21 mai 2024

Proiectul de lege iniţiat de către Guvern, care reglementează modalitatea de stabilire a cheltuielilor judiciare în cazul fugarilor care s-au sustras de la urmărirea penală sau de la judecată, cât şi modalitatea de recuperare a cheltuielilor ocazionate de aducerea lor în România, a fost adoptat, în unanimitate, luni, 15 aprile, de către Senat, în calitate de prim for sesizat.

Ministrul Justiţiei Alina Gorghiu a explicat că reglementările din propunerea legislativă sunt valabile pentru persoanele urmărite internaţional şi pentru care a fost emis mandat european de arestare, precum ⁠şi cele care au fugit în afara UE, pentru care este în desfăşurare procedura de extrădare.

“În 2023, România a cheltuit aproximativ 10.025.000 lei, pentru aducerea a 803 fugari. Anul acesta, până în data de 9 aprilie, au fost aduşi 233 de fugari”, a mai precizat ea.

“Cheltuielile care revin statului român, în cazul în care persoana solicitată, persoana extrădată sau persoana extrădabilă, după caz, s-a sustras urmăririi penale sau judecăţii, vor fi avute în vedere la stabilirea cheltuielilor judiciare, de către instanţa de executare, conform prevederilor Codului de procedură penală. Pentru recuperarea cheltuielilor ocazionate de aducerea în ţară a persoanei solicitate, a persoanei extrădate sau extrădabile, după caz, care s-a sustras executării pedepsei, autorităţile române au drept de regres, la instanţa civilă competentă. Această cauză se judecă cu celeritate şi este scutită de taxă de timbru”, arată expunerea de motive a proiectului de lege pentru completarea art. 16 din Legea 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală.

“Pas important în Parlament pentru proiectul «fugarul plăteşte». Senatul a adoptat proiectul în unanimitate. Toţi cei 86 de senatori prezenţi au votat «pentru»! E vorba de proiectul care prevede ca fugarii să fie obligaţi să-şi suporte cheltuielile de aducere în ţară avansate de către stat. Mulţumesc colegilor senatori pentru sprijinul iniţiativelor pe care Ministerul Justiţiei le are pentru combaterea fenomenului fugarilor”, a scris Alina Gorghiu pe Facebook.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.