14 aprilie 2024

“Ast─âzi, 31 martie 2024, marc─âm un moment important pentru Rom├ónia, important pentru Uniunea European─â, integrarea Rom├óniei ├«n spa┼úiul Schengen cu frontierele aeriene ┼či maritime. Este un proiect concretizat, un rezultat al unor eforturi tehnice, administrative, diplomatice ┼či politice ale Rom├óniei. Din punct de vedere tehnic, aceast─â realizare a fost posibil─â prin ├«ndeplinirea tuturor condi┼úiilor Schengen. Pentru securizarea grani┼úelor au fost necesare reforme legislative, procedurale, administrative ┼či institu┼úionale, precum ┼či intensificarea cooper─ârii interna┼úionale. Fiecare pas a fost calculat ┼či adus la ├«ndeplinire pentru a garanta securitatea intern─â ┼či extern─â a spa┼úiului Schengen, protej├ónd totodat─â libert─â┼úile fundamentale ale cet─â┼úenilor no┼čtri”, a declarat Predoiu ├«ntr-un mesaj transmis duminic─â de MAI.

El arată că, odată cu intrarea în Schengen, cetăţenii români se vor bucura de o mobilitate sporită, trecând prin punctele de control ale Poliţiei de Frontieră fără a fi nevoie de verificarea documentelor de călătorie.

“Pentru a avea aceast─â libertate de mi┼čcare sporit─â, ac┼úiunile Ministerului Afacerilor Interne privind securitatea frontierelor se intensific─â. Poli┼úia de Frontier─â va continua s─â efectueze controale selective, bazate pe informa┼úii, analize de risc ┼či indicii rezonabile pentru a contracara orice amenin┼úare poten┼úial─â. Am pus un accent deosebit pe protec┼úia minorilor, asigur├óndu-ne c─â reglement─ârile privind c─âl─âtoriile acestora sunt bine ├«n┼úelese ┼či respectate, pentru a proteja interesele celor mai vulnerabili dintre cet─â┼úenii no┼čtri, respect├ónd ├«n acela┼či timp tratatele ┼či codul frontierelor Schengen. ├Än anul 2023, activitatea aeroporturilor ┼či porturilor noastre maritime a fost la un nivel ridicat, eviden┼úiind importan┼úa ┼či complexitatea tranzi┼úiei c─âtre Schengen. Au fost gestionate peste 160.000 de curse aeriene ┼či afluxul de 22 de milioane de pasageri, dintre care aproape 300.000 de minori. Toate cele 17 aeroporturi din Rom├ónia, administrate de Ministerul Transporturilor sau, dup─â caz, de autorit─â┼úi publice locale, au fost evaluate pentru preg─âtirea infrastructurii ┼či au fost g─âsite solu┼úii de adaptare a situa┼úiei organizatorice ├«n contextul generat de aplicarea integral─â a acquis-ului Schengen”, adaug─â ministrul.

Predoiu precizeaz─â c─â eforturile pentru aderarea ┼či cu frontierele terestre sunt continue ┼či pe multiple canale diplomatice, precum ┼či prin munca din teren a Poli┼úiei de Frontier─â ┼či a celorlalte structuri din Ministerul Afacerilor Interne.

“Sunt eforturi programate ┼či structurate care se desf─â┼čoar─â ├«n bune condi┼úii. Rela┼úiile de cooperare cu ministerul omolog austriac sunt foarte bune, la fel ┼či cu comisarul european ┼či celelalte ministere de interne din statele membre ale UE. Men┼úinem o comunicare continu─â cu to┼úi partenerii no┼čtri strategici pentru a sprijini eforturile de aderare complet─â la Schengen. Perspectivele celei de a doua etape depind ├«ns─â ┼či de factori care nu sunt ├«n sfera de interven┼úie diplomatic─â a ┼ú─ârii noastre, de evolu┼úii ┼či conjuncturi politice externe. Decizia de extindere cu frontierele terestre va fi politic─â, la fel ca ┼či decizia privind Air Schengen. Dar, ├«n egal─â m─âsur─â, sunt convins c─â procesul este ireversibil ┼či c─â realizarea lui complet─â nu poate ├«nt├órzia prea mult”, completeaz─â ministrul de Interne.

El mul┼úume┼čte tuturor celor care au jucat un rol real ├«n acest proces, ad─âug├ónd c─â fiecare efort, fie c─â a venit din partea institu┼úiilor statului, a partenerilor interna┼úionali sau a cet─â┼úenilor, a contribuit la acest succes comun.

“Suntem gata s─â ne asum─âm rolul ┼či responsabilit─â┼úile care vin odat─â cu statutul de stat membru Schengen, suntem gata s─â contribuim la securizarea frontierelor UE, s─â contribuim cu expertiza noastr─â ┼či s─â continu─âm ├«mbun─ât─â┼úirea cadrului legislativ UE privind migra┼úia ┼či azilul. Mul┼úumesc tuturor ┼či ├«mpreun─â s─â continu─âm s─â construim o Europ─â unit─â ┼či puternic─â, spre binele fiec─ârui stat membru, spre binele Rom├óniei ┼či al cet─â┼úenilor rom├óni!”, spune Predoiu.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.