
Stim deja cum ar arata o lume a robotilor din seria de filme Terminator si avem deja roboti care seamana din ce in ce mai mult cu oamenii si pot face multe dintre activitatile de zi cu zi ale acestora. Recent insa oamenii de stiinta au constatat ca primii roboti „vii” din lume sau xenoboti se pot reproduce independent, ceea ce ar insemna ca replicarea lor este mult mai simpla si sansele sa avem din ce in ce mai multe „creaturi” asemanatoare in viitor sunt din ce in ce mai mari…
Prima data am auzit despre xenoboti prin 2020, cand niste experimente in laborator au demonstrat ca robotii „vii” au capacitatea de a se misca, colabora si auto-repara fara interventie umana. Ei nu au aparut din senin, au lucrat la conceperea lor cercetatori de la Universitatile Harvard si Tufts, alaturi de Vermont.
Xenobotii, care si-au primit denumirea ciudata dupa broasca africana cu gheare, nu sunt altceva decat niste forme de viata sintetice, proiectate atent pe computere puternice pentru a putea indeplini diverse functii prestabilite. Constructia lor este relativ simpla, se combina diferite tesuturi biologice. Nu se stie clar cum ne putem raporta la xenoboti. Oamenii de stiinta nu au ajuns la un consens in privinta lor. Ii putem vedea ca pe niste roboti „vii”, ca pe niste organisme, ca pe altceva, fiecare are dreptul la propria viziune.
Xenobotii existenti in prezent sunt mai mici de 1 milimetru latime si au doua componente principale: celule ale pielii si celule musculare, derivate din celule stem luate de la embrioni de broasca. Celulele pielii ofera suport rigid si celulele inimii sunt ca niste mici motorase, se contracta si de dilata pentru a permite deplasarea inainte. Distributia celulara fi forma corpului xenobotilor sunt prestabilite in simulari pentru a realiza anumite sarcini, prin incercare si eroare. Xenobotii pot sa inoate, sa mearga, sa transporte diverse lucruri, sa impinga granule foarte fine, sa lucreze in echipa. Supravietuiesc saptamani fara mancare si se vindeca rapid.
Pentru inot anumite tipuri de xenoboti folosesc in loc de muschi de la inima cili care ii ajuta mult la deplasare in apa. Se poate introduce si o molecula ARN in xenoboti pentru a avea memorie moleculara-pot sa emita o anumita culoare daca sunt expusi la lumina, culoarea fiind observabila cu un microscop fluorescent.
In momentul de fata, acesti xenoboti sunt folositi doar in scop stiintific pentru a se vedea cum anume coopereaza celulele ca sa construiasca un corp complex in timpul morfogenezei. Xenobotii sunt compusi din celule ale unei broaste, deci sunt biodegradabili. Pe viitor am putea sa ii folosim si pentru a indeparta microplasticul din ocean, fara a exista nicio forma de poluare.
Si in medicina putem folosi xenoboti pentru a putea administra medicamente mai usor-se pot face din celule ale pacientului pentru a trece mai usor de sistemul imunitar si a putea realiza tratamente complexe imposibile inainte de inventarea lor la nivelul sistemului circulator.
Mai nou s-a descoperit ca xenobotii se pot replica, au reproducere independenta, prin adunarea de culele din mediu, transformandu-le in noi xenoboti cu aceleasi functii importante.
E un pas foarte important in directia unor sisteme care nu au nevoie de oameni ca sa poata functiona. Xenobotii reusesc sa creeze alti xenoboti printr-un proces de reproducere numit replicare kinematica proprie. Este un proces total diferit de ce vedem la organismul uman.
La oameni, reproducerea sexuala implica o celula de la femeie si si o celula de la barbat pentru a exista reproducerea, spermatozoidul si ovulul. La xenoboti se iau celule din jurul lor, libere, si apar alti xenoboti care se comporta fix cum se comporta „parintii” lor.
Desi acest proces ne da mari sperante, xenobotii pot sa creeze in momentul de fata doar o generatie de xenoboti pana sa „moara”. Insa prin folosirea inteligentei artificiale, care poate prezice forma optima pentru xenobotiij originali, replicarea poate fi extinsa pana la patru generatii. O forma in forma de C ar fi mai eficienta daca vrem sa obtinem mai multe „generatii” de xenoboti. Un „corp” de xenobot are 4.000-6.000 de celule.
Inteligenta artificiala a reusit sa modeleze si sa sculpteze forma speciala asemanatoare Pac-Man. Forma este pana la urma programul, ea poate amplifica procesul lor de deplasare si de actionare.
E foarte important pentru lumea medicala ca s-au putut obtine asa progrese pornind de la o dimensiune atat de mica. De la implantari la medicamente pe care le vom administra mult mai rapid si mai bine targetat, toate aceste avantaje se vor datora doar acestor roboti „vii”.
Si ceva important de retinut: xenobotii au sursa de hrana, sub forma de depozite proteine si lipide, nu traiesc mai mult de o saptamana si ceva si nu se reproduc in maniera cunoscuta de la oameni, nu evolueaza intr-o directie care ar putea starni panica.