25 februarie 2024

 

Întrebat dacă PNL ar putea susţine varianta unei duble comasări – adică alegerile europarlamentare cu cele locale, dar şi alegerile parlamentare cu prezidenţialele -, Ionuţ Stroe a spus că “deocamdată este o idee”, adăugând că e nevoie de modificarea legislaţiei electorale.

“Poate fi o ipoteză de lucru în cadrul şedinţei coaliţiei. În mod evident că, dacă s-ar merge pe un asemenea scenariu, este nevoie şi de anumite modificări referitoare la legislaţia electorală. Deocamdată este o idee care, probabil, se va discuta mâine, cred, sau probabil în următoarele întâlniri în cadrul coaliţiei. Mai multe detalii vor fi publice în momentul în care se va cădea de acord asupra unei modalităţi, în condiţiile în care se vor lua decizii. Deocamdată sunt doar discuţii. Ar fi practic o revenire la modelul în care organizam în trecut alegeri. Până în 2004 alegerile parlamentare coincideau cu alegerile prezidenţiale”, a afirmat Stroe, la Palatul Parlamentului.

Potrivit acestuia, “probabil că în acest moment e acord asupra unui principiu – cel al simplificării anului electoral 2024 – şi bineînţeles a încurajării prezenţei oamenilor la vot în condiţiile în care teoretic ar fi trebuit chemaţi de cinci ori la urne”.

“Dacă se va agrea această propunere de organizare a parlamentarelor odată cu prezidenţialele, cu siguranţă va trebui modificată legea care practic obligă organizarea alegerilor prezidenţiale în luna anterioară finalizării mandatului sau depunerii jurământului de către preşedinte”, a adăugat Stroe.

“Din punctul meu de vedere, un om politic trebuie să fie foarte hotărât în ceea ce priveşte decizia de a fi parte a ofertei politice a partidului din care face parte. Că vorbim în administraţia locală, europarlamentare sau parlamentare, decizia îl priveşte în mod direct şi trebuie să fie statornic, nu să fluctueze. (…) Orice fel de modificare legislativă va fi avansată odată cu soluţia comasării”, a mai spus deputatul PNL. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.