15 aprilie 2024

Hansjörg Wyss, unul dintre cei mai importanți filantropi de mediu din lume urmărește să transforme zona Transilvaniei în „Yellowstone-ul european”. Omul de afaceri elvețian, cel mai mare donator al inițiativei, a survolat tot lanțul Carpatic și vrea să facă din pădurile României un parc natural gigantic de peste 200.000 de hectare.

Una dintre principalele zone survolate a fost cea a Munților Făgăraș. Însă planul este mult mai amplu, în special pentru că România are 65% din pădurile virgine ale Europei.

Totul a început la mijlocul anilor 2000, în timpul celor mai mari jafuri din istoria postdecembristă. Defrișările ilegale s-au extins rapid chiar și în parcurile protejate de stat, cum ar fi Piatra Craiului, unul dintre cele mai populare din țară datorită varietății imense de floră și faună. Miliardarul elvețian susține că pentru a opri defrișările ilegale, grupul de filantropi care se dedică protejării mediului ar trebui să cumpere cât mai multe fâșii de teren.

Austria primește sprijin european pentru relaxarea legii anti-defrișare. O viitoare undă verde pentru continuarea tăierii pădurilor

La vremea aceea, atât promotorii, cât și un silvicultor german, au pornit în căutarea unor filantropi și conservaționiști care să strângă fonduri pentru a cumpăra suprafețe mari de pădure.

Peste 27.000 de hectare au fost achiziționate până acum și au fost incluse în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine din România, pentru a le proteja pe termen nelimitat. Mai mult, grupul de miliardar face apel și la localnicii români să se implice în proiectul de conservare.

Mircea Fechet anunță noi măsuri împotriva mafiei pădurilor. Noul cod silvic, o premieră lansată de ministrul liberal al Mediului

De cealaltă parte, sunt în continuare localități care opun rezistență și nu vor să renunțe la cedarea de păduri. Mai mult decât atât, fundația și-a creat și propria asociație de vânători și a achiziționat drepturile de vânătoare pe 80.000 de hectare pentru a proteja fauna sălbatică, pentru că braconajul dăunează animalelor. 

Citește și Pădurile României, controlate de cea mai bogată familie din Suedia. Cum a ajuns miliardarul Hans Rausing stăpân pe pământul românesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.