23 octombrie 2024

Stim deja ca in toata lumea se fac studii despre aproape orice. Asa ca si studiile legate de aspecte din economie au deveni ceva firesc. Doar ca multe pornesc de la idei ciudate si au rezultate si mai ciudate, care nu ajuta la nimic…

Ce ne-am face fara studii si fara britanici sau americani? Nu am mai avea de ce sa ne miram atat si sa radem de tot felul de descoperiri bizare si de idei nastrusnice. Desi multe studii sunt intr-adevar interesante si aduc noutati pentru toate lumea, sunt bune, altele par sa fie doar o gluma dusa la extrem…

Bacsisul si fazele ciclului. Un studiu ciudat cu implicatii economice a fost facut in 2011 de un cercetator de la Universitatea din New Mexico. El isi dorea sa descopere relatia dintre bacsisul castigat de dansatoarele din cluburi si ciclurile ovulatorii. Pana la urma studiul nu a dovedit ceva concret, s-a descoperit doar ca la estru, cand receptivitatea sexuala a femeii e cea mai mare, se primeau probabil si cele mai mari bacsisuri. In ciuda evolutiei umane nu a fost afectata aceasta faza in ciclul femeilor. Dar ce se intampla cu restul femeilor care nu sunt dansatoare? Nimeni nu s-a mai gandit si la aceasta problema.

Marimea barbatiei si cresterea economica. Un studiu facut in 2011 la Universitatea din Helsinki si-a dorit sa demonstreze relatia dintre lungimea organului sexual masculin si cresterea economica. Desi aceasta relatie pare ca nu exista si ca e inventata s-a descoperit in urma analizei datelor din studiu ca exista o relatie invers proportionala intre lungimea medie a organelor masculine sexuale dintr-o tara si cresterea PIB-ului. Economistii vin si cu explicatii pertinente legate de aceasta relatie ciudata. Cu cat ai mai mult testosteron, cu atat esti predispus sa risti si ai stima de sine mai buna. Deci pana la urma marimea conteaza, dar nu in sensul la care se gandesc femeile…

Capacul de la toaleta ridicat sau lasat. Un studiu facut in 2002 de un cercetator de la Universistatea de Stat Michigan si-a propus sa descopere daca, intr-o casa in care avem si femei, fete, si barbati, baieti, capacul de la toaleta trebuie sa stea ridicat sau sa fie lasat si ce repercusiuni are asupra situatiei economice a familiei. Se pare ca pentru barbati este ineficient sa lase capacul de la toaleta in jos mereu pentru femeile din familie. Doar daca femeile lasa capacul in pozitia din timpul folosirii toaletei si chiar apare o problema atunci barbatii vor reactiona. In general, situatia economica a familiei pare sa fie mai buna daca barbatii gasesc mereu capacul de la toaleta ridicat si femeile au grija sa il ridice dupa ce folosesc toaleta.

Dobanda si viteza in spatiu. In 1978, la Universitatea Princeton, un cercetator isi pusese o intrebare interesanta de la care a pornit un studiu ciudat: cum ar trebui sa se schimbe dobanzile pentru bunuri daca acestea ar calatori cu viteza luminii prin spatiu. Daca exista comert intre planete, dobanzile bunurilor ar trebui masurate de ceasuri in cadrul comun si nu de ceasuri in cadrul de tranzactionare al navelor spatiale.

Cenusareasa si paradoxul sau. In 1992, un cercetator de la prestigioasa universitate Hardvard a vrut sa rezolve un mister: de ce, in incercarea de a rezolva paradoxul Cenusaresei, parintii ei au investit in inca doi sau trei frati. Cu ajutorul teoriei economice studiul a dovedit clar ca, in conditiile in unei piete a casatoriei destul de complicate, este cea mai buna mutare sa investeasca in numere mai mici ca sa ramana competitori in timp ce se „duelau” pentru mana Printului. Un studiu fara rost care nu rezolva nicio problema. Si nici macar Cenusareasa nu avea studii economice, si nici parintii ei…

Periajul dentar si veniturile. In 1974, tot la Universitatea Princenton, un cercetator a dorit sa vada daca, prin dezvoltarea unui model teoretic pentru periajul dentar, s-ar putea gasi o legatura intre periaj si venituri in baza unor date concrete. Ce s-a descoperit? Oamenii isi periaza dantura ca sa isi maximizeze veniturile si nu pentru ca urmeaza sfaturile parintilor sau ca vor sa simta gustul de pasta care e uneori cam „apetisant”.

Oul sau gaina? Da, e vechea intrebare din istorie, ce a fost mai intai, gaina sau oul? Aceeasi intrebare au avut-o si cei de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, in 1988. Cu ajutorul unor date culese inre 1893 si 1930 legate de productia de oua din USA si populatia de gaini s-a ajuns la concluzia ca oul, intr-adevar, a fost primul si dupa a venit gaina. Si la ce ne ajuta sa stim asta?

Pateul si mancarea pentru caini. La Universitatea Harvard ideile de studii sunt chiar ciudate de-a dreptul uneori. In 2009, cercetatorii de acolo au vrut sa vada daca oamenii pot sa faca o diferenta clara intre pateu si mancarea pentru caini. La ce concluzii s-a ajuns? Fireste, indiferent daca mancarea de caini e facuta sa semene cu pateul de gasca, de exemplu, oamenii tot pot face diferenta intre pateu si mancare pentru caini. Te ajuta si textura, dar si mirosul desigur. De ce era nevoie de un studiu pentru asa ceva? Se va apuca lumea de mancat mancare de caini?

Nasterile si sezoanele de peste an. Un studiu din 2008 realizat de NBER, in Notre Dame, a vrut sa demonstrez cum influenteaza anotimul in care te-ai nascut copilul si situatia financiara a parintilor. S-a constatat ca bebelusii nascuti iarna au probleme pe plan financiar pentru ca mamele sunt mai sarace si mai putin educate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.