21 mai 2024

Premierul Slovciei, Robert Fico, a fost împușcat în orașul Handlova, după un eveniment desfășurat la casa de cultură din localitate. Acesta a fost transportat la spital și primește îngrijirile necesare, în timp ce o țară întreagă se roagă pentru recuperarea sa.

Între timp, pe rețelele de socializare a început să circule o înregistrare video în care scriitorul Juraj Cintula, cel care l-a împușcat, miercuri, pe prim-ministrul slovac, mărturiseşte care a fost motivul care l-a determinat să îl asasineze pe şeful guvernului. 

În videoclipul care circulă în mediul virtual se aude cum un bărbat îl întreabă pe atentator de ce a comis atacul, iar acesta răspunde: „Mass-media au fost lichidate. De ce este atacată RTVS? Judecătorul Mazák de ce este concediat?”.

🇸🇰 | El escritor Juraj Cintula (71 años), que disparó contra el Primer Ministro de Eslovaquia, Robert Fico, dice que lo hizo porque no estaba de acuerdo con las políticas del gobierno pic.twitter.com/wTaPZ3rrOb

— ʜᴇʀQʟᴇs (@herqles_es) May 15, 2024

Juraj Cintula, în vârstă de 71 de ani,  care este originar din oraşul Leviţe, din sudul Slovaciei, este cunoscut pentru postările sale de pe reţelele de socializare în care îl și îl critică frecvent pe premierul Robert Fico. De altfel, el a mărturisit că a decis să îl atace pentru că nu este de acord cu politicile guvernului.

Născut în 1953, Juraj Cintula este unul dintre fondatorii clubului literar Dúha, în cadrul căruia activează din 2005. Este autor a trei volume de poezie, dar şi al unui roman care i-a apărut în 2010. În 2015 a mai publicat un volum şi tot de atunci este şi membru al Asociației Scriitorilor Slovaci și membru al formaţiunii  pro-occidentale Partidul Progresist. Potrivit agenției Nexta, el a fost și angajat al unei firme private de securitate.

Biden şi Trump s-au pus de acord să se confrunte în două dezbateri directe. Când vor avea confruntările loc

În ziua atacului, bărbatul a stat pasiv în mulțumea de oameni, așa reușind să treacă nebăgat în seamă de forțele de ordine. În momentul în care premierul s-a apropiat de mulțime, atacatorul  i-a strigat: “Robo, vino aici”, după care a tras între două și cinci focuri de armă, potrivit presei slovace.

 Premierul a fost transportat de urgență la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica, unde a fost supus unei operaţii “foarte complicate”.

Medicii au anunțat că Robert Fico a ieșit din operație și că starea lui este una stabilă. Premierul a fost însă la un pas de moarte pentru că împușcăturile din abdomen și din braț au avut loc de la o distanță foarte mică.

Ministrul de interne slovac a dat vina pe presă pentru tentativa de asasinat împotriva lui Robert Fico și spune că jurnaliștii au răspândit ură în societate. Același lucru susține și președintele adjunct al partidului premierului.

Protest în curtea Guvernului! Angajații se pregătesc de grevă japoneză: ce nemulțumiri au oamenii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.