25 februarie 2024

Ei ar fi fost angajaţi tot de un român, fost luptător în Legiunea straina, cercetat în urmă cu mai bine de un deceniu, de DIICOT pentru trafic de droguri şi arme.

Cei 20 de români au fost atacaţi de gruparea de rebeli M23, ieri, 7 februarie, în jurul orei 06:00. Mai bine de 10 ore s-au chinuit colegii lor să îi scoată de acolo.

E vorba despre o zonă extrem de periculoasă, foarte greu accesibilă, în care se antrenau.

Ei au plecat cu contracte private, pe 3 luni. Au fost duşi în Congo de Horaţiu Potra, un bărbat de 53 de ani din Sibiu, cu un trecut controversat, potrivit presei. A fost luptător în Legiunea Străină, iar la finalul anilor ’90 făcea parte din garda de corp a emirului Qatarului. De ceva ani are contracte cu guvernul din Congo, duce frecvent foşti militari care să-i antreneze pe militarii din armatele locale.

Potrivit surselor Observator, cei 20 de foşti militari români ajunşi în Congo ar fi primit câte 5.000 de euro pentru fiecare dintre cele 3 luni petrecute în Congo. Toţi banii se primeau la finalul acestei perioade. Militarii de acolo sunt acum într-o zonă sigură. Familiile românilor nu au fost deocamdată anunţate.

Reacția MAE

R.D. Congo), MAE informează că monitorizează cu atenție situația, iar la nivelul Celulei de Criză Interinstituțională (CCI) au fost efectuate demersuri pentru verificarea informațiilor din teren pe canale specifice.Ministerul Afacerilor Externe menționează că CCI funcționează în regim de permanență 24/7 de la momentul activării, inclusiv pentru identificarea de modalități de sprijin pentru cetățenii români care se află în eventuale situații deosebite.Potrivit informațiilor disponibile la nivelul CCI, la acest moment rezultă decesul a doi (2) cetățeni români și rănirea a altor patru (4) cetățeni români în evenimentele recente din R.D. Congo.Reiterăm faptul că MAE recomandă evitarea deplasărilor ce nu sunt necesare în Republica Democrată Congo având în vedere că situația de securitate din această ţară este extrem de volatilă. Alerta de călătorie pentru R.D. Congo este disponibilă la  https://www.mae.ro/travel-alerts/2902

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.