Pornim in 2023 cu multe idei si cu multe domenii de unde vor veni surprize uriase pe fondul unor evolutii spectaculoase in tehnologiile moderne. Cele mai importante trenduri din tehnologie vor fi legate cu siguranta de AI sau de digital, Metaverse si tehnologii “verzi”, calcule cuantice ori tehnologiile blockchain. Cu cat suntem mai atenti la aceste trenduri, cu atat vom avea sanse mai mari sa putem intui ce se va intampla in domeniul tehnologiei intr-un 2023 complicat din toate punctele de vedere.
Nici nu a inceput bine 2023 ca vedem deja prefigurate trenduri foarte importante in tehnologie, trenduri care ne vor ajuta sa evoluam si sa obtinem si mai multe fara prea mare efort. E important sa stim care sunt acestea si ce se intampla in jurul nostru, sa ne adaptam din mers si sa integram tehnologiile la care fac referire in domeniile cheie pentru un progres real pe termen lung. Trendurile in tehnologie in 2023 vor fi unele predictibile, asta e sigur, dar vor aparea si multe surprize pe parcursul anului. Iata care sunt cele mai importante directii sau trenduri din tehnologie in acest an:
Inteligenta Artificiala va fi peste tot. Din 2023, AI-ul va intra si in organizatiile mari sau mai mici. Fara un cod anume pentru AI, cu interfete usor de folosit tip drag-and-drop, AI-ul va permite afacerilor sa creeze produse si servicii mai inteligente si mai eficiente. Deja putem vedea de ceva vreme acest trend care va domina 2023 si in retail marketing. Exista algoritmi care recomanda haine, produse cumparatorilor in functie de marimi, gusturi, alte criterii importante pentru publicul tinta.
Si tot in 2023 vom vedea un shopping autonom, contacless, livrari mai rapide tot cu implicarea AI-ului. Cu Inteligenta Artificiala orice fel de job va fi augmentat, imbunatatit, indiferent de industrie. Se vor automatiza din ce in ce mai mult de la management la tot ce se intampla in spatele afacerilor si al site-urilor, retururile sau cumparaturile in on-line duse si in off-line la final vor fi la ordinea zilei.
Parti din Metaverse si in realitate. Metaverse, acest concept nou lansat de Facebook, este mai mult despre un internet imersiv in care vei lucra, te vei juca, despre un spatiu de socializare modern si o platforma persistenta. Pana in 2030 cei care adopta si trec in Metaverse vor ajuta economia globala cu peste 5 trilioane de dolari, anul 2023 fiind anul in care se definesc directiile de evolutie pentru Metaverse si ce se va intampla in urmatoarea decada.
Realitatea Augmentata si Realitatea Virtuala vor depasi noi bariere. Toate „intalnirile” din Metaverse in 2023 vor fi mult mai imersive cu ajutorul acestor doua tehnologii. Microsoft si Nvidia lucreaza la dezvoltarea de platforme pentru Metaverse pentru colaborarea pe proiecte digitale.
Si tehnologia din spatele avatarurilor va fi la ordinea zilei in 2023. Avatarurile sunt legate de Metaverse, in 2023 vor reusi sa fie si mai realiste si sa adopte miscari si comportamente aproape ca ale oamenilor din realitate. Vor exista imbunatatiri si noi directii de dezvoltare la nivelul avatarurilor autonome „conduse” de AI, vor fi facute traininguri in on-line in acest Metaverse, mult mai multe ca pana acum. In HR se vor face recrutari direct din Metaverse, fara a mai fi nevoie de prezenta in birouri fizice.
Progres vizibil in privinta Web3. Tehnologia blockchain se va dezvolta spectaculos in 2023 pe masura ce companiile reusesc sa creeze mai multe servicii si produse descentralizate. In momentul de fata stocam cat putem de mult, tot ce putem in Cloud. Insa daca vom descentraliza stocarea de date si vom cripta informatiile cu ajutorul blockchain-ului, informatiile vor fi mai bine „pazite”, le vom accesa in cele mai neasteptate moduri, le vom putea analiza mai usor.
