22 februarie 2024

În 2006, presa scria că reprezentantii ANRM au insistat încă de la emiterea licenței, act crucial pentru planurile companiei canadiene, ca aceasta să rămână secretă. În plus, clasificarea informatiilor cuprinse in licenta de exploatare au fost reglementate printr-un ordin al presedintelui ANMR de la acea vreme, Mihail Ianăș.

Exploatarea miniera din județul Alba a devenit interesantă în 1999. Actul pe baza căruia au fost construite planurile companiei canadiene Gabriel Resources este licența de exploatare nr. 47/1999. Documentul a fost oficializat printr-o hotărâre de Guvern, semnată de Radu Berceanu, la acea dată ministru al Industriei și Comerțului, de cel care conducea ANMR, Mihail Ianăș, și de fostul ministru al Finanțelor, Decebal Traian Remeș.

Tot în mandatul lui Berceanu, în octombrie 2000, s-a făcut și transferul licenței de exploatare către Roșia Montană Gold Corporation, unde acționar majoritar era societatea controlata de Frank Timiș. În acel moment, statul roman a pierdut astfel controlul asupra exploatării aurului. Având scrisoarea semnată de Berceanu, omul de afaceri Frank Timiș a reușit să vândă afacerea către o serie de investitori canadieni.

Istoria afacerii de la Roșia Montană demonstrează că proiectul a fost susținut de către lideri importanți ai PD. Pe lângă aprobarea licenței făcute de Radu Berceanu, în 2004, Traian Băsescu, pe atunci doar candidat la președinție, și-a arătat susținerea față de proiect. Iar Ianăș ar fi fost un pivot între PD si Frank Timiș, creierul afacerii miniere de la Roșia Montană. După ce a semnat, licența de concesionare a drepturilor de exploatare a aurului Ianăș a devenit reprezentantul în Romania al uneia dintre companiile lui Frank Timiș. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.