Se spune că acest desert se prepara în ritul paparudelor, divinități invocate pentru a aduce ploaia. La origini, rețeta se prepara cu coraslă, primul lapte de vacă, muls imediat după fătare. Aceste este un lapte foarte gras, care prin fierbere se coagulează în mici bulgărași. Dar cum corasla nu este la îndemâna oricui, nici măcar a gospodinelor din zona rurală, rețeta a fost adaptată. Corasla s-a înlocuit ulterior cu lapte, iaurt sau chefir, la care se adaugă și puțină brânză proaspătă.
Bucătăria dobrogeană este foarte apreciată, pe lângă preparatele cu pește, și pentru cele cu produse lactate. Plăcintele dulci sau sărate cu brânză sunt foarte populare în această bucătărie. Descoperă aici și rețeta tradițională de plăcintă dobrogeană cu brânză sărată.
Mai jos, poți urmări rețeta detaliată a plăcintei cu iaurt, pentru a o prepara și tu.
Ghisman – Ingrediente5 ouă50 gr zahăr pudră900 gr iaurt sau chefir250 gr brânză proaspătă250 gr faina alba1 linguriță de sare1/2 linguriță cu bicarbonat de sodiuunt pentru uns vasul de copt.Ce se întâmplă dacă bei energizant la volan? Demonstrație cu aparatul DrugTest – VIDEORețetă de plăcintă dobrogeană cu iaurt – Mod de preparare
Compoziția pentru delicioasa plăcintă se prepară foarte simplu și rapid. De aceea este indicat ca mai întâi să aduni pe masa de lucru toate ingredientele, dar și ustensilele cu care lucrezi.
Apoi, pregătești o tavă de cuptor cu dimensiunile aproximative de 26/37 cm. Unge interiorul tăvii cu unt, din belșug.
Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pentru plăcintă, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Cum prepari plăcinta dobrogeană Ghisman
Sparge ouăle într-un bol și adaugă peste ele sarea și zahărul. Dacă optezi pentru a prepara plăcinta sărată, exclude zahărul. Dacă dorești ca plăcinta să fie aromată, adaugă zahăr pudră cu aromă de vanilie.
Amestecă ouăle cu sarea și zahărul timp de 2-3 minute, până când obții o compoziție spumoasă.
Dizolvă bicarbonatul de sodiu în iaurt și adaugă amestecul rezultat peste compoziția de ouă. Omogenizează imediat pentru că bicarbonatul va produce bule de aer în iaurt în timp ce se dizolvă. Dacă folosești chefir sau lapte, dizolvă bicarbonatul în puțin suc de lămâie.
Adaugă și brânza proaspătă și din nou omogenizează bine compoziția. La final, încorporează treptat făina, folosind o spatulă. Întinde compoziția obținută în tava pregătită și nivelează-i uniform suprafața. Pune tava în cuptor și coace delicioasa plăcintă dobrogeană cu iaurt pentru 40 de minute, la 180 de grade Celsius. Se va rumeni frumos la suprafață, iar interiorul va rămâne cremos.
Lasă plăcinta Ghisman să se răcească bine înainte de a o porționa. Este foarte gustoasă, mai ales servită rece, de la frigider, alături de un pahar cu lapte sau cu iaurt.
Cum se prepară cea mai gustoasă fasole cu ciolan. Ingredientul secret care îi dă un plus de savoare