Din mai 2022, Finlanda si Suedia au depus cererile de aderare la NATO pe fondul conflictului din Ucraina si a unei amenintari ruse tot mai mari. Rusia nu a fost deloc incantata de aceasta decizie si a acuzat in continuare NATO ca se extinde mult prea aproape de granitele ei. De la Kremlin mesajul a fost clar: chiar si cu Suedia si Finlanda in NATO la un moment dat securitatea Europei nu se va imbunatati deloc…
Spre deosebire de Elvetia, care si-a declarat neutralitatea mereu si a sustinut-o, Finlanda si Suedia se vad mai degraba ca „nealiniate” din punct de vedere militar, neutralitatea nu a fost niciodata cuvantul de ordine pe teritoriile acestor state.
Invazia din Ucraina decisa direct de la Moscova i-a speriat pe finlandezi si pe suedezi, asa ca imediat dupa ce s-au vazut proportiile conflictului pornit, cele doua tari au facut pasi clar pentru consolidarea securitatii nationale in fata pericolului rusesc.
Finlanda a mentinut o politica internationala apropiata de Rusia pana in acest punct critic, ambele tari au fost parteneri NATO, dar cu afinitati pentru Rusia mai mereu. Odata ce si Suedia, si Finlanda, vor fi in NATO si vor avea aceleasi drepturi ca restul tarilor toata regiunea nordica, inclusiv Danemarca, Norvegia, Islanda va avea o protectie mai buna din partea SUA si NATO.
Controlul asupra Marii Baltice va fi mai bun si orice pericole din partea Rusiei vor fi mai usor de prevenit si de respins, daca se ajunge la situatii critice. Apararea intregii regiuni din jurul celor doua state si restului statelor nordice va fi mai simpla odata ce si Suedia, si Finlanda fac parte din NATO.
Oricum Suedia si Finlanda erau parteneri NATO si contribuiau cu tot ce puteau la operatiuni si la mentinerea unui spatiu aerian fara probleme. Criteriile de aderare la NATO au fost deja indeplinite, democratie puternica, functionala, relatii bune cu tarile vecine, frontiere „curate” si forte armate care sunt pe aceeasi lungime de unda cu aliatii. Dupa invazia din Ucraina din 24 martie 2022, cele doua tari au continuat schimbul de informatii cu NATO si au gestionat orice fel de probleme legate de razboi la nivel informational.
Suedia si Finlanda continua sa isi modernizeze fortele armate, investitiile in echipamente noi exista. Finlanda cumpara avioane de razboi F-35, Suedia are deja avioane de lupta de top.
Si bugetul necesar pentru a fi parte din NATO, alocat apararii, altor cheltuieli pe care orice tara NATO trebuie sa le faca este apropiat de cel impus si se va incadra in termenii NATO in curand.
De la Moscova lucrurile nu se vad atat de bine. Vladimir Putin a condamnat extinderea NATO catre Rusia. Granita Aliantei cu Rusia se va dubla, vor fi inca 1.300 km pe care Moscova ii va avea de aparat. Rusia a promis si raspuns militar, tehnic daca se ajunge la aderare pana la urma.
Putin va trebui sa se concentreze si asupra nordului Europei, asta in conditiile in care are deja probleme mari cu razboiul din Ucraina. Razboiul s-ar putea termina mai repede pentru ca Moscova trebuie sa mai faca fata si problemelor aparute recent in nord odata cu declaratiile Suediei si ale Finlandei.
Rusia cunostea deja intentia celor doua tari de ani de zile, stia ca vor sa adere la NATO intr-un moment din viitor. Si amenintarile de la Kremlin tot curgeau. Putin poate sa taie rapid orice exporturi de energie catre Suedia si Finlanda, dar cele doua tari au alte surse de energie la dispozitie oricand.
Alt raspuns de la Moscova ar fi trimiterea de forte conventionale ruse la granita cu Finlanda, alaturi de avioane si nave de lupta amplasate strategic in estul Baltic. Dar aceste scenarii sunt imposibile atat timp cat razboiul din Ucraina va continua.
Cel mai rapid raspuns pe care l-ar da Putin ar fi lansarea de rachete la granita cu Finlanda si in Kaliningrad. S-ar putea folosi si arsenalul nuclear rusesc pentru a speria Suedia si Finlanda si a le arata ce consecinte au actele lor „nesabuite”.
Finlanda sta foarte bine pe partea de aparare, are una dintre celemai mari unitati de artilerie din Europa, participare nationala in caz de probleme. Frontiera lunga cu Rusia e plina de mii de lacuri si e usor de aparat, cum am vazut in anii 1930, cand a avut loc Razboiul de Iarna. Suedia vine si ea cu fortele navale si cu o aparare buna, poate sa distruga submarine si sa le forteze sa renunte la atac, le poate intercepta.
Adaugarea a doua tari puternice la NATO in partea nordica a Europei scoate zona Baltica din izolarea pe care a cunoscut-o pana acum. Suportul oferit in caz de criza este mult mai simplu din momentul in care aderarea celor doua tari e o realitate.