2 decembrie 2023

Cu peste 66 de milioane de ani in urma dinozaurii au disparut in majoritate de pe fata Pamantului. Cauza? Un asteroid de mari dimensiuni, Chicxulub, a lovit Terra si a declansat un lant de evenimente care au perturbat viata pe Pamant, asa cum era ea pana la impact. Insa date recente dovedesc ca ar fi existat si un al doilea asteroid care a inrautatit si mai tare situatia de pe Terra…

Urme ale loviturii puternice si ale impactului asteroidului Chicxulub se vad si astazi in Mexic, pe coasta sa, craterul ramas avand aproape 150 de kilometri si 20 de kilometri adancime. Pe langa dinozauri, asteroidul a distrus si trei sferturi din tot ce insemna plante si animale care traiau pe atunci pe Pamant. Multa vreme, oamenii de stiinta s-au tot chinuit sa isi dea seama de unde a venit asteroidul si de ce a ajuns sa loveasca asa de puternic Pamantul.

Intre timp oamenii de stiinta de la Harvard au reusit sa dezlege parte din misterul din jurul asteroidului. Cu ajutorul unor statistici analizate cu atentie si unor simulari gravitationale, cercetatorii si oamenii de stiinta interesati de subiect, au descoperit ca asteroidul sau cometa care a lovit Terra si a dus la disparitia dinozaurilor isi avea originea intr-o sfera de resturi cosmice aflata la marginea sistemului solar.

Dar aceasta sfera, Oort cum era numit, a avut traiectoria deplasata de campul gravitational al lui Jupiter in timpul orbitarii si a fost trimisa prea aproape de Soare. Soarele, cu puterea sa extraordinara a rupt din roca existenta mici bucati, iar o bucata a lovit si Terra. Asta se intampla oricum ciclic o data la 250-730 milioane de ani.

Dincolo de povestea asteroidului si de cauzele care l-au adus atat de aproape de Terra, cercetatorii au mai gasit ceva recent. Pe coastele Africii de Vest, la sute de metri sub cel mai adanc punct al adancimii marii, a fost identificat un crater lat de 8.5 km care ar apartine unui asteroid sau unei comete.

Numele sau a fost Nadir. Craterul pare sa aiba aceeasi data de formare cu vechiul crater deja stiut din Mexic, cel ce apartine asteroidului care a dus la disparitia dinozaurilor. Daca se dovedeste ca originea craterului e cea la care se gandesc oamenii de stiinta inseamna ca dinozaurii care nu zburau au murit dupa ce s-au trezit cu doi asteroizi ajunsi la nivelul suprafetei Pamantului.

Pe Terra s-au descoperit deja peste 200 de cratere ramase de la impact, multe pe uscat. In apa, craterele au fost acoperite gradual de sedimente. Oricum structura tip crater Nadir e foarte valoroasa pentru lumea stiintifica indiferent cand a aparut.

Craterul nou s-a descoperit din greseala, cat se analizau datele colectate transmise de undele seismice din subteran, necesare detectarii structurii fizice offshore in Republica Guineea. In baza masuratorilor si estimarilor al doilea asteroid a avut cam 400 metri latime, cu un impact ce ar fi fost echivalentul unui cutremur puternic de suprafata cu magnitudinea de 7. Ar fi urmat si un tsunami sau mai multe cu valuri de peste 100 m inaltime.

Si cu toate astea, impactul Nadir ar fi fost mai putin devastator decat cel de la asteroidul de 10 kilometri latime care a distrus tot ce s-a putut pe suprafata Terrei. Efectele globale nu au existat cu siguranta la al doilea asteroid ce a ajuns sa loveasca Terra.

Structura denumita Nadir s-ar fi format la finaul perioadei Cretacice, acum 66 milioane de ani. S-ar putea ca asteroidul Nadir sa se fi format in tandem cu asteroidul Chicxulub, fortele gravitationale fiind raspunzatoare de ruperea lor si de forma la care au ajuns, de marimea lor.

Pana acum mai ramane de confirmat cu exactitate daca e vorba de crater de impact sau de o altfel de structura. Ca sa dovedesti ca e un crater de impact al unui asteroid e nevoie de sapaturi si de mostre prelevate pentru analize detaliate. Unii cercetatori cred ca ar fi vorba de fapt de un vulcan mai vechi sau de un „corp de sare” „stors”.

Si varsta structurii Nadir e pusa sub semnul intrebarii dupa descopirerea importanta pentru lumea stiintifica. Si aici e nevoie de sapaturi pentru a gasi minerale care contin elemente radioactive ce vor oferi informatii precise.

In trecut, oamenii de stiinta au mai gasit un crater, Boltysh, in Ucraina, care s-ar fi format in acelasi timp cu Chicxulub, insa intre timp s-a determinat clar ca Boltysh s-a format cu 650.000 de ani mai tarziu. In 2024 s-ar putea sa asistam si la colectarea probelor din craterul Nadir, dupa ce se strang si fondurile necesare.

Si daca se va dovedi ca a existat un al doilea asteroid care a lovit Terra in acelasi timp cu Chicxulub oare cati alti asteroizi asemanatori au contribuit la dezastrul nastural de acum milioane de ani? Iata alta intrebare al carui raspuns il vom afla in viitor…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *