21 mai 2024

“Luna mai este printre cele mai instabile din an şi cea mai instabilă lună de primăvară, cu precipitaţii mult mai mari decât în alte luni. Asa este normal sa zicem. Aceste episoade de instabilitate vin in afara de precipitaţiile extreme, cu episoade de grindină. Avem perioade cu temperaturi mai scăzute, iar precipitaţii bogate vor fi în continuare. Dacă e e să vorbim de fenomenele extreme, ele se pot prognoza cu o perioada de anticipaţie mai mică, în general, aşa ca va trebui să fim atenţi la actualizările şi atenţionarile care se dau cu câteva ore inainte, asa numite nowcasting-uri. Ele ne pot spune mai clar unde pot fi fenomenele extreme în aşa fel încât să putem sa luăm măsuri. Această vreme, cum îi spunem ”capricioasă”, este ceva obişnuit pentru o lună mai din zona României”, spune climatologul Roxana Bojariu.

Valul de aer rece a cuprins întreaga țară, iar în unele zone temperaturile au ajuns la limita înghețului. 

Șefa meteorologilor face anunțul. Cât mai ține valul de frig în România

„Rămânem cu o vreme mai rece decât normalul și în zilele viitoare, maxime între 14 și 22 de grade la nivelul întregii țări. Cele mai ridicate valori în regiunile vestice și sud-vestice. Situația aceasta așteptăm să se schimbe spre sfârșitul săptămânii, iar săptămâna viitoare să aducă temperaturi apropiate de normalul perioadei. Sperăm ca la sfârșitul săptămânii în general să înregistrăm maxime între 20 și 26 de grade. Precipitațiile vor fi puține în zilele viitoare”, a declarat Florinela Georgescu.

Elena Mateescu, directorul ANM, spune că, în zilele următoare, vom avea parte de o vreme răcoroasă, iar unele zone ale țării chiar lapoviță și ninsoare.

Îngheț în luna mai. Record de temperatură negativă pentru această perioadă a anului: unde s-a înregistrat?

„Pe parcursul acestei săptămâni, din punct de vedere termic, contăm pe o vreme mai răcoroasă față de perioada din calendar, în cea mai mare parte a țării, chiar o vreme în care temperaturile maxime pe parcursul zilelor următoare se vor situa ușor sub mediile specifice datei din calendar în partea de sud, sud-est, est a țării, acolo unde nici astăzi nu am depășit 18-19 grade în timp ce în nord, nord-vest ne apropiem de mediile datei din calendar, așa cum s-a întâmplat și astăzi, cu 22-23 de grade.

Din punct de vedere al regimului de precipitații, o vreme în general instabilă. Este posibil să consemnăm, începând de mâine, în zona montană dar și submontană, precipitații, iar la altitudini mai mari de 1800 m, precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

În zonele mai joase de relief, în majoritatea regiunilor, precipitații sub formă de ploaie. Aversele vor fi și însoțite de intensificări ale vântului care pot depăși la rafală viteze de 50-55 km/h”, a declarat Elena Mateescu.

Citește și: Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Va ploua aproape în fiecare zi. Anunțul făcut de ANM

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.