de influente externe. Daca mergi doar cativa kiloemtri in teritoriu deja nu te mai poti intelege om cu om pentru ca difera foarte mult limbile.

Indonezia. Sunt multe grupuri etnice acolo, deci iarasi avem si multe limbi, cate o limba pentru fiecare grup. Cei 270 de milioane de oameni ajung sa vorbeasca peste 712 limbi. Nu depaseste insa ce se intampla in Papua Noua Guinee. Diversitatea lingvistica din Indonezia se explica prin geografia sa diferita fata de cea a altor tari.

Nigeria. Este pe locul 3 in topul tarilor cu cea mai mare diversitate lingvistica. Populatia totala din Nigeria este de peste 201 milioane de oameni, 522 de limbi sunt vorbite pe toata suprafata tarii. Par destul de multe, insa daca ne uitam la Papua Noua Guinee deja ni se par mult mai putine raportat la cati locuitori exista in tara.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.