2 decembrie 2023

O recesiune este un declin al economiei suficient de puternic incat sa afecteze angajarile, productia, vanzarile din retail, PIB-ul, veniturile consumatorilor. Practic scade producatia, se reduc investitiile, afacere cunosc o perioada de stagnare totala sau partiala, activitatea economica e in declin. Cresterea economica preconizata la nivel de tara se reduce, are ritm mai scazut, veniturile producatorilor se reduc si ele raportat la veniturile anterioare si la cele anticipate.

Principala cauza a recesiunii economice este lipsa increderii atat in afaceri, cat si a increderii consumatorilor in tot ce inseamna economie. Nu ai incredere, scade si cererea. Apare contractia puternica la nivel economic pe o perioada determinata. Declinul PIB-ului unei tari este o posibila cauza a recesiunii, dar e mai degraba un semnal de alarma ca recesiunea a inceput deja. Daca ai deja doua trimestre de declin al PIB-ului si de contractie economica ai recesiune.

Care sunt celelalte cauze ale recesiunii moderne?

Lipsa increderii in investitii si in economie. Consumatorii, clientii nu mai cumpara bunuri si servicii, trec in mod „defensiv”. Apare panica, angajatorii nu mai cauta asa de multi angajati, pe piata sunt tot mai putine joburi. Vanzarile scad dramatic rapid, producatorii dau afara angajati, somajul se mareste de la o saptamana la alta. Cu cat avem o lipsa de incredere mai mare in investitii si economii nationale, cu atat vom avea o recesiune mai grava si cu un inceput mai brusc.

Dobanzi mari. Rata dobanzii limiteaza lichiditatile de pe piata, banii disponibili pentru cheltuire si investitii in momentul in care cresc deodata. De obicei, ratele dobanzilor vor creste la inceput de recesiune pentru a putea proteja moneda nationala. Banca Nationala este cea care ia decizia de a mari rata dobanzii si bancile din tara respectiva se vor lua dupa ce dicteaza Banca Nationala.

Bursa de valori se prabuseste. E normal sa ai bursa care e la pamant si care iti anunta recesiunea din moment ce nu mai e incredere in investitii. Capitalul nu mai ajunge la afaceri si multi isi retrag banii din anumite afaceri sau sunt retinuti in privinta altor investitii.

Scaderea preturilor la locuinte si vanzarile in scadere. Nu se mai iau credite, vanzarile de locuinte scad, preturile scad pentru ca nu prea mai e cerere, nu mai exista echitate. Preturile locuintelor si ce se intampla pe piata imobiliara pot sa fie cei mai buni indicatori ai prezentei unei recesiuni si crize economice, cum a fost si in 2008.

Producatorii nu mai primesc atat de multe comezi. Nu mai sunt suficiente comenzi scade productie, angajatii sunt trimisi in somaj tehnic, sunt dati afara. La criza din 2008 a scazut cererea de bunuri de la producatori inca din octombrie 2006.

Managementul defectuos. Foarte multe greseli facute in business vor duce la recesiune. Criza la nivelul imprumuturilor si economiilor a generat recesiunea din 1990. Daca nu ai control asupra afacerilor importante care ajuta economia cu siguranta vei ajunge la o criza economica si la recesiune.

Incetinirea cresterii economice si instabilitatea de dupa razboi. Recesiunea din SUA din 1953 a fost cauzata de problemele economice de dupa Razboiul din Coreea, iar dupa Al Doilea Razboi Mondial a aparut recesiunea grava din 1945. Ceva similar vom vedea si vedem deja peste tot in cazul razboiului inca in desfasurare din Ucraina.

Deflatia. Scaderea preturilor in timp, in ritm accelerat au un efect mai rau asupra economiei decat inflatia. Scade valoarea bunurilor si serviciilor vandute pe piata, oamenii asteapta sa cumpere doar cand preturile sunt mai mici. Scade si cererea si asa apare recesiunea.

Care sunt factorii care ne anunta ca suntem deja in recesiune?

Creste somajul accelerat pe o perioada scurta de timp. Cel mai simplu semnal de „citit” care ne anunta ca avem recesiune este somajul. Cand e mult prea mare si sunt prea multi oameni fara loc de munca la nivel national stim ca a inceput recesiunea.

Sunt tot mai multe falimente, executari silite. Firmele nu mai rezista, toate afacerile mari sau mici cu probleme isi declara falimentul. Incep executari silite la persoane fizice si juridice, apar mereu probleme cu recuperarea banilor.

Scade PIB-ul, cresc dobanzile la creditare, nu mai sunt date credite atat de usor, lumea nu mai ia credite aproape deloc, preturile de vanzare, achizitie de terenuri, case, locuinte, orice e legat de imobiliare sunt la pamant.

Curba randamentului, indicator al recesiunii. Curba randamentului e un grafic ce urmareste si reda evolutia ratelor dobanzilor la obligatiuni, cu perioade diferite de maturizare. Sunt trei faze ale acestei curbe. Normala, obligatiunile pe termen lung au un randament mai bun decat cele pe termen scurt, economia e sanatoasa, cresterea e una sustinuta.

Un grafic plat inseamna ca obligatiunile pe termen lung au randamente care sunt asemanataore cu cele ale obligatiunilor pe termen scurt. Economia se afla acum in tranzitie ori se pregateste de recesiune, investitorii se bazeaza pe obligatiuni pe termen lung inainte sa apara un declin pronuntat.

Inversata, in care obligatiunile pe termen lung au randamente mai scazute decat obligatiunile pe termen scurt. Acesta e indicatorul clar al recesiunii, rata dobanzii va scadea si va continua sa scada constant perioada ce va urma.

Si bancile contribuie la recesiune si pot fi un factor care influenteaza recesiunea si ne anunta ca suntem in recesiune. Cand a fost criza din 1929 oamenii s-au speriat, a intervenit panica generalizata si clientii si-au retras sume mari de bani din banci, ceea ce a inrautatit situatia. Asa s-a ajuns la Marea Criza din 1929-1933.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *