19 mai 2024

Potrivit Institutului Național de Statistică arată (INS), majorarea câştigului salarial mediu net s-a datorat creșterilor de producţie ori încasărilor mai mari. Astfel, în luna martie românii au câștigat, în medie, cu 309 lei mai mult față de luna precedentă și cu 13,9% mai mult față de anul trecut, ajungând la un salariu mediu net de 5.185 lei.

În luna iunie, momentul în care Marcel Ciolacu a preluat funcția de premier, salariul mediu net era de 4.600 lei. În privința salariului mediu brut, acesta a depășit, în martie, suma de 8.500 lei.

Datele INS arată o creștere constantă a veniturilor în România, atingând pragul de 1.000 de euro pe lună la finalul anului 2023. Aceste creșteri constante  reflectă eforturile de reformă și dezvoltare economică ale țării. De asemenea, tendința ascendentă este rezultatul investițiilor în diverse sectoare ale economiei, precum și al politicilor salariale echilibrate și predictibile implementate de Guvernul condus de Marcel Ciolacu.

”Așa cum spuneam la începutul anului, salariul mediu net de peste 1000 euro va deveni normalitate în 2024. Iată că cifrele de la Institutul Național de Statistica ne confirmă acest lucru:

Salariul mediu net a depășit 1000 euro/lună, ajungând la 1043 euro în valoare nominală. Este acum momentul ca nivelul median al salariilor angajaților români să se ridice și el iar mijlocul scalei salariale să fie cât mai apropiat de media generală pe țară! Toată lumea a înteles că, dacă dorim dezvoltare, avem nevoie de forță de muncă bine calificată și bine plătită!”, a transmis fostul ministru al Finanțelor, Adrian Câciu, pe Facebook.

Majorarea salariului mediu, semnalul creșterii economice

Creșterea salariului mediu are impact în mai multe domenii ale societății românești. În primul rând, aduce beneficii directe pentru români, îmbunătățind nivelul lor de trai și oferindu-le oportunități mai mari de cheltuire și economisire. Acest lucru poate contribui la reducerea sărăciei și inegalităților sociale, consolidând coeziunea și solidaritatea în societate.

Pe de altă parte, creșterea salariului mediu poate stimula consumul intern, având un efect pozitiv asupra economiei în ansamblu. Mai mulți bani în buzunarul oamenilor înseamnă o cerere mai mare pentru bunuri și servicii, ceea ce poate susține creșterea economică și crearea de locuri de muncă.

Nivelul salarial în România înregistrează încă unele disparități între sectoare de activitate sau regiuni, iar unele categorii de angajați pot să nu beneficieze în mod egal de pe urma creșterii salariului mediu. Pentru a reduce aceste decalaje, un pas important pentru creșterea în continuare a veniturilor ar putea fi majorarea salariului minim de la 1 iulie cu 400 de lei, măsură promisă de PSD. O treime din angajații din țara noastră sunt plătiți cu salariul minim pe economie.  ”Intenția clară a Guvernului este ca salariul minim să crească la 3700”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

O astfel de majorare ar putea crește nivelul de trai al românilor, în special al celor cu salarii mici, dar ar fi și un pas important spre implementarea salariului minim european. În acest moment salariul minim pe economie este doar 40% din salariul mediu. O creștere cu 400 de lei, anunțată de Executiv pentru data de 1 iulie 2024 merge către o echilibrare a decalajului dintre salariul minim și salariul mediu, astfel încât de la 1 ianuarie să se poată aplica salariul minim european.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.