22 februarie 2024

Pana sa apara ChatGPT sau alte tipuri de inteligenta artificiala aplicata stiam deja ca AI-ul va face parte din viata noastra mai repede decat ne inchipuim. Si deja lucrul acesta se intampla daca e sa ne gandim la solutiile si tehnologiile bazate pe AI care incep incet, incet sa domine domeniile importante si industriile moderne.

Tehnologiile bazate pe AI sunt extrem de utile in foarte multe scenarii. Nu trebuie sa ne temem de ele, la fel cum nu trebuie sa incercam sa ne bazam doar pe ele. Ele sunt doar punctul de plecare pentru cercetari viitoare si pentru dezvoltari in directii care pana de curand erau doar parte din scenarii S.F. Care sunt cele mai bune si cele mai interesante tehnologii bazate pe AI? Le vei descoperi in lista urmatoare:

Generarea limbajului natural. Sa comunici eficient si clar poate fi o adevarata provocare pentru multi oameni. Pentru masini procesarea de informatii este diferita de modul in care proceseaza informatia creierul uman. Generarea limbajului natural este o subdisciplina AI care converteste textul in date si ajuta sistemele sa comunice cand vine vorba de idei si ganduri cat mai clar cu putinta. La scara larga se foloseste deja acest tip de proces pentru crearea de rapoarte si rezumate de marketing. Multe companii specializate in asa ceva ofera generare de limbaj natural, de exemplu Attivio, Cambridge Semantics, Lucidworks, Narrative Science, SAS, Yseop.

Recunoasterea vorbirii, vocala. Transforma limbajul omului intr-un format util si usor de inteles de aplicatii pentru computer, in asa fel incat procesarea sa fie rapida si sigura. Transformarea si transcriptul limbajului uman in formate utile este deja ceva normal astazi, marile companii de pe aceasta nisa, NICE, Nuance Communications sau OpenText au servicii de top care se bazeaza fix pe acest principiu.

Platforme de Machine Learning. Este parte din tot ce inseamna Inteligenta Artificiala, obiectivul sau este dezvoltarea de noi tehnici ce permit computerelor sa invete si sa isi imbunatateasca „inteligenta”. Cu ajutorul unor algoritmi, API-uri, programarii avansate, platformele machine learning sunt din ce in ce mai populare si mai folosite peste tot. Organizarea si categorizarea, plus predictia sunt cele mai des intalnite utilizari. Amazon, Fractal Analytics, Google si Microsoft, SASm Adtext vand astfel de platforme machine learning avansate.

Agenti virtuali. Este vorba despre agenti sau programe care sunt capabile sa interactioneze eficient cu oamenii. De la Chat boti la smart home manangement si sistemele aferente, toate se inscriu sub cupola agentilor virtuali. Cine ofera deja agentii virtuali? Marile companii tech, Apple, Google, Assist AI, IBM, Microsoft si multe altele, din ce in ce mai multe pe masura ce trec anii.

Hardware optimizat AI. Avand imbunatatiri la nivel grafic si unitati de procesare centrale excelente, dispozitivele moderne sunt structurate si gandite, folosite pentru a executa sarcini orientate AI. Cel mai bun exemplu e un cip silicon optimizat Ai ce poate fi inserat in orice fel de dispozitiv mobil, portabil. Multe companii sunt interesate de AI ca sa accelereze urmatoarea generatie de aplicatii. De la Google la Intel, Nvidia sau Cray, Alluviate, sunt deja multe companii ce ofera asa ceva si dezvolta tehnologii din ce in ce mai bine articulate raportat la AI.

Platforme Deep Learning. Este o forma de machine learning care poate repdoduce circuitele neuronale ale creierului uman pentru procesarea datelor si crearea de modele pentru luarea mai rapida a deciziilor. Algoritmii folosesc retele neuronale artificiale. Aplicatii sunt destule pentru astfel de tehnologii moderne, recunoastere vocala automata, recunoasterea imaginilor si predictia a orice poate fi „simtit” in sfera digitala. Providerii de platforme deep learning sunt Deep Instinct, Fluid AI, Pletarion, Leverton sau Sentient Technologies.

Procesarea limbajului natural (NLP). Se concentreaza mai degraba pe interactiunile dintre limbajul uman si computere. Se vor folosi analize text, date legate de texte pentru a analiza structura propozitiilor precum si interpretarea si intentia prin machine learning. Cu ajutorul acestei tehnologii se detecteaza mai usor frauda, sistemele de securitate sunt mult imbunatatite. Firmele care ofera deja tehnologii bazate pe NLP sunt Coveo, Indico, Lexalytics, Sinequa, Snapsify sau Basis Technology-fireste ca sunt mult mai mult si le puteti descoperi usor in on-line.

Aparare cibernetica. Este vorba despre mecanisme de detectie, preventie, diminuare, interventie asupra atacurilor si amenintarilor la adresa datelor si infrastructurii sistemelor. Retelele neuronale virtuala sunt capabile sa proceseze secvente de inputuri, iar daca sunt asociate cu machine learning atunci de vor realiza tehnologii viabile care invata sa scoata in evidenta activitatile suspecte ale utilizatorilor si sa detecteze amenintari la adresa securitatii calculatoarelor, dispozitivelor mobile etc.

Recunoasterea emotiilor. E o tehnologie AI foarte interesanta ce permite recunoasterea unor emotii umane exprimate in functie de procesarea imaginilor captate sau video, sunete, procesare date audio. Tehnologiile de acest tip sunt folosite in timpul interogarilor. Companiile ce folosesc deja recunoasterea emotiilor sunt Beyond Verbal sau nViso, Affectiva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.