25 februarie 2024

”Grupările mafiote s-au reorientat spre fraude cu fonduri europene și cu rambursări de TVA”, spune Kovesi, în interviul acordat Politico. Criminalitatea financiară, afirmă șefa EPPO, poate fi la fel de profitabilă ca traficul de droguri. Estimările Parchetului European arată că Europa pierde anual peste 50 de miliarde de euro doar din cauza acestui tip de fraude.

Una dintre țintele principale sunt planurile de redresare și reziliență post-pandemie, așa cum este PNRR-ul României. Parchetul condus de Kovesi investighează sute de cazuri de posibile fraude cu fonduri de acest tip.

”Oriunde există criminalitate organizată, cum ar fi o piață a drogurilor, există și corupție generalizată. Nicio țară nu e curată din această perspectivă”, spune Kovesi. Practic, Parchetul European are birouri în toate statele Uniunii afară de Ungaria, care a decis să nu i se alăture (Suedia și Polonia au anunțat recent că au început demersurile pentru a intra în EPPO). În primăvară va deschide și propria sa ”academie”, unde vor fi pregătiți anchetatori de elită din țările UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.