25 februarie 2024

“Sunt foarte multe cazuri de violență în spațiul public, cazuri care se pot sfârși dramatic. Parte dintre ele puteau fi oprite printr-o monitorizare foarte atentă. În acest context, pot să vă spun că pe violență domestică avem un inventar de peste 100.000 de cazuri sesizate anul trecut.

Vorbesc despre violența domestică pentru că avem acel ordin de protecție care îi asigură victimei confortul că este protejată. Au fost vreo 13.000 de ordine de protecție provizorii emise anul trecut, ca urmare a faptului că victima a sunat la 112, dintre care vreo 5.000 au fost confirmate de instanță pentru un an de zile. Acesta este doar vârful faptelor de violență în societatea românească. Este un număr foarte mic raportat la numărul total al acestor fapte. Ăsta este motivul pentru care Ministerul Justiției a înaintat un proiect care oferă oricărei victime din România, că este femeie sau bărbat, minor sau major, membru de familie sau nu, o protecție generală din partea statului.

Aceste persoane atunci când sunt subiectul unei agresiuni, indiferent că este fizică sau în spațiul online, va putea să ceară acest ordin de protecție, care până la momentul acestei legi beneficia doar victima din familie. Vom avea acele brățări de monitorizare electronică pentru toate aceste victime care solicită.

Din păcate, în România, deși am avut proiect pilot cu aceste brățări, nu prea este solicitată această măsură de victime. Femeile, că majoritatea victimelor sunt femei, au o reticență în a solicita această protecție. Iar unele pur și simplu nu știu că există. Va trebui, cu fiecare ocazie, să promovăm faptul că există această protecție.

Gândiți-vă la acest exemplu: vecinul de la etajul 3 este foarte agresiv și o agresează pe vecina de la etajul 1. Până acum, acea femeie nu avea posibilitatea să sune la poliție și să ceară un ordin de protecție provizoriu prin care respectivul vecin să fie ținut deoparte. Ori o adolescnetă care este constant hărțuită de o persoană majoră care o sună, îi trimite mesaje sau o urmărește. Acea minoră va putea să ceară ordin de protecție, iar agresorul va fi monitorizat cu brățară electronică”, a declarat Alina Gorghiu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.