2 decembrie 2023

Pentru orice sport vei avea si oameni care nu il considera asa de important, asta pentru ca sunt fanii unui alt sport sau poate ca nu au rabdare sa il urmareasca. Sunt multe sporturi foarte interesante care au fost subestimate si care au potential urias, mai ales daca stii cum sa le intelegi si sa le privesti. Cateva dintre acestea le veti descoperi in randurile ce urmeaza.

Cand spui sport te gandesti la competitii puternice, la fotbal, la baschet sau la ceva mai dinamic in general, la atletism, tenis de camp, de masa. Dar sunt si sporturi unde nu e atat de mult dinamism si care raman foarte interesante si placute pentru urmatoritori si pentru jucatori. Multe sunt subestimate si nu sunt luate in serios de multe ori, sunt neglijate. Care ar fi cele mai bune exemple? Le vei descoperi mai jos, intr-o lista care poate fi continuata si completata oricand…

Sepak Takraw. Jumatate volei, jumatate fotbal. Acesta este sepak takraw. Este jucat de sute de mii in Asia de Sud Est, dar este necunoscut pentru milioane de oameni. Jocul e original din Malaezia, dar s-a raspandit rapid pe tot globul. Seamana mult cu voleiul, dar jucatorii se folosesc de picioare, genunchi, piept, cap ca arunce mingea peste fileu. In India exista si un turneu pentru acest sport cam ciudat. Pe viitor s-ar putea sa fie inclus si la Olimpiada, insa pe moment este practicat doar in anumite parti ale lumii.

Rugby. Pasiune, integritate, disciplina, toate aceste caracteristici sunt comune rugbyului. Cele mai importante tari care joaca si au o cultara a rugbyului sunt Franta, Anglia, Australia, Irlanda, Italia sau Noua Zeelanda, Scotia si Afraica de Sud. Desi nu pare un sport atat de pasional precum fotbalul, cei care merg sa vada partide de rugby sunt foarte multi peste tot. E interesant de vazut si cum au loc aruncarile, cum sunt confruntarile dintre echipe si ce fel se schimba meciul odata cu trecerea minutelor de joc.

Squash. Multe vreme l-am privit ca pe un sport recreational. Insa de la joc de distractie a devenit un adevarat sport competitiv. Peste 20 de milioane de sportivi joaca squash in peste 185 de tari, dar squash nu e inca sport olimpic. Pentru cei care nu stiu de unde sa il ia si ce e cu acest joc explicatia sa e simpla: e un joc-sport de racheta extrem de rapid. Se joaca de obicei in doi sau in patru si mingea e din cauciuc. Ideea este sa lovesti cu ea un zid si sa o prinzi tot cu paleta cand revine si sa o proiectezi iarasi in zidul din fata. E nevoie de indemanare si de atentie pentru ca vitezele atinse sunt extrem de mari. Se joaca doar in spatii inchise si cu protectie.

Golf. Ce poate fi mai plictisitor decat sa te uiti la niste indivizi care au niste crose subtirele si micute si care tot incearca sa loveasca o minge alba de mici dimensiuni in asa fel in cat sa o aduca intr-o gaura marcata cu un steag cat mai rapid? Sa joci golf, asta e si mai plictisitor dupa unii. Golful e deja recunoscut de multi ani ca fiind un sport si este practicat peste tot in lume. E subestimat de multe ori pentru ca nu ai atat de multa actiune, dar pentru cei care stiu sa il aprecieze, golful este unul dintre cele mai interesante si mai frumoase sporturi din lume, alaturi de tenisul de camp, desigur.

Formula-E. Stii deja de Formula 1, de sporturile cu multi cai putere, de masini puternice si de motociclete folosite pentru a sfida limitele motoarelor si ale corpului uman. Formula-E e o varianta de formul 1, in care se folosesc doar vehicule electrice, cu motoare electrice. A fost iniata in 2014, formula-E se afla deja la al patrulea sezon si are deja o multime de participanti si de doritori care vor sa isi masoare puterile pe masini electrice. E o evolutie imbucuratoare mai ales ca masinile electrice sunt din ce in ce mai cautate si vor fi la moda si in viitor. Astfel de campionate si intreceri vor fi unele necesare pe viitor, cand tot mai putine masini cu motoare normale vor fi disponibile chiar si pentru curse si sporturi recunoscute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *