Un calculator are multe componente hardware. De la CPU, GPU, la HDD sau SSD si module RAM, toate sunt importante pentru sistem si trebuie sa functioneze corect daca vrem performante. Memoria RAM este de departe cea mai importanta pentru intreg sistemul, indiferent de arhitectura lui. Cu cat mai multa, cu atat mai bine. Dar de ce e atat de importanta?
Memoria calculatorului poate fi interna si externa. Memoria interna, numita si memorie primara se refera la acea memorie unde sunt stocate cantitati mici de date ce vor putea fi accesate rapid in timp ce computerul functioneaza fara probleme. Memoria externa sau memoria secundara, se refera la dispozitive de stocare ce pot retine datele stocare permanent, de exemplu HDD, SSD, stick USB, CD.
Memoria interna este de doua tipuri, ROM si RAM. Memoria interna ROM sau read-only memory nu este volatila, poate retine date chiar si fara sursa de curent, nu depinde de sursa de curent activa. Se foloseste doar pentru start si boot. Din momentul in care computerul a pornit si a „intrat” in sistem intervine RAM-ul.
Memoria RAM sau Random Access Memory este un tip de memorie interna extrem de important pentru orice calculator. Informatiile sunt stocate intr-o astfel de memorie, insa nu ramane acolo, se pierde odata ce inchidem calculatorul. Verificarea informatiilor din RAM se poate face doar in BIOS. In general, RAM-ul este cunoscut si ca memoria principala sau temporara, memoria cache, memoria volatila a computerului.
Primele tipuri de memorie RAM aparute, cele din 1990, au fost FPM, Fast page mode RAM, dupa care a urmat EDO RAM-ul, Extended data operations read-only memory, in 1994, SDRAM-ul, Single dynamic RAM, in 1996 si RDRAM, Rambus RAM in 1998. Din anii 2000 discutam despre DDR, Double Date Rate, din 2003 avem DDR2, DDR3 si DDR4 au aparut in 2007, respectiv 2012.
Cu module RAM suficient de mari performantele calculatorului vor fi excelente si va putea rula orice fel de software fara erori. Performantele generale ale oricarui calculator sunt determinate de modul in care comunica si functioneaza impreuna CPU-ul si RAM-ul. Cu cat CPU-ul are acces la mai mult RAM, cu atat va putea executa mai usor orice fel de sarcini, computerul va fi mai rapid. In RAM avem toate instructiunile si datele necesare procesorului in momentul in care ruleaza anumite programe.
Ai nevoie de RAM cat mai mult, de module RAM cat mai mari pentru a putea rula si mai multe softuri pe sistem in acelasi timp sau pe fiecare in parte daca vorbim despre aplicatii complexe, care au nevoie de mult RAM ca sa functioneze. Daca nu ai suficient RAM sistemul nu va mai functiona si tot ce ai lucrat poate sa dispara intr-o secunda, atunci cand RAM-ul va ceda.
Performantele memoriei RAM depind de relatia dintre viteza si latenta. Latenta se refera la diferenta temporala dintre o comanda data, input-ul si disponibilitatea datelor. Viteza si latenta sunt foarte importante pentru performantele unui sistem. Optimizarea echilibrului dintre viteza maxima a procesorului si latenta cat mai mica a memoriei disponibile va permite obtinerea unui nivel de performanta mai mare odata ce ai o memorie mai rapida si mai eficienta.
Memoria RAM isi dovedeste importanta si atunci cand vrem sa trecem rapid de la o aplicatie la alta, de la un task la altul. Cu ajutorul informatiilor stocate in ea putem reveni la o aplicatie fix in punctul in care am lasat-o cand am trecut la alta, nu pierdem ce am lucrat.
In termeni tehnici, avem doua tipuri de memorie RAM: DRAM, Dynamic RAM si SRAM, Static RAM. DRAM-ul este memoria principala a computerului. Fiecare celula DRAM are un tranzistor si un condensator in interiorul unui circuit integrat. Condensatoarele se vor descarca lent, informatia va disparea treptat. DRAM are nevoie de refresh la fiecare cateva milisecunde ca sa retina datele.
De cealalta parte, SRAM are patru sau sase tranzistori. Datele sunt pastrate in memorie mai mult timp, insa doar atat timp cat exista curent electric. SRAM e mai rapid decat DRAM, dar si mai scump. DRAM-ul stocheaza informatia in condensator, deci e mai economic la capitolul energie consumata.
Memoria DRAM e si ea de mai multe tipuri. SDRAM sau Synchronous DRAM sincronizeaza viteza memoriei cu viteza CPU-ului in asa fel incat controllerul memoriei sa stie exact ciclurile cand e nevoie de date gata de folosire. CPU-ul va putea procesa mai multe instructiuni intr-un anumit moment. Viteza de transfer pentru date in cazul SDRAM e de pana la 133 MHz.
RDRAM sau Rambus DRAM a fost creata de compania Rambus. Se folosea prin anii 2000 pentru dispozitive video pentru jocuri si placi grafice, viteza de transfer era de pana la 1 GHz.
DDR SDRAM sau Double Data Rate SDRAM este un tip de memorie in care datele se transfera atat pe front crescator, cat si pe front descrescator in cazul semnalului de ceas, eficienta magistralei de memorie crescand foarte mult pentru orice transfer de date.
Au urmat DDR1 SDRAM si DDR2, DDR3, DDR4 SDRAM. Fiecare generatie noua promite rate de transfer mai mari si performante mai rapide. DDR4 are rate de transfer foarte mari la 2133/2400/2666 si 3200 MT/s.
Sa nu uitam de VRAM, memorie RAM optimizata pentru adaptoare video. Exista doua porturi asa ca datele video pot sa fie scrise pe cip in acelasi timp cu citirea memoriei in mod regulat de catre adaptorul video pentru a permite refresh-ul imaginilor afisate pe monitor.