13 ianuarie 2025

Toata musculatura din zona pelvisului este extrem de importanta pentru noi si pentru functionarea unor organe interne si externe. Trebuie sa avem grija de ea si sa o protejam, sa incercam sa facem mereu exercitii fizice care sa o mentina in forma. Doar asa suntem siguri ca ne bazam pe ea si ca nu vom avea probleme mari pe masura ce imbatranim.

Podeaua pelviana sau perineul nu este altceva decat o grupare de muschi speciali pentru sustinerea organelor din abdomenul inferior, de la vezica urinara la rect si organe genitale. In momentul in care musculatura din acea zona e slabita apar pierderi de urina, infectii de tract urinar, prolapsuri, dar si functii sexuale alterate-muschii de acolo contribuie la excitare si la orgasm, in timpul actelor sexuale.

Plus ca, atunci cand mergem sau cand stam drepti, se stabilizeaza soldurile si trunchiul. La femei, podeaua pelviana este slabita din cauza sarcinii si nasterii vaginale, ajungandu-se la prolaps. Si de la menopauza, odata cu inaintarea in varsta, de la operatii, de la ridicarea de lucruri grele, stat in pat, pe scaun pentru perioade lungi de timp, de la abuzuri sexuale, de la presiune prea mare abdominala se ajunge la slabirea musculaturii podelei pelviene.

Anumite obiceiuri, simptome, conditii pot contribui la afectiuni ale musculaturii de acolo, de exemplu edometriozele, sindromul colonului iritabil, cistitele interstitiale, evitarea mersului la baie pentru un scaun pentru o perioada mai lunga de timp, desi senzatia e una imperioasa.

La barbati afectiunile podelei pelviene includ prostatita cronica, nevralgia pudendala, nevralgie genitofemural si hipertonicitatea. Pot sa apara dureri in timpul actelor sexuale, orgasm mai greu de atins chiar si cand exista suficienta excitare locala.

Ca sa gasesti rapid musculatura din acea zona si podeaua pelviana e suficient sa opresti jetul de urina cat esti la baie si dupa ce incerci de cateva ori usor iti vei da seama imediat care sunt muschii respectivi. Contractiile complete se obtin doar atunci cand te folosesti si de musculatura care are legatura cu urinatul si de cea care are legatura cu rectul.

Vestea buna este ca poti sa iti intaresti musculatura din zona perineala foarte usor cu foarte multe exercitii fizice, de stretching, kegels, yoga, cu tehnici speciale de respiratie. Toate aceste tipuri de exercitii iti vor fi de folos, musculatura se va contracta si relaxa, relaxarea va fi mai usoara, nu vor mai fi dureri si probleme la nivelul organelor care depind de acesti muschi.

Daca nu vrei sa te complici prea tare iti propunem cateva exercitii pentru podeaua pelviana pe care le poti face acasa sau la birou.

Exercitii Kegels. Stai pe spate, pe o suprafata tare, poti folosi presul pentru yoga, aduci talpile picioarelor una langa alta. Apoi e nevoie de suport sub coapsele exterioare, niste prosoape rulate. Acum e momentul relaxatii, cu cinci sau se respiratii adanci. Muschii din zona perineala trebuie contractati usor ca si cum ar fi doua usi ale unui lift care se intalnesc in mijloc. Cand usile se inchis, adica muschii ajung sa se contracte, ridica in sus usor musculatura si relaxeaza. Faci acelasi lucru cu muschii dintre osul pubian si coccis. Repeti de cinci ori aceeasi miscare in timp ce respiri adanc.

„Respiratii asezate”. In timp ce inspiri adanc diafragma si muschii din zona pelvisului sunt intinsi, la expiratie se ridica podeaua pelviana, musculatura de acolo. Vei continua asa pentru 8-10 respiratii. E un exercitiu destul de simplu, dar iti trebuie ceva experienta ca sa poti pune in functiune musculatura pelviana. Nu te grabi, invata intai cum sa controlezi muschii, dupa care incepe cu doar cateva inspiratii si expiratii si ajungi treptat la numarul indicat de respiratii.

Fandarea alergatorului. Ceva mai complicat acest exercitiu, dar cu timpul te vei obisnui cu el. Incepi prin a duce piciorul in fata, piciorul din spate va ramane la nivelul solului. Mainile vor incadra piciorul din fata. Soldurile ajung si ele in fata pentru a deschide partea din fata a coapsei piciorului. Genunchiul din fata trebuie sa fie peste glezna. Mentine pozitia pentru 12-15 respiratii adanci.

Fandari laterale. Incepi cu picioarele departate unele de altele, calcaile sunt la nivelul solului, intinzi un picior in unghi fata de sol iar celalalt e doar indoit de la nivelul genunchiului. Mainile ajung pana la nivelul solului, celalalt picior e mentinut drept in pozitia confortabila. Poti sa treci de pe un picior pe altul si sa repeti exercitiile vreme de cateva respiratii adanci.

„Porumbelul sprijinit”. Aseaza tibia piciorului din fata chiar in fata unui suport pentru astfel de exercitii. Piciorul din spate e intins din zona soldului. Piciorul din fata se indoaie atat cat permite corpul, ca sa va puteti relaxa. Se repeta miscarea cat timp se respira adanc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.