NFT-urile sau Non-fungible tokens vor fi si mai folosite si mai practice in noul an. Vom putea cumpara si folosi bilete NFT la concerte cu acces in backstage, interactiunea cu alte produse digitale si servicii va fi mai simpla, si contractele vor putea fi sub forma de NFT-uri.
Legatura mai stransa intre digital si realitate. Tehnologia digitala „twin” si printarea 3D sunt cele doua elemente de legatura intre digital si realitate. „Gemenii virtuali, digitali” nu sunt altceva decat simulari virtuale ale proceselor din lumea reala, operatiuni, produse care ar putea fi folosite pentru a testa noi idei intr-un mediu digital sigur. Ingineri si designeri vor putea folosi tehnologia „twin” digitala pentru a recrea obiecte fizice in lumi virtuale pentru testare si pentru a vedea care ar fi costurile din realitate. In sanatate, in industria producatoare de masini, peste tot vom avea nevoie de tehnologiile din spatele „digital twins”.
Printarea 3D va fi si mai bine integrata si implicata in mai toate domeniile si va fi folosita la editare si la printare de diverse produse, obiecte, componente.
Deja vedem in Formula 1 date colectate in timpul curselor de la diferiti senzori pentru analize in privinta schimbarilor prin care trece masina de curse in timp ce ruleaza pe piste. Datele ajung sa fie analizate si procesate de sisteme „digital twins” din motoare si componente ale masinii, se fac simulari pentru schimbari de design in cel mai scurt timp. In urma rezultatelor testarilor se printeaza parti ale masinii pentru rezultate si mai bune pe piste.
Progrese notabile in calculul cuantic. La momentul de fata lumea se afla intr-o cursa nebuna de a depasi orice fel de bariere legate de calculul cuantic. La calculele cuantice se folosesc particule subatomice pentru a da nastere unor noi modalitati de procesare si de stocare a informatiei. De ce avem nevoie de calcul cuantic? Pentru a avea calculatoare mai puternice, capabile sa faca operatii si de un trilion de ori mai repede decat cele mai rapide calculatoare si procesoare traditionale din ziua de astazi.
Exista si un pericol legat de calculele cuantice si de aceasta rapiditate: cripatarea asa cum o stim astazi va deveni inutila. Criptarea altor natiuni va fi distrusa de tara care ajunge sa depaseasca bariere dupa bariere in privinta calculelor cuantice. In 2023, tari precum SUA, Marea Britanie, China, Rusia finanteaza la greu dezvoltarea de tehnologii legate de calculul cuantic si va trebui sa fim cu ochii pe ele si pe evolutia situatiei daca nu vrem sa ne trezim intr-o epoca digitala si mai periculoasa decat in prezent.
Progrese remarcabile in tehnologia „verde”. Emisiile de carbon tot mai multe si mai periculoase si criza climatica cu efecte vizibile la tot pasul sunt punctele „fierbinti” de anul acesta. In 2023 se vor face progrese notabile in privinta „hidrogenului verde”, o noua sursa de energie care produce aproape zero efect de sera si emisii de gaze nocive pentru mediu, atmosfera. Shell si RWE, doua companii uriase de pe piata energiei din Europa, lucreaza deja la crearea unei conducte „verzi” cu ajutorul centralelor eoliene din Marea Neagra.
S-au facut progrese si in privinta retelelor electrice descentralizate si ele vor fi si mai mari in 2023. Generarea de energie distribuita cu ajutorul acestui model permite existenta unui sistem de generatoare mici de energie si stocare care sunt localizate in case si comunitati individuale. Democratizarea energiei la nivel global va duce cu siguranta la scaderea dramatica a emisiilor de carbon atat de nocive pentru natura.
Alte doua trenduri in 2023 ar fi umanizarea robotilor la alt nivel sau progresul real si accelerat in privinta sistemelor autonome legate de livrari si de logistica in fabrici si depozite mari.