25 februarie 2024

Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, intrat în conflict cu preşedintele şi a cărui demitere ar fi iminentă, pleda, la rândul său, într-un articol de opinie publicat de CNN săptămâna trecută, pentru sporirea flotei de drone de producţie autohtonă, cu ajutorul cărora Kievul a reuşit câteva lovituri spectaculoase atât în Crimeea, cât şi în adâncimea teritoriului rus.

„Aceasta este o chestiune strategică. Tocmai am semnat un decret care lansează crearea unui tip separat de forţă în cadrul forţelor noastre de apărare – Forţele pentru sisteme fără pilot”, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski în discursul către naţiune de marţi seară.

El a ţinut să sublinieze că această nouă forţă „nu este o chestiune de viitor”, ci „este ceva care ar trebui să dea un rezultat foarte concret în viitorul apropiat”.

Liderul de la Kiev a reluat ideea menţionată şi în discursul din seara anterioară, spunând că anul acesta „ar trebui să fie decisiv” în cadrul războiului „din multe puncte de vedere şi, evident, pe câmpul de luptă”.

„Dronele – sistemele aeriene fără pilot – s-au dovedit a fi eficiente în bătăliile de la sol, de pe cer şi de pe mare. Ucraina a schimbat cu adevărat situaţia de securitate în Marea Neagră datorită dronelor. Respingerea asalturilor la sol este în mare parte opera dronelor. Distrugerea pe scară largă a ocupanţilor şi a echipamentelor lor este, de asemenea, opera dronelor”, a arătat Zelenski.

El a spus că acum, prin crearea unei forţe speciale dedicate dronelor, vor fi create posturi speciale pentru personalul care lucrează cu drone, vor fi unităţi special care vor beneficia de o pregătire eficientă şi de sistematizarea experienţei. În plus, producţia de drone va fi crescută constant, vor fi luate în considerare „cele mai bune idei” şi vor fi atraşi cei mai buni specialişti în acest domeniu.

„Aceasta este o sarcină pentru armată, pentru Ministerul Apărării şi pentru guvern în ansamblu”, a punctat Zelenski.

„Iar pentru a asigura coordonarea necesară în cadrul forţelor de apărare, pentru a asigura un nivel adecvat de planificare şi calitatea logisticii, în cadrul forţelor armate vor fi create Forţele pentru sisteme fără pilot la bord. Propunerile relevante vor fi înaintate spre examinare Consiliului Naţional pentru Securitate şi Apărare”, a mai spus Zelenski.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.