In secolul 21 nu te-ai astepta sa mai auzi de rapiri si de recompense, de oameni care nu mai sunt de gasit niciodata in tari civilizate. Cu toate astea in fiecare zi sute de oameni de toate varstele sunt rapiti din varii motive. Socant este ca avem cateva tari campioane la rapiri.
Rapirile sunt diferite in functie de tara si de regiunea de pe glob unde ne indreptam atentia. Si motivele nu sunt doar financiare, intervin si cele politice, cele legate de anumite neintelegeri intre grupari, intre anumite grupuri si autoritati.
In multe tari industrializate, luarea unui copil de catre un parinte separat de celalalt parinte si care nu are custodie asupra sa este considerata rapire. Asta e cazul fericit si se ajunge rapid la o intelegere si la incredintarea copilului parintelui care are custodia sa. Dar copiii sunt rapiti si pentru trafic de fiinte umane, pentru exploatare sexuala, pentru mers la cersit.
Daca discutam despre tarile mai sarace si in curs de dezvoltare sau unde dezvoltarea e ramasa in urma, rapirile au cauze clare, politice sau economice. Insurgentii rapesc oameni de pe strada ca sa ii „antreneze” sa comita acte ce intra sub sfera terorismului, dar se poate intampla sa existe rapiri care sa atraga atentia asupra unei cauze in care cred rapitorii, rapiri care tintesc guvernele in revendicarile lor si cauta sa obtina tot ce vor de la statul respectiv.
Sau mai simplu putem avea rapiri realizate de oameni care au nevoie de bani-vand victimele sau cer o recompensa serioasa. Indiferent care ar fi cauzele si care ar fi tipurile de rapiri intalnite avem cateva tari unde statistica socheaza mai ales ca pe lista sunt si tari importante, dezvoltate, unde nu te-ai astepta la asa ceva.
Haiti. In Haiti oricine poate fi rapit oricand. Nu conteaza culoarea pielii, sexul, varsta, ocupatia, poti sa ajungi pe mana rapitorilor cand te astepti mai putin si nu prea ai ce face. Din fericire, daca putem spune asa, locuitorii de acolo sunt cei care sunt rapiti adesea. Nu oricine e rapit daca e cetatean haitian. De regula sunt rapiti cei din competitie, care au anumite afaceri, din politica. E foarte important ca in vacantele petrecute acolo sa folosestei doar mijloacele de transport puse la dispozitie de unitatea de cazare si sa nu te abati de la trasee, sa nu te increzi in nimeni daca nu vrei sa sfarsesti cunoscand rapitorii din Haiti.
Brazilia. In Brazilia lucrurile sunt mai complicate. De regula sunt rapiti oamenii din favele sau ghetourile foarte aglomerate de acolo, din orase. De ce sunt rapiti oamenii in Brazilia? De cele mai multe ori pentru bani, dar e vorba si de droguri. Daca nu vorbezi portugheza si mai esti si mai bine imbracat, ai accesorii scumpe cu siguranta esti deja tinta celor care se ocupa de rapiri. Autoritatile iau masuri si incearca sa protejeze oamenii si turistii, dar rapirile continua si in ziua de astazi si apar sporadic sau din ce in ce mai des, depinde de perioada si de problemele socio-economice.
Mexic. Unde poti sa mergi, sa calatoresti in Mexic fara sa iti fie ca vei fi rapit? E o intrebare fara raspuns. Practic oriunde mergi ai sansa ta sa fii rapit😊. Sunt de evitat Tijuana, Juarez, Tampico daca vrei sa stai linistit si sa nu te trezesti in vreo casa parasita si cu bani ceruti de la rude, de la tara ta ca sa fii eliberat. De ce sunt atat de multe rapiri in Mexic? Pentru ca nimeni nu judeca cazurile de rapire, deci legislatia permite rapirile pana la urma. Localnici, turisti, bogati, toti sunt egali in ochii rapitorilor. Toata lumea are o recompensa mai mare sau mai mica care de abia asteapta sa fie ceruta.
Filipine. Arhipelagul Sulu si regiunea Zamboanga sunt cele mai periculoase. Acolo ai sanse mari sa fii rapit oricand. Pe lista de oameni rapiti in Filipine sunt adesea indivizi din China, Australia, SUA. Cele mai multe rapiri sunt realizate de organizatii teroriste precum Abu Sayyaf. Piratii Marii Sulu rapesc turisti direct din unitatile de cazare. Daca vrei sa nu fii rapit mergi in nordul si centrul Filipine, zone mai sigure pentru turisti in special. Si aici banii sau nevoia de a avea ceva de la care sa pornesti negocieri pentru obiectivele tale sunt motive pentru care rapirile sunt in floare.
