19 mai 2024

Senatul României a adoptat, luni, 13 mai, cu 73 de voturi “pentru”, 33 “împotrivă” şi o abţinere proiectul de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe simple în vacanţa parlamentară.

Proiectul legislativ are ca obiect abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, în domenii care nu fac obiectul legilor organice, în perioada de la încheierea primei sesiuni ordinare a anului 2024 şi până la reluarea lucrărilor Parlamentului în cea de a doua sesiune ordinară a anului 2024.

Guvernul îşi propune să emită, în condiţiile art. 1 din proiectul de lege, pe perioada vacanţei parlamentare, de la încheierea primei sesiuni ordinare a anului 2024 şi până la reluarea lucrărilor Parlamentului în cea de-a doua sesiune ordinară a anului 2024, ordonanţe în următoarele domenii: finanţe şi economie, dezvoltare, lucrări publice şi administraţie, afaceri interne, muncă şi solidaritate socială, sănătate, transporturi şi infrastructură, investiţii şi proiecte europene, cultură, sport, prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege.

Potrivit raportului de admitere întocmit de Comisia de specialitate, în practica parlamentară, legile de abilitare au fost adoptate, de regulă, înainte de încheierea sesiunilor parlamentare ordinare, astfel încât Guvernul să fie împuternicit de a emite ordonanţe pe durata vacanţei parlamentare, în domeniile limitativ prevăzute de legea de abilitare în cauză.

Grupul parlamentar USR a votat împotriva proiectului de act normativ pe motiv că nu pot fi delegate puteri “atât de extinse Guvernului, lăsându-l să acţioneze după bunul plac”.

“Nu am înţeles graba cu care acest proiect a fost introdus în procedură de urgenţă pe ordinea de zi. Nu suntem nici la jumătatea lunii mai şi deja coaliţia doreşte să abiliteze Guvernul pentru luna iulie, să poată da ordonanţe de urgenţă. Dincolo de grabă, nu înţeleg de ce sunt cuprinse domenii care se referă la legi adoptate în regim de lege organică, unde Guvernul nu ar trebui să fie abilitat să dea ordonanţe, dacă mai contează puţin separarea puterilor în stat, între ceea ce ar trebui să facă un guvern abilitat şi ceea ce ar trebui să facă un parlament. Drept urmare, USR va vota împotriva acestei legi, pentru că nu putem să delegăm puteri atât de extinse Guvernului lăsându-l să acţioneze după bunul plac”, a transmis, în plen, senatorul USR Narcis Mircescu.

Proiectul va fi supus dezbaterii şi votului în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.