14 aprilie 2024

Duminică, secţiile de votare vor fi deschise între orele locale 7.00 şi 16.00 în provinciile estice şi între orele 8.00 şi 17.00 în restul ţării. Primele rezultate sunt aşteptate duminică, până la ora locală 22.00 (şi a României), relatează Reuters potrivit New.ro.

Erdogan a depus jurământul după ce a câștigat un nou mandat de președinte – Securitate la nivel înalt în Turcia

Analiştii văd în acest vot un indicator la nivel naţional al sprijinului de care se bucură Erdogan şi al rezistenţei opoziţiei, în special a primarului Ekrem Imamoglu din Istanbul. Se aşteaptă o cursă strânsă în oraşul în care locuiesc peste 16 milioane de oameni şi care generează peste un sfert din PIB-ul ţării.

Care este miza scrutinului din 31 martie?

La ultimul scrutin local din 2019, principalul partid de opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP), i-a administrat un duş rece lui Erdogan reuşind să se impună la Istanbul şi Ankara, ceea ce a pus capăt la mai mult de două decenii de guvernare a AKP şi a predecesorilor săi islamişti.

Erdogan, care a condus Turcia timp de peste două decenii şi care a făcut o campanie intensă pentru AKP în ultimele săptămâni, şi-a lansat cariera politică în calitate de primar al Istanbulului, în 1994.

Aproape 11 milioane de persoane sunt eligibile pentru a vota în oraş, potrivit Consiliului Electoral Suprem.

Prezenţa la vot, atât la alegerile generale, cât şi la cele locale, este foarte mare în Turcia, de aproape 90%.

Principalul contracandidat al primarului în exerciţiu al CHP, Ekrem Imamoglu, este Murat Kurum, fost ministru al guvernului AKP. Sondajele îi dau un uşor avantaj lui Imamoglu.

În mai anul trecut, Erdogan a fost reales preşedinte, iar alianţa sa a obţinut majoritatea în parlament în cadrul unor alegeri generale cu rezultat strâns – ceea ce a divizat şi a descurajat o alianţă formată din CHP şi alte partide de opoziţie.

Citește și Klaus Iohannis, felicitări pentru Erdogan, reales în funcție: Aştept cu nerăbdare să continuăm cooperarea strânsă, bazată pe Parteneriatul Strategic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.