21 mai 2024

Codul Fiscal din România stabilește că folosirea de către un angajat, în scop personal, al unui bun din patrimoniul companiei reprezintă un avantaj de natură salarială. Iar asta presupune plata unui impozit.

Dar, când vehiculul e folosit strict în scopul activităţii economice, valoarea cheltuielilor auto și Taxa pe Valoare Adăugată sunt deductibile în totalitate. Ceea ce înseamnă că pentru o mașină folosită de un angajat pentru a-și desfășura activitatea nu se plătesc taxe.

Este legal să folosești mașina de serviciu în scop personal?

Companiile care optează pentru deducerea integrală a cheltuielilor și a TVA-ului pentru achizițiile și cheltuielile aferente vehiculelor trebuie să justifice folosirea exclusivă în interesul activității economice a maşinilor.

Astfel, sunt obligate să prezinte următoarele documente financiar-contabile:

– delegaţie sau decont- foaia de parcurs ce trebuie să cuprindă- categoria de vehicul utilizat- scopul şi locul deplasării- kilometrii parcurşi- norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs

De asemenea, companiile sunt obligate să justifice scopul activității:

– deplasări în ţară sau în străinătate la clienţi/furnizori, pentru prospectarea pieţei- deplasări la locaţii unde se află puncte de lucru- deplasări la bancă, la vamă, la oficiile poştale, la autorităţile fiscale, etc

Așadar, atunci când firma oferă o mașină de serviciu și decontează 100% din cheltuielie cu impozitarea, nu este legal ca angajatul să utilizeze acest vehicul în scop personal.

Este legal să parchezi mașina jumătate pe trotuar, jumătate în stradă? Modificări recente în Codul RutierÎn ce condiții poți folosi mașina de serviciu în scop personal

Cheltuielile aferente vehiculelor care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii economice sunt deductibile în proporţie de 50%.

Aceste maşini pot fi folosite şi în scop personal de către angajaţi, caz în care nu trebuie întocmite foile de parcurs.

Aceste mașini de muncă nu trebuie să depășească greuatea de 3.5 tone și să nu aibă mai mult de 9 scaune, 8 pentru pasageri și 1 pentru șofer.

Așadar, un vehicul care să poată fi condus de șoferii care dețin un permis Categoria B.

Când poate fi considerată INFRACȚIUNE folosirea mașinii de muncă în interes personal

Utilizarea autovehicului societăţii, fără ştirea şi aprobarea conducerii, poate fi considerată abuz de încredere.

Această faptă este pedepsită de Codul penal cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

„Cel mai bine este ca angajatul să primească o aprobare scrisă din partea conducerii firmei pentru a folosi mașina și în interes personal. Astfel, în cazul unui control ANAF, de exemplu, va putea demonstra că nu a abuzat de bunul pus la dispoziție de firmă. Iar firma nu îi va putea imputa o eventuală amendă fiscală”, a explicat, pentru ProMotor, avocatul Valentin Ciobanu.

Această situație este valabilă și atunci când administratorul firmei încredințează, de exemplu, mașina cumpărată de firmă unei alte persoane, care nu e angajată în cadrul companiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.