Columbia. Daca nu te abati de la zonele si rutele deja cunoscute si sigure Columbia e o tara splendida si poate fi descoperita in cateva zile daca esti turist. Dar daca vrei adrenalina si mergi la munte, pe diverse trasee obscure, ai sanse mari sa fii rapit, mai ales daca ajungi si pe plantatii, sau poate esti aproape de un rau, mergi prin jungla. In zonele muntoase esti rapid de gherile care nu stau la discutii. Fortele Armate Revolutionare au fost raspunzatoare de peste 30% din rapirile care au avut loc in ultimii 40 de ani, 29.000 ca sa fim mai exacti. Si in prezent multe organizatii criminale continua sa rapeasca turisti sau localnici. Se cer recompense mereu si cu cat se ofera mai repede banii, cu atat esti eliberat mai rapid. Poti sa fii rapit si tinut captiv luni bune pana cand rapitorii isi ating scopul, asta e vestea proasta…
Venezuela. La nivel de America Latina, Venezuela e cea mai periculoasa tara daca ne gandim la rapiri. Aici sunt vizati cei din clasa de mijloc si bogatii tarii, dar si turistii straini sunt pe lista fara probleme. Bandele de rapitori colaboreaza si rapesc tot ce prind, dupa care se cere recompensa direct familiei. Da, banii sunt la mare cautare in Venezuela si rapirile sunt o modalitate simpla sa ii faci rapid. Si de multe ori rapitorii se mai ocupa si de ceva tortura „lite” ca sa ii faca pe cei care au bani sa plateasca mai rapid pentru cei dragi.
India. Sunt peste 3.000 de rapiri anuale in India. Copiii sunt rapiti mai mereu, ocazional auzim si de rapiri de turisti straini. Spre deosebire de Venezuela, in India rapitorii nu sunt deloc bine organizati. Rapitorii nu sunt interesati sa isi omoare persoanele pe care le rapesc, vor doar bani pe ele. Poti sa fii victima unui hot ordinar sau unui cersetor, deci trebuie sa fii foarte atent. Regula de baza acolo e simpla: nu te afisa cu lucruri scumpe, evita sa folosesti telefoane scumpe, incearca sa ai telefoane normale si sa le lasi pe cele scumpe in seiful din camera ta de hotel. Lasa acolo si genti aratoase, tot felul de accesorii, banii, foloseste carduri obisnuite sau plateste dinainte servicii, produse.
Pakistan. In Pakistan sunt multe probleme politice, multe rivalitati. Fortele de ordine nu prea au cum sa depisteze rapitorii, legislatia e slaba pe partea asta, deci criminalii rapesc fara probleme pe cine vor. Rata rapirilor din Pakistan e una foarte mare, in fiecare zi cinci oameni sunt rapiti acolo in medie. Anual peste 2.000 de cazuri de rapiri nu sunt rezolvate, nu se mai stie nimic de cei rapiti… E bine sa eviti Pakistanul daca nu vrei sa ajungi pe mana unor astfel de rapitori.
Nigeria. Numarul de rapiri din Nigeria a crescut dramatic in ultimii ani. Anual peste 1800 de oameni sunt rapiti. Comerciantii si cei din categorii defavorizate, bogatii, toti sunt rapiti in Nigeria. Insurgentii Boko Haram sunt cei care rapesc mai mereu. E nevoie de multa munca pentru a scapa de rapiri, de legislatie dura, de interventii in forta si rapide, de o infrastructura excelenta de securitate si de informatii militare eficiente si obtinute rapid ca sa nu mai auzim de rapiri in Nigeria…
Irak. In fiecare an avem peste 1.700 de rapiri in Irak. Si e firesc sa vedem astfel de cifre de vreme ce instabilitatea e la ordinea zilei acolo, amenintarile sunt prezente mereu, toata lumea risca cand e pe strada, in special copiii si femeile, activistii care apara drepturile omului. Autoritatile din Irak sunt total depasite si asta se vede in rapirile tot mai multe si in amenintarile la adresa securitatii. Irak ramane o tara unde nu ai ce cauta indiferent cat de curajos esti.