22 iunie 2024

Compania elveţiană Clariant şi-a redus miercuri previziunile privind profitul pentru întregul an, după ce a anunţat că va închide fabrica de bioetanol din România şi îşi va reduce operaţiunile din Germania, ceea ce înseamnă că 170 de oameni îşi vor pierde slujbele, relatează Reuters.

Compania elveţiană a declarat că 120 de locuri de muncă vor dispărea odată cu închiderea instalaţiei de la Podari, în judeţul Dolj, în timp ce alte 50 de locuri de muncă vor fi reduse la operaţiunile sale cu biocombustibili şi derivate de la Straubing, Planegg şi Munchen, în Germania.

Fabrica de Podari a fost proiectată pentru a transforma 250.000 de tone de paie în etanol celulozic, un produs utilizat pentru fabricarea detergenţilor de rufe, a agenţilor de curăţare şi a produselor utilizate în industrie şi în îngrijirea personală şi a casei. Însă instalaţia, deschisă de Clariant în 2021, a înregistrat pierderi după ce probleme tehnice, precum blocajele, au făcut ca producţia să nu atingă niciodată capacitatea maximă, a declarat reporterilor Konrad Keijzer, directorul general al Clariant. “Aveam o instalaţie cu o capacitate de 50.000 de tone şi nu am reuşit să o facem să funcţioneze nici măcar aproape de această capacitate”, a spus el. “Nu se justifica economic. Cererea de biocombustibil de a doua generaţie există, partea comercială este foarte atractivă şi rămâne foarte atractivă”, a adăugat el. “Există o cerere puternică, dar am avut probleme tehnice”, a explicat Konrad Keijzer.

Fabrica de la Podari a înregistrat pierderi de 77 de milioane de franci elveţieni (88,06 milioane de dolari) începând din al treilea trimestru al anului 2022, a precizat directorul financiar Bill Collins.

Clariant a declarat că se aşteaptă la un impact negativ asupra profitului său operaţional din 2023 de 170 până la 200 de milioane de franci elveţieni ca urmare a acestei decizii, inclusiv o reducere de 60-90 de milioane de franci elveţieni a profitului brut, fără dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare (EBITDA). În consecinţă, compania şi-a redus estimările privind EBITDA pentru 2023 la 570-600 de milioane, de la 650-700 de milioane anterior.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.