18 mai 2024

De la inceputul pandemiei de COVID-19, din 2020, testarea a fost principala arma pana la aparitia vaccinurilor. Miile de cazuri zilnice nu aveau cum sa fie depistate daca nu ar fi existat testare pe scara larga si un numar urias de teste efectuate zilnic peste tot.

Testarea COVID-19 presupune doua tipuri de teste, RT-PCR si teste rapide antigen. La testele rapide, asa cum sugereaza si denumirea lor, rezultatele se elibereaza in 2-10 ore, in vreme ce la testarea RT-PCR rezultatele se elibereaza in 18 ore sau chiar 36 de ore. Dar cum ar fi sa ai rezultatele in cateva secunde sau minute si acestea sa vina… de la un caine special antrenat pentru asa ceva?

Pana nu demult testele obisnuite erau singurele variante de depistare a infectarilor cu SARS-CoV-2 la om. Iti faceai testul, iesea pozitiv cel rapid, repetai iarasi testarea si faceai RT-PCR. Ieseai pozitiv si acolo te internai sau te izolai in functie de severitatea simptomatologiei asociate.

Recent s-a descoperit ca si cateii special antrenati poti depista infectarea cu SARS-CoV-2. Exact asa cum se intampla la cainii de urma, cainii care lucreaza alaturi de politisti, cainii care detecteaza droguri, bombe, si cainii antrenati pentru depistarea infectarilor au rezultate excelente. Uneori rezultatele lor si depistarea infectarii este chiar mai precisa ca la testarea RT-PCR.

Cainii sunt foarte utili mai ales la pacientii fara simptomatologie, la asimptomatici. Noile studii efectuate deja pe aceste patrupede speciale au demonstrat ca te poti baza pe mirosul lor la fel de bine ca pe orice testare RT-PCR. Si un bonus: cateii sunt mai draguti si metoda de depistare, testare nu e atat de invaziva precum cea cu betisoarele introduse pana in fundul nasului…

Intr-un studiu in care au fost folosite 335 mostre de sudoare de la diversi pacienti, cateii special antrenati au fost in stare sa depisteze infectarile in 97% dintre cazuri de infectari confirmate deja prin testarea RT-PCR. Din cei 192 de asimptomatici, cateii au identificat corect si rapid cele 39 de cazuri de COVID-19.

E dovada clara ca putem folosi patrupedele pentru testarea rapida in masa la concerte sau pe aeroporturi si putem elimina si evita tot disconfortul si timpul pierdut cu betisoarele lungi de la testarile clasice. Stim deja ca testarea RT-PCR si testele rapide antigen mai dau si erori, fals pozitive, fals negative, asa ca ne putem baza fara probleme pe catei pentru ca ei… nu stiu sa minta, nu dau erori. Nasul cateilor special antrenati a reusit sa identifice mai multe cazuri de COVID-19 decat reusisera testele rapide antigen.

Si ceva interesant: cainii pot sa indentifice asimptomaticii infectati cu SARS-CoV-2 cu 48 de ore mai devreme decat o poate face un teste RT-PCR.

Si cum ajunge un caine sa identifice corect infectarile? Prin antrenament. Au demonstrat francezii si cei din Emiratele Arabe Unite. Se primesc recompense sub forma de jucarii la identificari corecte, de obicei o minge de tenis. In trei sau sase saptamani catelul invata sa identifice infectarea cu SARS-CoV-2 doar din mostre de sudoare de la pacientii deja infectati anterior.

Cel mai bine merge identificarea cu mostre de transpiratie de la subrat, dar merge si transpiratia prelevata de pe gatul pacientilor sau mastile deja folosite de ceva vreme. In studii restranse s-au folosit deja astfel de catei special antrenati pentru identificarea cazurilor de infectare din scoli, de la festivaluri de muzica, din aeroporturi mai mici.

Principalul avantaj al cainilor in fata testarii clasice? Viteza. Chiar si testele rapide antigen au nevoie de ceva timp, minute, ore ca sa ne dea rezultate relevante. Cainele miroase cateva secunde si pe loc iti spune daca esti sau nu infectat cu precizie si acuratete maxima.

Nu e clar pentru nimeni ce anume miros cateii cand detecteaza infectarile cu SARS-CoV-2 si cum anume o fac. S-ar putea sa nu fie vorba doar de o singura substanta chimica la care reactioneaza mirosul lor, ci fluctuatiile nivelului unor mirosuri specifice.

Doctori, oameni de stiinta si autoritatile au ramas sceptice in privinta acestei metode de testare, desi studii au fost facute si rezultatele au fost destul de concludente. Deja cainii stiu sa depisteze droguri, bombe, chiar sa identifice persoanele cu anumite tipuri de cancer.

Nu prea te gandesti la un caine ca la o tehnologie de ultima generatie, ca la senzori electronici si teste create de oameni si… testate pana sa fie puse pe piata. Dar cainii au si ei senzori biologici care pot ajuta in identificarea corecta a infectarilor cu SARS-CoV-2.

Problema cu patrupedele e ca au nevoie de timp mult sa invete si sa detecteze ceva anume. Nici macar nu avem suficient de multi caini pentru detectarea explozibililor, asa ca nu prea ne putem gandi acum la cainii care sa fie folositi pentru identificarea infectarilor cu SARS-CoV-2… Tot ce s-a obtinut a fost in conditii de laborator, dar in realitate s-ar putea ca animalele sa nu mai fie atat de sigure pe ele si sa nu identifice corect infectarile sau sa rateze indentificarea. Antrenorii animalelor pot sa le influenteze, asa ca si aici e o problema.

Cu mai multe studii si testari si caini inteligenti implicati in astfel de programe putem fi siguri ca pe viitor si animalele special antrenate ne vor ajuta in lupta cu SARS-CoV-2.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.