Incertitudinea economica e un subiect „hot” al zilelor noastre. Acum, mai mult ca oricand, ne gandim cu groaza la ea mai ales daca avem si o afacere. In vremuri de incertitudine economica cresc cheltuielile, creste si somajul, dispar locuri de munca, nu mai putem asigura echilibrul afacerii noastre. Si incertitudinea economica va trece pana la urma, dar va trebui sa invatam cu sa o depasim si sa ne pregatim pentru ea daca vrem sa avem o afacere care poate supravietui si in viitorul apropiat.
Nu ai cum sa stii cand vine o perioada de incertitudine economica. Incertitudinea economica apare la orizont si nu prea ai ce face, te vei confrunta cu ea. Discutam despre incertitudine economica mai ales cand e criza economica si cand se anunta si recesiune pe mai departe, cand lucrurile nu mai sunt clare pe plan economic. Desi nu avem prea multe lucruri de facut pentru a ne feri de ea, pentru ca oricum se intampla si persista o perioada, putem sa ne pregatim temeinic pentru ea si sa luam masurile necesare ca sa reusim sa trecem si peste ea si sa ne pastram afacerea. Ce ai de facut pentru a face fata incertitudinii economice?
Reexamineaza bugetul afacerii. Cand apare incertitudinea economica la orizont va fi nevoie de o analiza la sange a bugetului. Vezi la ce cheltuieli poti sa renunti, ce poti sa faci ca sa iti micsorezi alte cheltuieli si ce cheltuieli noi poti evita. Pune pe o hartie toate costurile si cheltuielile lunare si asa iti dai seama usor care nu vor mai exista de luna viitoare si care ar putea fi inlocuite cu altele mai mici. Renunta, daca e nevoie, la niste cheltuieli recurente de care nu ai nevoie si incearca sa fii mereu intr-un echilibru perfect cheltuieli-venituri. Doar asa poti sa treci cu bine peste perioade de incertitudine economica si sa ai o afacere care mai si supravietuieste.
Creeaza un cont „de urgenta”. Acolo vei pune bani lunar, cat de multi poti, pentru a putea sa ii ai la indemana cand te afli intr-o situatie complicata si cand apare si incertitudinea economica in viitorul apropiat. Nu trebuie sa ai sume foarte mari de bani la inceput in acel cont, dar trebuie sa il pornesti cat mai devreme si sa acumulezi sume considerabile daca vrei sa ai si o suma mai mare de bani cand ai mai mare nevoie de ea.
Sau poti sa ti-l faci de la inceput si sa depui o suma mult mai mare care sa aiba si o dobanda si sa se tot adune pana cand ai nevoie in mod real de ea. Depinde doar de tine si de planurile tale. Un lucru e important: sa ai acesti bani la dispozitie mereu si sa ii accesezi imediat cand apare o situatie de criza si nu ai de unde lua alti bani ca sa iti rezolvi problemele.
Minimizeaza datoriile. Indiferent daca ai o afacere mare, daca esti la inceput de drum sau ai deja experienta in afaceri datorii tot vor aparea si ele vor fi foarte greu de gestionat in vremuri de incertitudine economica. Ca sa nu ai probleme mari cu plata datoriilor trebuie sa reduci datoriile, asta e cel mai simplu pas de facut. Daca ai credite reesaloneaza platile, daca vrei sa te imprumuti fa imprumuturi mai mici si incearca sa ai dobanzi care sa nu te impovareze si mai tare.
Scapa de toate datoriile terte pe care le mai ai si incearca sa nu mai faci altele, sa platesti totul la timp si sa ai de fiecare data o lista clara cu toate datoriile pe care le ai si deadline-ul pentru ele, ca sa stii cand trebuie sa le achiti. Nu amana niciodata plati si fii atent si la dobanzile de la imprumuturi daca vrei sa nu ajungi sa fii ingropat in datorii si sa te deplasezi incet, dar sigur catre faliment.
Renunta la clientii sau partenerii prea „scumpi”. Chiar daca pare contraintuitiv, pentru ca un client sau un partener mai scump, care presupune si o investitie din partea ta, va insemna poate si venituri mai mari pentru tine, pe termen lung vei avea doar de pierdut. Renunta la ei si incearca sa te reorientezi spre clienti si parteneri care te ajuta sa mai faci si niste economii si sa ai un buget stabil, sa te poti descurca in vremuri de nesiguranta economica. Cand vrei sa inchei relatii noi cu parteneri, clienti gandeste-te mai intai la toate costurile, pune totul pe hartie, gandeste-te in perspectiva si de abia la final ia o decizie si alege cea mai „ieftina” varianta pentru tine ca sa ai si profitul dorit.
Automatizeaza. Poate cel mai bun sfat in vremuri de incertitudine economica e sa automatizezi cat de mult poti tot ce tine de afacerea ta. Asa ai si mai putin personal de platit, faci economii, ai echipe mai eficiente si te poti ocupa mereu de tot ce e mai important pentru afacerea ta.
Poti folosi softuri pentru automatizare, sisteme complexe de automatizare sau orice fel de metode care te ajuta sa automatizezi cat mai mult afacerea ta. Chiar daca investitia initiala pare mare o vei recupera rapid si te vei pune la adapost de vremurile de incertitudine economica foarte usor.